Veel mensen hebben een lactose intolerantie. Maar wat is dat precies? Als je lactose intolerant ben betekent dit dat je melksuiker (lactose) niet goed kan verteren. Deze vertering wordt gedaan door het enzym lactase welke wordt gemaakt in je darmwand.
Er zijn verschillende oorzaken van lactose intolerantie. Na het 3e levensjaar kan de aanmaak van lactase afnemen. Dan spreek je van een primaire lactose intolerantie. Maar er bestaat ook een secundaire lactose intolerantie. Die kan je krijgen na beschadiging van je darmwand door een infectie, bestraling of operatie van je darm. Maar ook na een periode van ondervoeding kan dit voorkomen. Deze secundaire lactose intolerantie is meestal tijdelijk. Een derde oorzaak is de aangeboren lactose intolerantie, dan maak je vanaf je geboorte geen of zeer weinig lactose aan. Dit is een vrij zeldzame vorm.
Wat zijn de klachten van een lactose intolerantie?
Als lactose niet goed verteerd kan worden komt deze onverteerd in de darm terecht. In de darm wordt de melksuiker door bacteriën afgebroken. Klachten zijn bijvoorbeeld winderigheid, diaree, darmkrampen en een opgeblazen gevoel.
Is dit hetzelfde als een allergie voor melk?
Nee, bij een allergie voor melk ben je allergisch voor de melkeiwitten. Hierbij is ook het afweersysteem actief. Bij een intolerantie voor melksuiker ben je niet allergisch maar kan je de melksuiker niet goed verteren.
Diagnose van lactose-intolerantie
Er zijn verschillende manier om te kijken of iemand last heeft van lactose intolerantie. Zo is er een waterstof-ademtest waar op verschillende momenten wordt gekeken naar de hoeveelheid waterstof die iemand uitademt. Darmbacteriën die lactose vergisten produceren waterstof. Veel waterstof na het drinken van een oplossing waar lactose inzit kan een indicatie zijn voor een intolerantie voor lactose.
Bij een eliminatie-provocatietest wordt een periode alle lactose bevattende voedingsmiddelen weggelaten. Na een bepaalde tijd wordt er weer een voedingsmiddel geïntroduceerd met lactose en gekeken of de klachten terugkomen.
Bij een lactose tolerantietest (LTT) wordt gekeken of na het drinken van een drankje met lactose de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij iemand met een intolerantie voor lactose zal de bloedsuikerspiegel niet stijgen omdat deze niet in het bloed terecht komt maar in de darm.
Welke voedingsmiddelen kan ik niet eten
Lactose komt met name voor in zuivelproducten. Dus denk aan melk, yoghurt en vla. In zure melkproducten komt minder melksuiker voor dus dat wordt vaak beter verdragen. In geitenmelk komt ook lactose voor. Maar ook smeerkaas, roomboter en ijs op basis van melk of room bevat lactose. In harde kaassoorten komt eigenlijk bijna geen melksuiker in voor. In gewone broodsoorten kan ook lactose voorkomen. Belangrijk om dit na te vragen bij je bakker.
Maar wat je misschien niet verwacht is dat ook in frisdranken op basis van wei lactose kan voorkomen. Maar ook in hele andere producten zoals voedingssupplementen, soepen, sauzen kunnen ingrediënten op basis van melk in zijn verwerkt. Bij een primaire lactose intolerantie of als je bij de geboorte geen lactase aanmaakt moet je altijd lactose vrij of lactosebeperkt eten. Bij een secundaire intolerantie is het meestal dat je tijdelijk een lactose beperkte of lactosevrije voeding moet gebruiken.
Welke voedingsmiddelen kan ik wel eten
Sojamelk, rijstemelk of amandelmelk bevat geen melk en dus ook geen melksuiker en kan prima als alternatief van melkproducten gebruikt worden. Let er wel op dat er calcium is toegevoegd als je het als vervanging gaat gebruiken voor gewone melk of yoghurt. Verder noten, eieren, fruit, groente, peulvruchten, aardappelen, brood (wel navragen bij de bakker of er geen lactose in voorkomt). Er bestaan bepaalde tabletten of capsules die het enzym lactase bevatten en die je kan toevoegen aan bijvoorbeeld melkproducten zodat je die toch kan gebruiken.
Lactose intolerant en een eetstoornis
Een eetstoornis hebben en een lactose intolerantie is lastig. Je bent hierdoor nog meer bezig met je voeding. Bijvoorbeeld doordat je van verpakkingen de ingrediëntenlijsten gaat controleren of er iets van lactose in voor kan komen en dit voor je eetstoornis een trigger kan zijn om iets niet te nemen. Bedenk dat als je een lactose intolerantie hebt dat er prima alternatieven te vinden zijn. Zorg dan ook dat je voeding wel volwaardig blijft als je geen zuivel kan verdragen. Kijk naar goede alternatieven of maak gebruik van bijvoorbeeld capsules met lactase. Geef je eetstoornis niet de ruimte door je intolerantie.
Geef een reactie