Wat je moet weten over herstellen

We hebben er al heel wat blogs over geschreven: herstellen van een eetstoornis is ontzettend zwaar. Niemand geeft je een handleiding mee van hoe je dit aan moet pakken en er is geen duidelijk begin of einde. Ik heb ook niet alle antwoorden op een presenteerblaadje voor je klaar liggen, uiteindelijk moet je het, weliswaar met hulp van anderen, immers zelf doen. Wat ik wel voor je heb zijn een aantal punten die je goed moet onthouden als je aan het herstellen bent van je eetstoornis. Ik hoop dat deze je wat kunnen helpen en motiveren om te blijven vechten.

Foto: Johannes Plenio CC

Herstellen van een eetstoornis is niet makkelijk

Ik zou willen dat het anders was maar het is nu eenmaal keihard werken. Je moet telkens schakelen tussen school of werk en therapieafspraken, proberen het getal op de weegschaal je dag niet te laten beïnvloeden en herinner je vriendin eraan dat je niets wil horen over het laatste dieet. Kortom: het is constant alert en aan het werk zijn.

Het harde werk is het waard

Hoe cliché het ook klinkt, uiteindelijk zul je merken dat dit het allemaal echt waard is, hoe naar het op dit moment ook voelt. De slechtste dagen tijdens je herstel zullen nog altijd beter zijn dan de beste dagen tijdens je eetstoornis, probeer dat te onthouden op het moment dat je het even niet meer ziet zitten

Er zullen slechte dagen zijn

Herstel is niet makkelijk en er zullen heel veel dagen zijn waarop je het moeilijk hebt en twijfelt of het ooit nog wel goed gaat komen. Misschien is herstel wel niet voor jou weggelegd. Je zult een keer wakker worden, in de spiegel kijken en je weer enorm dik voelen, zelfs na weken je best goed gevoel te hebben. Dit hoort allemaal bij het proces. Zet door.

De relatie met eten kan echt herstellen

Misschien duurt het wel een jaar voordat je weer een cupcake vast kunt houden zonder ervan in paniek te raken. Denk terug aan de jaren dat je een gezonde relatie met eten had en waarbij je op gevoel met eten om kon gaan. Eten was iets leuks en positiefs. Dat kan het weer worden, net als toen. Dat heeft alleen veel tijd nodig. Er komt echt een moment dat je weer zo relaxt met eten om kunt gaan

Houd je lichaam accepteren als doel

Tijdens mijn herstel dacht ik vaak dat ik van mijn lichaam moest gaan houden. Als je je lichaam haat, dan is dat een behoorlijke stap. Een veel haalbaarder doel kan daarom zijn om je lichaam te accepteren zoals het is. Houden van is misschien nog een stap te ver en dat komt uiteindelijk wellicht ook wel, maar probeer je eerst eens te richten op verdragen wat er is en de negatieve gedachten over je lichaam ombuigen in neutrale gedachten. Je lichaam is zoals het is. Het is niet goed of fout, het is jouw lichaam. Later komt het houden van wel.

Een eetstoornis is het ergste wat er is

Op het moment dat het herstellen moeizaam verloopt, dan kun je weleens de neiging krijgen je eetstoornis te idealiseren. Het voelt als een veilige haven waar je misschien weer naar terug zou willen. Gewoon weer even wat minder eten, weer een eetbui hebben of even dat opgeluchte gevoel ervaren na het overgeven. Het is heel verleidelijk maar geef er niet aan toe. Een eetstoornis is niet fijn en levert je niets op. Een eetstoornis is vreselijk en kost je enkel heel veel.

Je doet het maar wel mooi

Hoe zwaar het ook is, je bent er wel mee bezig. Waarschijnlijk had je dat nooit verwacht toen je op het dieptepunt van je eetstoornis zat. Het idee alleen al dat je ooit zonder eetstoornis zou moeten leven was een vreselijke gedachte en nu ben je er gewoon mee bezig. Dat is ontzettend bijzonder. Misschien ben je nu nog bezig met overleven maar je werkt eraan. Je bent bezig met beter worden, dat is zo moedig. Kijk nog niet te ver vooruit. Focus je eerst op vandaag en kijk daarna weer verder. Je komt er wel.

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2016.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “Wat je moet weten over herstellen”

  1. Dit had ik net even nodig, DankjeXx

  2. wauw geweldig sandra!! je hebt gelijk in het begin van beter worden (gedwongen door andere ) wilde en kon ik niet zien leven zonder eetstoornis terwel ik nu een jaar verder kijk voor de opleiding ervaringsdeskundige zodat ik me negatieve herinneringen omzet in positieve ervaringen zodat andere zich niet eenzaam hoeven te voelen er is nog zeker een heeeeele lange weg te gaan maar ik kijk naar voren inplaats van naar het veilige donker te staren 🙂 geef het tijd op een gegeven moment word overleven omgezet in egt leven en goed leven !!!!

  3. Ik ga binnenkort ook in herstel dus aan dit soort blogs heb ik veel!

  4. Goede blog. Ik weet niet eens meer hoe vaak ik heb willen opgeven… Hoe monsterlijk dik ik me heel lang heb gevoeld. Etc. Maar het was, is het zó waard.

  5. Mooie blog inderdaad! Ben het alleen niet helemaal eens met de zin: “De slechtste dagen tijdens je herstel zullen nog altijd beter zijn dan de beste dagen tijdens je eetstoornis”. Zo heb ik het in ieder geval niet ervaren en denk ook dat het misschien juist goed is om je te beseffen dat voor herstel kiezen soms zwaarder kan zijn dan vast blijven houden aan de eetstoornis. Je confronteert jezelf dan namelijk met alles waar je liever voor weg loopt en ik geloof echt dat dat op sommige momenten veel naarder kan zijn en voelen dan de eetstoornis. Misschien dan ook beter om je vast te houden aan de gedachten dat het vaak fijner kan zijn weer even helemaal in de eetstoornis mee te gaan maar dat je er toch doorheen moet en dat het dat uiteindelijk wel waard is. (in kleine stapjes uiteraard).

  6. Mooi en waar, loslaten is ontzettend moeilijk want wat dan ???

  7. Wat ik me echt heel erg afvraag, er staat hier grotendeels alleen maar dingen op over eetstoornissen etc. Maar dat is niet t enige waarmee mensen worstelen! Meer topics over depressie of zoiets richting die kant daar zou ik in persoon veel aan hebben en miss andere ook wel 🙂

  8. Weer een mooie blog, vol met nuttige informatie!!!
    Thanks, Sandra!!!! 😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *