Wat is jouw zelfliefdetaal?

“Wees maar extra lief voor jezelf vandaag!” Oké, dat wil ik best, maar hoe doe ik dat eigenlijk? Zelfliefde of iets liefs doen voor jezelf, kan best abstract voelen. Liefde kent immers zo veel vormen en hoe weet je nou precies waar jij behoefte aan hebt? Toen ik een tijdje terug een online quiz deed over wat mijn liefdestaal is, dacht ik: is dit dan ook mijn zelfliefdetaal? De theorie over de vijf liefdestalen van Gary Chapman gaat niet over zelfliefde, maar over hoe jij liefde uit naar de ander. Dit kan verschillen van hoe je liefde uit naar jezelf. Toch is deze theorie misschien ook wel toe te passen op jezelf en kan dat houvast geven, als je het lastig vindt om in te vullen wat zelfliefde en lief voor jezelf voor jou zijn betekent!

Ik zal geen quiz voor je klaarzetten over dit onderwerp, maar wel dezelfde vijf liefdestalen omschrijven en stilstaan bij hoe je dat op jezélf toe kunt passen. De test is niet meer dan vragen over voorkeuren die bij de kopjes passen. Naar mijn idee kan je ook afgaan op het kopje dat jou het meeste aanspreekt of waar jij je het meest in herkent. Weet dat er geen goed of fout is. Dat het misschien ook veranderlijk kan zijn of dat meerdere dingen je aanspreken. Het doel van deze blog is vooral om te inspireren hoe je zelfliefde zou kunnen toepassen. Volg wat dat betreft vooral jouw eigen gevoel, dan zit je altijd goed. En wees niet bang om dingen uit te proberen, want alleen zo leer je weer nieuwe dingen ontdekken. 


bron foto

Positieve woorden

Volgens Gary Chapman zijn er vijf verschillende liefdestalen. De eerste liefdestaal is je liefde laten blijken door middel van positieve woorden. Als het niet om zelfliefde, maar liefde voor een ander gaat, kan je je hier vast wel een beeld bij voorstellen. Maar die positieve woorden, hoe pas je dat op jezelf toe? Ga je hardop een gesprek met jezelf zitten voeren over hoeveel je van jezelf houdt? Dat kan en mag natuurlijk, maar dit kan ook op zoveel andere manieren.

Positieve woorden kan je hardop tegen jezelf uitspreken. Dat doe ik ook wel eens als ik mezelf een peptalk geef voor de spiegel. Je kan het, Irene! Maar praten tegen jezelf doe je ook in je hoofd, met je gedachten. Geef jezelf eens een compliment en behandel jezelf als een goede vriend. Je kan ook een brief naar jezelf schrijven of je gedachten bijhouden in een dagboek. Schrijfoefeningen over dankbaarheid of fijne dingen van vandaag. Maar ook positieve affirmaties kunnen hieronder vallen, het luisteren naar een podcast die jou moed inspreekt of inspirerende TED-talks kijken. Woorden in welke vorm ook, kunnen een hoop betekenis hebben. Haal jij hier steun en liefde uit?

Tijd en aandacht

Ook kan je zelfliefde toepassen door tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Dit is iets dat mij heel erg aanspreekt op een dag dat ik wel wat extra zelfliefde kan gebruiken of gewoon zin heb in iets fijns. Quality time, me-time! Vroeg naar bed, lekker uitslapen of juist optijd opstaan en een frisse neus halen op het strand of in het bos. Tijd alleen doorbrengen, een goed boek lezen of een fijne serie kijken. Luisteren naar en dansen op je favoriete muziek. Hobby’s uitoefenen en dingen doen die je fijn en leuk vindt. Van – in mijn geval – een bouldersessie boeken tot genieten van de zonsondergang of lekker een stukje gaan skateboarden! Misschien houd jij wel van tuinieren, knutselen of iets heel anders? Laad je daar ook zo van op?

Cadeautjes

Zelfliefde kan je ook uiten door jezelf letterlijk iets te geven, iets fysieks. Denk aan nieuwe kleding, waar je je fijn in voelt. Een nieuwe plant of mooi bosje bloemen om je huis op te fleuren. Nieuwe knutselspullen waar je mee aan de slag kan. Een investering in je huis of hobby’s. Een cursus of activiteit die je graag wilt doen. De vakantie waar je zo voor hebt gespaard of iets anders leuks om te doen, zoals een bezoekje aan het museum of een concert. Je lievelingseten bestellen of een selfcare kit samenstellen.

