Je hoort steeds meer over: Het Paleo dieet. Ik ben er niet heel bekend mee maar ik ben er in gedoken om er meer over te weten te komen en wil dit graag met jullie delen. Er wordt geschreven en gepraat over ‘Paleo dieet’ maar het is meer een levenswijze dan een dieet. Het betekent dat er wordt gegeten zoals onze voorouders dat deden. Vanuit de oertijd. Met als doel het voorkomen of verminderen van welvaartziekten.
Wat wel te eten?
De nadruk ligt op biologische, niet bewerkte voedingsmiddelen. Dus denk aan noten, zaden, vlees, vis, verse groenten en fruit. Ook gezonde vetten passen thuis in deze levenswijze zoals olijfolie of kokosolie. Hoeveelheden tellen niet mee. Je eet tot je vol zit.
Wat niet te eten?
Eigenlijk alle bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, chips maar denk ook aan bewerkt vlees.
Zuivel en graanproducten passen ook niet in de levenswijze van Paleo, deze zijn volgens Paleo ook bewerkt.
Verder wordt er ook bij groente en fruit onderscheid gemaakt. Paprika, aubergine en aardappelen zijn familie van de nachtschade en passen niet thuis bij Paleo. Aardappelen en peulvruchten zijn daarnaast ook hoog in zetmeel en om die reden ook minder geschikt. Er passen geen voedingsmiddelen in waar suikers aan zijn toegevoegd, alleen suikers die van nature in fruit en groente aanwezig zijn. Gedroogd fruit en vruchtensappen passen hier echter niet in thuis. Geen bewerkte vet en oliesoorten zoals margarine en zonnebloemolie.
Paleo en een eetstoornis
Als je een eetstoornis hebt is het dan aan te raden om een dergelijke levenswijze te volgen? Ik kan voor niemand beslissen of je zoiets wel of niet zou moeten doen. Ben je ergens onder behandeling dan kan je dit het beste met je eigen behandelaar overleggen. Wat goed is om eerlijk te blijven naar jezelf toe waarom je voor deze leefwijze kiest. Is het omdat je er volledig achter staat of spreken bepaalde voorwaarden je misschien meer aan. Zeker als je ondergewicht hebt is het belangrijkste doel om weer naar een gezond gewicht te komen om complicaties en tekorten op lange termijn te voorkomen.
Omdat je lichaam bij ondergewicht vaak tekorten heeft is het belangrijk om deze eerst aan te vullen. Ook kunnen er bij eetstoornissen angsten voor bepaalde voeding een grote rol spelen. Denk aan angst voor suikers en/of vetten. Door een bepaald eetpatroon aan te houden zou je deze angsten in stand kunnen houden. Het principe eten tot je vol zit kan ook moeilijk zijn als je een eetprobleem hebt. Als je gewend bent om te weinig te eten dan kan je je heel snel vol voelen waardoor je mogelijk te weinig binnen krijgt op een dag. Heb je moeite met te luisteren naar je honger en verzadigingssysteem van je lichaam dan bestaat ook het risico van overeten.
Lees ook: Op dieet met een eetstoornis
Kanttekeningen
Door de nieuwe inzichten dat het eten van veel rood vlees eventueel de kans op bepaalde kanker kan doen verhogen is goed om dit in het achterhoofd te houden aangezien rood vlees juist goed past bij het Paleo ‘dieet’.
• Calcium wordt voornamelijk door zuivel geleverd en deze past niet in het Paleo principe. Nou kan je calcium ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals uit sojamelk met toegevoegd calcium maar dit is een peulvrucht en past doordat het een bewerkt voedingsmiddel is tevens niet hierin thuis. Om met groente en noten aan de hoeveelheid calcium te komen is wel een stuk lastiger. Als je aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid calcium wilt komen van 1 gram per dag zou je naast je 200 gram groente (140 mg calcium), 200 gram aardappelen (14 mg calcium) bijna 300 gram noten zoals amandelen erbij moeten eten. Behalve dat dit heel veel noten zijn per dag zit je meteen ook aan heel veel energie wat je extra binnen krijgt op een dag.
• Jodium wordt met name geleverd door brood. Als dit voedingsmiddel niet in je dagelijkse eetpatroon zit dan moet je dit halen uit bijvoorbeeld eieren, gejodeerd zout of vis. Goed om hier wel rekening mee te houden.
• Wat betreft de toepasbaarheid van deze levensvisie in de praktijk kan je ook denken wat als je uit eten gaat of bij iemand thuis gaat eten, is het inpasbaar in je dagelijkse leven?
• Ben je vegetariër dan is de toepasbaarheid ook een punt omdat vlees en vis vooral bij Paleo passen en vleesvervangers zoals peulvruchten of bewerkte vleesvervangers hierin niet thuishoren.
• Er zijn al wel studies gedaan naar de Paleo methode maar langdurig onderzoek is nodig voordat je bepaalde uitspraken kan doen over de effectiviteit van deze levensvisie.
Conclusie: Iedereen moet zelf beslissen wat je wel of niet wilt doen met eten. Je kan eruit halen wat bij jou past en waar je je goed bij voelt en op die manier kan je ervoor kiezen of je een strenge aanhanger wilt zijn of misschien liever kiest voor een lossere aanpak van deze levenswijze.
Wat vind jij van het Paleo principe?
Geef een reactie