Regelmatig krijgen wij op de website de vraag wat nou een normale portie is. Hoeveel aardappels of pasta schep je op? Hoeveel muesli of cruesli mik je ‘s ochtends in je yoghurt? Hoeveel yoghurt schenk je dan uit het pak? Hoe doet de redactie dat eigenlijk? Dat laten we je zien in deze blog.
Bij veel eetlijsten staat een bepaald aantal gram of opscheplepels waar je je per voedingsmiddel aan kan houden. Toch hoor ik ook met regelmaat terug dat mensen krampachtig vasthouden aan het getal op de keukenweegschaal. Misschien wordt er wel voldoende gegeten, maar als het zo rigide gaat, is het dan gezond? Is dat dan op een normale manier met eten omgaan? Voelt dat oké? Wat nou als je een keer in een situatie terecht komt waar je je voedsel niet af kan wegen? Lukt het je dan om toch voldoende te eten?
Voor deze blog heeft de redactie de afgelopen week foto’s gemaakt van een soortgelijk ontbijt en avondeten. De porties kunnen best wat verschillen. De ene persoon eet meer dan de andere persoon en het kan ook nog eens variëren per eetmoment. We hebben allemaal verschillende doelen en energiebehoeftes, dus jezelf heel exact met iemand anders vergelijken heeft geen zin. Toch hopen we dat we je met deze blog wat meer zelfvertrouwen kunnen geven en kunnen inspireren om die keukenweegschaal en afgetelde opscheplepels voor een keertje links te laten liggen. Probeer zelf eens een inschatting te maken van een goede portie.
Het kan best dat je eetstoornis dat beeld een beetje in de war heeft geschopt, maar dat kan je echt weer herstellen door het te proberen en te oefenen. Bekijk eens onze foto’s of vraag het na bij iemand in je omgeving wanneer je iets hebt opgeschept. Stukje bij beetje kan je hier echt weer vertrouwen in winnen. Ook jij verdient deze vrijheid.
De porties van Daphne
♥ Ontbijt
Vroeger at ik als ontbijt vooral vaak hetzelfde. Ik wist precies welke producten het moesten zijn en wat erin zat. ‘Als ik mijn dag maar zo gecontroleerd mogelijk kon beginnen, kon ik dat vast makkelijker volhouden,’ dacht ik. Nu ga ik daar veel losser mee om en kan ik ontzettend uitkijken naar het ontbijt. Ik varieer graag en de hoeveelheid bepaal ik eigenlijk volledig op gevoel.
♥ Avondeten
Tijdens het avondeten betrap ik mijzelf er regelmatig op dat ik meer opschep van wat ik lekker vind en als mijn bord leeg is, ga ik nog even opzoek naar de lekkerste aardappelpartjes die nog in de pan zijn overbleven. Tijdens mijn eetstoornis vond ik het vooral tijdens het avondeten lastig om de juiste porties in te schatten. Ik nam daardoor altijd wat minder dan de rest, want dat voelde veel veiliger. Nu kan ik op sommige avonden aan één bord genoeg hebben en andere avonden eet ik wat meer omdat ik daar dan behoefte aan heb.
De porties van Lotte…
♥ Ontbijt
Waar ik vandaag zonder al te veel nadenken wat cruesli door mijn yoghurt mik, was ik vroeger druk in de weer met een keukenweegschaaltje om alles tot de gram af perfect af te wegen. Ik ben heel blij dat ik dat nu niet meer nodig heb. Ik eet op gevoel en bepaal de grootte van mijn porties op het oog. Ik hoef niet precies te weten hoeveel ik eet, maar vind het belangrijker dat de verhouding yoghurt-cruesli klopt; niet te veel, niet te weinig.
♥ Avondeten
Als ik Chinees eet schep ik meestal gewoon maar wat op, totdat mijn bord vol ligt. In dit geval at ik uit een diep bord, omdat de saus van de boontjes nogal jus-achtig was en ik anders ga knoeien. Als je Chinees afhaalt krijg je altijd zo veel, dat de kans groot is dat het niet allemaal in één keer op gaat. vaak eet ik dan ‘s avonds laat nog een bordje of ik eet de leftovers de dag erop met de lunch.