Dit kan best een lastig thema zijn, omdat het ook met geld te maken kan hebben. Niet iedereen heeft evenveel te besteden, maar ook kan je het moeilijk vinden om jezelf te gunnen om geld aan jezelf uit te geven. Daarover schreef Lonneke de blog ‘Geld uitgeven aan jezelf‘. In deze blog schrijft ze ook over – en linkt ze naar – de tijd dat ze een Wajung had en dus niet zo veel geld te besteden had. Als dit iets is waar jij op wat voor manier ook tegenaan loopt, is dat misschien een fijne blog om te lezen! 

Behulpzaamheid

In het Engels heet dit ‘acts of service’. Ik kon niet echt een mooie vertaling ervoor vinden in het Nederlands, maar na even zoeken en denken, past ‘behulpzaamheid’ denk ik het beste. Iets dóén voor jezelf. Dit kunnen zowel grote als kleine dingen zijn. Wat voor wie groot of klein is, is natuurlijk persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan naar therapie gaan of iets opruimen of schoonmaken. Uitgebreid voor jezelf koken, je medicatie goed klaarleggen, een planner invullen. Maar ook iets uit handen geven, hulp toestaan. Jezelf of anderen jou laten helpen. Dat is ook zelfzorg, zelfliefde. 

Om hulp vragen of het toestaan, kan een kunst opzich zijn. Of dit nu gaat over hulp van je behandelaren of steun van je omgeving. Daarom schreven wij hier ook al meerdere blogs over. Je vindt een verzameling daarvan via deze link. Hopelijk helpt het jou om hulp te vinden, accepteren en waarderen! 

Lichamelijke aanraking

Als laatste kopje is daar lichamelijke aanraking. Dit houdt in dat je jezelf liefde geeft en voor jezelf zorgt door voor je lichaam te zorgen en op je fysieke gezondheid te focussen. Dit kan te maken hebben met wellness, zoals een heerlijke massage of lekker naar de spa. Maar ook comfort en troost, zoals een verzwaringsdeken of je lekker knus op de bank nestelen met een warme kop thee. Yoga, meditatie. Lichaamsverzorging, een warme douche. Zelf geen goede maaltijd. Ook dat is lichamelijke verzorging. Veel dingen die ik heb genoemt gaan over ontspannen, maar het kan ook inspanning betekenen. Sommige mensen hebben juist behoefte aan sport of beweging. Tot slot kan je ook bij dit punt je anderen betrekken om voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door om een knuffel te vragen, maar ook door de kroelen met je huisdier.

Ook lichamelijke aanraking kan op zijn beurt weer aan lastig thema zijn. Oud-redactielid Hannah schrijft in de blog ‘Ik wil aangeraakt worden’ over huidhonger, maar ook over de angst voor aanrakingen, walging naar je eigen lichaam en aanrakingen leren aanvaarden. Is dit een thema waar je mee worstelt? Klik dan zeker eens verder op bovenstaand linkje. Ik hoop dat je er iets aan kan hebben in jouw zoektocht en ontwikkeling. 

Wat is/zijn jouw zelfliefdetaal/zelfliefdetalen? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “Wat is jouw zelfliefdetaal?”

  1. Hallo irene ik ben blij met jouw tips over zelfliefde ik vind het mooi hoe je iedereen op proud probeert te helpen met zelfliefde en hoe de andere moderaters en vrijwilligsters dat doen top groetjes

  2. Thanks Irene, ik zie wel steeds meer spellingsfoutjes in de blogs, klopt dat? Misschien een tip om elkaars blogs eerst te reviewen voordat ze online worden geplaatst?
    Groetjes!

  3. Niet zo mijn best te hoeven doen. Eens te mogen ontspannen voelen dat alles ok is en dat ik ok ben zoals ik ben. Niet altijd te hoeven veranderen of aan mijzelf te hoeven sleutelen.
    Dingen doen die ik fijn vind en tevreden zijn met mijn leven zoals het nu is. De mooie dingen en gevoelens koesteren die elke dag heeft.
    Quality time is denk ik mijn liefdestaal voor mijzelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *