In de zoektocht naar waar mijn eetstoornis vandaan zou kunnen komen stuitten mijn behandelaren bij mij op de diagnose ADD, ookwel Attention Deficit Disorder. ADD is een concentratiestoornis waarbij vaak medicatie wordt voorgeschreven, zo ook bij mij. Echter werkt niet elke soort medicatie en elke dosering bij iedereen hetzelfde. Het kan dus even zoeken zijn naar wat jij precies nodig hebt. Medicatie is niet niks, dus hier moet je zorgvuldig mee om gaan. Hoe kan je dit het beste aanpakken?
Na een tijd in therapie geweest te zijn begon het mijn behandelaar op te vallen dat ik symptomen van ADD vertoonde. Het leek haar een goed idee dit eens te gaan onderzoeken, omdat het wel eens in verband zou kunnen staan met mijn eetstoornis. Mensen met ADD verwerken informatie, indrukken en emoties net ietsje trager dan mensen zonder ADD, ook hebben ze een slechter werk/korte termijn geheugen. Er ligt een gat tussen dat waar je toe instaat bent en dat wat je uiteindelijk presteert. Je kan je voorstellen dat dat voor een perfectionistisch persoon met een eetstoornis erg frustrerend kan zijn. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik dom was of dingen niet begreep, nu heb ik dat een plekje kunnen geven. Aan de andere kant brengt het gebrek aan organisatie juist een hoop creativeit en veelzijdigheid met zich meer. Ik heb dan ook helemaal niet het gevoel dat er iets mis met me is, het werkt alleen een beetje anders.
Op dit moment gebruik ik geen medicatie meer voor mijn ADD. Ik weet waar mijn valkuilen liggen en dat ik hier wat extra aandacht aan moet besteden. Dit heb ik even moeten leren, maar kan ik nu prima toepassen in het dagelijks leven. Het is voor mij een bewuste keuze geweest om geen medicatie meer te gebruiken, maar hier is wel een hele zoektocht aan vooraf gegaan. Een tijd lang heb ik wel verschillende soorten medicatie gebruikt in verschillende doseringen en daar heb ik geen spijt van. Het heeft allemaal deel uitgemaakt van de zoektocht en me zeker verder geholpen.
Of je nou medicatie voor AD(H)D gebruikt of iets totaal anders, het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met medicatie gebruik. Ik deze blog deel ik een aantal tips die mij hebben geholpen met het gebruik van medicatie.
♥ Maak een plan met je behandelaren
Wanneer je de dosering wilt veranderen, wilt beginnen of stoppen met je medicatie is het belangrijk eerst dit met de arts of psychiater te overleggen. Beslis en probeer dit soort dingen nooit in je eentje. Werkingen en bijwerkingen kunnen heftiger zijn dan verwacht en bij sommige medicatie is een heel duidelijk plan nodig. Maak, wanneer je nog zoekende bent in de juiste dosering van je medicatie, meteen vervolgafspraken met je arts. Het is sowieso goed om eens in de zoveel tijd eens een behandelaar te spreken over het gebruik van je medicatie. Wanneer je ergens over twijfelt of iets niet goed voelt, raadpleeg meteen een arts. Die kunnen je echt het beste raad geven en/of geruststellen.
♥ Zorg goed voor je lichaam
Dit is sowieso al belangrijk om te doen, maar zeker wanneer je medicatie gebruikt of je gebruik veranderd is het extra belangrijk goed voor je lichaam te zorgen. Medicatie doet al het een en ander met je lichaam en dat moet je lichaam goed kunnen verwerken. Bijwerkingen van medicatie kunnen ook lichamelijk ongemakkelijk zijn, zorg daarom dat je je zo fit mogelijk voelt. Naast goed eten is het ook heel belangrijk goed te drinken en goed te slapen. Op deze manier komt je medicatie ook het beste tot zijn recht en kan je goed voelen wat het nou precies met je doet.
♥ Creëer rust voor jezelf
Toen ik net begon met mijn medicatie vertelde mijn psychiater me dat het goed was om te starten in een rustige week. De effecten en bijwerkingen konden best wel eens als ongemakkelijk of zelfs heftig worden ervaren. Medicatie kan veel effect hebben op je lichaam en je hoofd, het is vervelend overvallen te worden door de bijwerken wanneer je geen tijd hebt om even tot rust te komen. Als ik een erg drukke week zou hebben, zou het ook moeilijker voor mij zijn om te bepalen of de medicatie me nou hielp, ja of nee. Zorg ervoor dat je de tijd hebt om stil te kunnen staan bij wat je nu eigenlijk voelt.
♥ Hou bij hoe je je voelt
Van mijn psychiater moest ik een dagboekje bijhouden over hoe ik mij door de dag heen voelde wat betreft mijn medicatie. Wanneer had ik het ingenomen? Welk ritme werkte het beste voor mij? In hoeverre had ik er baat bij? Wat waren de bijwerkingen? Op deze manier werd ik bewuster van wat ik nou eigenlijk voelde en had ik een helder overzicht van wat de medicatie nou eigenlijk met mij deed. Ook was het op deze manier makkelijker te onthouden wat ik wilde bespreken tijdens het volgende gesprek met mijn psychiater.
♥ Bespreek met je omgeving
Af en toe had ik veel last van de bijwerkingen van mijn medicatie. Dit kon wel eens heel lastig zijn wanneer ik onder vrienden, op school of op werk was. Ik begrijp dat je er misschien geen behoefte aan hebt om aan iedereen te vertellen over je medicatiegebruik, maar het kan wel fijn zijn om het te vertellen aan mensen die je vertrouwd of waarbij het handig is dat ze het weten. Op deze manier kan er rekening mee gehouden worden en heb je mensen om mee te praten over en te reflecteren op hoe het met je gaat.
Ik kon me wel eens raar, gek of zwak voelen om het feit dat ik medicatie nodig had. Het is niet goed of slecht om medicatie te gebruiken. Wat medicatie goed of slecht maakt is in hoeverre het jou helpt. Mijn medicatie heeft me absoluut geholpen alles weer even op de rails te krijgen en meer inzicht te krijgen in wat mijn stoornis nou eigenlijk voor mij betekent. Soms heb je medicatie maar tijdelijk nodig, soms voor een langere tijd en soms voor altijd. Blijf altijd praten over het gebruik, de werking en de bijwerkingen praten van je medicatie met je behandelaar en vind jouw weg binnen je medicatiegebruik. Medicatie is er niet voor niks en mag er ook zijn om jou te helpen. Maak er gebruik van wanneer het je goed doet, maar doe het wel bewust en met zorg en aandacht. Ik hoop dat deze blog jou daar een beetje bij kan helpen.
♥ Liefs,
Irene
Geef een reactie