De porties van Scarlet…
♥ Ontbijt
Gelukkig ben ik nooit druk in de weer geweest met een keukenweegschaal. Als ik hier aan begonnen was, was mijn eetstoornis echt extra helemaal los gegaan. Dat zorgt voor zoveel extra dwang en wat het ook is qua gewicht, het is nooit goed. Ik heb altijd gewoon wat muesli, granola of cruesli in de yoghurt of melk geschut. Toen ik vol in de eetstoornis zat, wel ‘bewust’ te weinig. Daarna weer gewoon een ‘normale portie’, waar ik trek in had en wat goed voor me was. Ik wil ook helemaal niet precies weten hoeveel gram dat is. Ik eet langzaam weer naar behoefte en als ik na mijn ontbijt nog trek heb, neem ik nog wat. Ik eet als ontbijt ook altijd een kiwi, voor de vitamines en de vezels.
♥ Avondeten
Tijdens mijn eetstoornis was de verhouding tussen groente en de rest flink zoek. Ik at dan 80% groentes, had mijn hele bord ermee volgestouwd en een klein beetje vegetarisch vlees en aardappelen of rijst. Gelukkig woon ik niet alleen en zie ik iedere dag weer wat vrij normaal is. Daar heb ik me ook best aan kunnen optrekken. Ik weet dat wat mijn partner eet oké is. Heb ik erna toch nog trek, dan neem ik nog iets wat over is óf een wat groter of extra avond tussendoortje. Tussen de drie maaltijden door eet ik de afgelopen tijd sowieso vaak wat extra.
De porties van Irene…
♥ Ontbijt
Ik heb tijden gekend waarin in heel dwangmatig mijn yoghurt en cruesli afwoog. Het liefst zat ik dan nog even net onder het getal dat ik had bedacht, gewoon voor ‘de zekerheid’. Vaak was dit gewoon te weinig voor mij en had ik naderhand al snelweer honger. Het is niet met alles zo, maar met cruesli of havermout merk ik toch vaak dat de aanbevolen porties voor mij niet genoeg zijn. Nu doe ik het veel meer op gevoel.
♥ Avondeten
Wanneer ik bij mijn vader ga eten en een bord avondeten opschep roept hij vaak: “HO neem je zo veel?!” Ik kijk hem dan een beetje lachend aan. Ik vind juist dat hij wat te weinig voor mij in gedachte had. Soms vraag ik me af of ik werkelijk zoveel eet of dat mijn vader gewoon veel snoept en daarom minder trek heeft haha. Het maakt ook allemaal niet uit, als je maar doet wat goed voor jou voelt. Wat ik hier op de foto heb gezet is voor mij een prima bordje, maar mijn vriend eet vaak nog wel meer! We hebben allemaal verschillend energiebehoeftes en het is belangrijk om daarnaar te luisteren.
De porties van Phoi Cai…
♥ Ontbijt
Voor een hele lange tijd heb ik het ontbijten overgeslagen. Ik vond het moeilijk om mijn dag al meteen te moeten beginnen met het eten. Het gaf mij meer rust om het maar over te slaan. Tegenwoordig zou ik de ochtend niet meer door kunnen komen zonder een ontbijtje. Echter hou ik echt van variatie dus combineer ik een kommetje muesli altijd met brood. Een boterham met pindakaas en hagelslag mag bij deze zoetekauw niet ontbreken. Vandaar dat het niet veel lijkt, maar ik bepaal elke dag hoeveel trek ik heb nadat ik mijn boterham heb gegeten.
♥ Avondeten
Ik probeer elke avond iets anders te eten. De ene dag is het aardappel, vlees en groente. Een andere dag is het een ovenschotel, pasta of rijst. Ik merk dat de hoeveelheid afhangt van wat ik eet. Op deze foto zie je een voorbeeld van mijn gemiddelde avondmaal. Ik probeer altijd op portie te koken, maar vaak schiet ik toch uit als het gaat om aardappels of groentes. Als we nog honger hebben, eten we dit gerust op. Als we een ovenschotel of pasta eten, scheppen we vaak nog een keertje op omdat het zo lekker is. Ik heb dan ook minder zicht op hoeveel het uiteindelijk is, maar ik eet dan totdat ik vol zit. Ik luister naar mijn eigen lichaam.
♥
We hopen dat je dit wat steun en inspiratie kan bieden
Geef een reactie