Als we spreken over ongezond eten, wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? Kan drinken daar dan ook onder vallen? Die vragen kom ik direct en indirect regelmatig tegen op het forum, van Proud2Bme. Vandaar dit keer een blog over ongezond eten: Wat verstaan we onder ongezond eten en bestaat er eigenlijk wel ongezond eten?
Balans in je eetpatroon?
Bij een gezond voedingspatroon gaat het eigenlijk om een goede balans. Eet je bijvoorbeeld gevarieerd en krijg je alle belangrijke bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen met wat je eet en drinkt? Je lichaam heeft niet alleen behoefte aan een bepaalde hoeveelheid energie, maar ook een goede balans van de bouwstoffen die energie leveren, waaronder koolhydraten, vetten en eiwitten. Stel je eet alleen maar koolhydraten en je krijgt hiermee voldoende energie ofwel kcal mee binnen, is het dan een gezond eetpatroon? Nee eigenlijk niet, dan krijg je wel voldoende energie binnen, maar je mist de andere belangrijke bouwstoffen die eiwitten en vetten leveren. Denk bijvoorbeeld aan de vetoplosbare vitamines die je met name uit voedingsmiddelen binnen krijgt die vetten leveren.
Wat zijn ongezonde en gezonde voedingsmiddelen?
Hier zijn de meningen over verdeeld, want de ene persoon zegt witte suiker is slecht, de ander vindt patat slecht en weer iemand anders vindt light producten ongezond. Iedereen kan een andere visie hebben over wat voor diegene ongezond of gezond is. Ook onderling kan er bij voedingskundigen discussie zijn over wat wel of niet gezond is. Maar wat moet je dan aanhouden? Het is goed om zelf te kijken wat bij jou past. Eet je bijoorbeeld liever vegetarisch of veganistisch dan kan je ook een goed ofwel gezond eetpatroon hebben, maar dan zonder bijvoorbeeld vlees, maar wel met een goede vervanging daarvoor.
Eet je de hele dag alleenmaar appels, dan is dit net zo ongezond als dat je de hele dag chocolade eet. Dat komt omdat je eetpatroon dan te eenzijdig is.
Behalve voeding kan je ook kijken naar je drinkpatroon. Drink je de hele dag dag door vruchtensap, dan kan dit te veel zijn. Je kan dan ongemerkt veel energie binnen krijgen en ook kunnen de vruchtensuikers een aanslag zijn op je tandglazuur. Het is dus niet alleen voeding waar je een bepaalde balans in nodig hebt, maar ook in je drinkpatroon.
Tussendoortjes hebben vaak het imago van ongezond en dan hebben we het met name over tussendoortjes zoals chocolade, chips en koeken. Nu is het wel zo dat tussendoortjes met name meetellen voor de benodigde hoeveelheid aan energie die je dagelijks nodig hebt. In theorie zou een belegde boterham ook een goed tussendoortje kunnen zijn, maar dan kan je ook de vraag stellen: wat is gebruikelijk? Als iedereen bij een verjaardag een stuk taart neemt en jij neemt een belegde boterham, is dat dan normaal? Dat kan natuurlijk prima, maar je kan ook kijken naar het sociale aspect van eten. Als je nooit mee doet met een stukje taart of andere tussendoortjes, dan kan je jezelf ook buitensluiten. Heb je een specifieke reden dat je niet meedoet, omdat je bijvoorbeeld bezig bent om af te vallen op een gezonde manier of je moet door een bepaalde aandoening hier rekening mee houden, dan is dat natuurlijk ook weer anders.
Ik heb al eerder een blog geschreven over of tussendoortjes gezond moeten zijn. Wil je hier meer over lezen klik dan hier: Gezonde of ongezonde tussendoortjes?
Eetprobleem en ongezond eten
Ben je bekend met een eetprobleem, dan is het ook goed om te kijken wat jouw persoonlijke behoefte is. Heb je ondergewicht dan is behalve voldoende energie ook goed om te kijken naar de verdeling van de bouwstoffen, dus niet alleen maar eiwitten maar ook voldoende vetten en koolhydraten. Heb je een angst voor bepaalde voedingsmiddelen dan is het juist goed om jezelf weer uit te dagen om voedingsmiddelen te kiezen die je misschien niet meteen als gezond zou bestempelen. Heb je overgewicht dan zal je eerder kiezen voor voedingsmiddelen die goede bouwstoffen leveren maar ook voldoende verzadiging geven waardoor je minder geneigd bent om te gaan overeten. Om die reden zal je dan eerder de keuze maken voor een tussendoortje die meer vezels of langzame koolhydraten levert.
Maar ook dan is het belangrijk dat je niet te weinig energie binnen krijgt en dat je een bepaalde regelmaat in je voedingspatroon hebt.
Conclusie
Ongezonde voeding bestaat dus eigenlijk niet. Het gaat om de balans van wat je eet. In een vakantie kan je eetpatroon weer heel anders zijn, maar als je weer terug bent en je gaat weer terug naar een bepaald eetpatroon, dan is die vakantieperiode van anders eten helemaal niet erg en ook niet ongezond. Een ongezond voedingspatroon heeft niet alleen te maken met een teveel aan energie of een bepaalde samenstelling. Het heeft ook invloed op je algehele gezondheid waar ook gezonde tanden en kiezen bijvoorbeeld een rol in spelen. Je kan zelf het beste bepalen wat voor jou gezond is en wat bij jouw bepaalde levensstijl past.
Geef een reactie