Het Fodmap dieet. Dit uit Australië afkomstige dieet levert een goed resultaat bij veel mensen met een prikkelbaar darmsyndroom. Het is een vrij nieuw dieet waarover je steeds vaker lees in de media. Om die reden én omdat ik er de nodige vragen over heb gekregen, heb ik hier voor jullie wat meer informatie over opgezocht.
Wat betekent Fodmap?
De afkorting Fodmap staat voor het volgende:
F=fermenteerbare
O=oligosachariden
D=disachariden
M=monosachariden
A=and
P=polyolen
Fodmaps zijn bepaalde koolhydraten die in onze dagelijkse voeding voorkomen. ‘Koolhydraten’ is een verzamelnaam, maar kan onderverdeeld worden in het aantal suikermoleculen. Fodmaps zijn zogenoemde korte keten koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn Fodmaps. Zo zijn kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker geen Fodmaps.
Voorbeelden van oligosachariden zijn fructanen en galactanen. Fructanen zitten in graan producten zoals tarwebrood en pasta. Galactanen zitten met name in peulvruchten. Disachariden: Lactose (melksuiker) is een disacharide. Monosachariden: Fructose (vruchtensuikers uit fruit). Polyolen: is een aparte groep, deze worden vaak als kunstmatige zoetstoffen gebruikt in voedingsmiddelen maar komen ook voor in appels en peren.
Fodmaps worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen in de dikke darm terecht. Daar worden ze door de darmbacteriën omgezet (gefermenteerd). Bij mensen met een gevoelige darm kan door deze Fodmaps een opgeblazen gevoel, buikklachten en gasvorming ontstaan.
Er bestaan Fodmap-rijke voedingsmiddelen en Fodmap-arme voedingsmiddelen. Een appel is bijvoorbeeld een Fodmap-rijk voedingsmiddel, waarbij glutenvrij brood juist een Fodmap-arm voedingsmiddel is.
Voor wie?
Het Fodmap dieet wordt ingezet bij maagdarmproblemen maar vooral ook bij mensen die last hebben van een prikkelbaar darm syndroom (PDS). Bij mensen die geen klachten ervaren wordt juist ontraden om een dergelijk dieet te volgen omdat Fodmaps juist ook een gunstige werking hebben op de darmflora.
PDS
Het prikkelbaar darm syndroom wordt ook wel irritable bowel syndrome of spastische darm genoemd. De diagnose is lastig te stellen. Klachten komen door een overgevoelige darmwand of verstoorde darmbewegingen. Dat kan zich uiten in diarree of juist een verstopping. Vaak gepaard gaande met buikpijnen en opgeblazen gevoel. De oorzaak van PDS is niet helemaal duidelijk. Stress kan de klachten doen verergeren.
Methode
Voor minimaal 6 weken worden alleen Fodmap arme voedingsmiddelen gegeten en gedronken. Fodmap rijke voedingsmiddelen worden weggelaten uit het voedingspatroon (=eliminatieperiode). Als er een klachtenvermindering optreed wordt één van de vijf verschillende Fodmaps weer geïntroduceerd in je voeding (=herintroductiefase). In deze fase worden de verschillende Fodmaps weer stapsgewijs geïntroduceerd.
Gedurende beide fases wordt nauwkeurig bijgehouden welke klachten nog voorkomen en hoe vaak. Op die manier kan je testen welke voedingsmiddelen meer of minder klachten geeft. Iedereen heeft een andere gevoeligheid voor de verschillende Fodmaps en zo hoef je op een gegeven moment alleen die voedingsmiddelen weg te laten uit de voeding waar jij gevoelig voor bent. Bij het Fodmap dieet is regelmatig eten ook belangrijk. Dus belangrijk dat er geen maaltijden worden overgeslagen.
Het Fodmap dieet en een eetstoornis
Fodmaps zitten van nature in bepaalde voedingsmiddelen. Het is best een lastig dieet wat je wel en niet kan eten of drinken. Om die reden is het goed om dit samen met een diëtist te bespreken of je een dergelijk dieet wel of niet kan volgen. Met een eetstoornis ben je al veel in je hoofd met eten bezig. Als je daarnaast ook een Fodmap dieet volgt betekent dit dat je hier dagelijks nog meer mee bezig bent.
Bepaalde maag en darmklachten kunnen ook veroorzaakt worden doordat je lichaam niet meer gewend is aan bepaalde voedingsmiddelen. Vaak als je weer richting een gezond gewicht gaat gaan deze klachten ook weer over. Denk bijvoorbeeld aan lactose (melksuiker) waar je lichaam soms tijdelijk niet goed op reageert. Daarnaast zou je door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen ook tekorten kunnen ontstaan van bepaalde voedingsstoffen.
Het Fodmap dieet is geen dieet waar je mee kan afvallen. Maar je kan door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen hierdoor er wel onbedoeld gewicht mee kwijtraken wat als je ondergewicht hebt niet wenselijk is.
Conclusie
Fodmaps zijn dus zeker niet slecht voor je lichaam, maar voor sommige mensen kan het verminderen van bepaalde Fodmaps in de voeding verlichting geven van darmklachten. Ga niet op eigen houtje dit dieet volgen, maar doe dit altijd in samenwerking met een diëtist of arts.
Heb jij ervaring met het Fodmap dieet?
Geef een reactie