Wat jouw hunkering naar eten betekent

Ineens heb je een onweerstaanbare trek in chocolade, of je hunkert de hele dag al naar suiker. Iedereen kent het denk ik wel. Hunkeren naar een bepaald soort eten is heel normaal. Vaak probeert je lichaam je wat te vertellen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort komt, of dat je als vrouw eens in de maand gewoon wat extra behoefte hebt aan een bepaald soort voedsel. Maar wat betekent deze hunkering naar eten precies?


Bron

♥ IJs
Ineens veel zin hebben in ijs zou erop kunnen wijzen dat je last hebt van bloedarmoede en een tekort aan ijzer. Mensen krijgen al snel te weinig ijzer binnen. Ook een heftige menstruatie kan al snel zorgen voor een ijzertekort. Buiten de lichamelijke oorzaken kan een behoefte aan ijs er ook op wijzen dat je angstig of onzeker bent, dat je je schaamt, of dat je je schuldig voelt. Vaak krijg je dan zin in romig voedsel om je te troosten.

Wat kan je doen?
Natuurlijk kan je lekker veel ijsjes gaan eten als je er trek in hebt. Maar je kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je wat meer rood vlees eet. Ook in sardientjes, melk, spinazie, tomaten en noten is een belangrijke hoeveelheid ijzer te vinden.

Chocola
Als je trek hebt in chocola dan kan dat meerdere dingen betekenen. In chocola zit veel magnesium, als jij ineens een enorme trek hebt in chocola dan kan dit er dus op wijzen dat je een tekort hebt aan magnesium. Een tekort aan magnesium heb je snel als je vaak alcohol, thee, koffie of frisdrank drinkt. Ook kan je tijdens de tweede helft van je menstruatiecyclus een tekort aan magnesium ervaren. Dat verklaart de trek in chocolade als je ongesteld moet worden. Achter de trek in chocola hoeft niet altijd een lichamelijke oorzaak te zitten. Wanneer je behoefte hebt aan liefde of als je je teleurgesteld voelt in een relatie dan kan dat er ook voor zorgen dat je heel veel trek hebt in chocolade.

Wat kan je doen?
Om te beginnen: lekker die chocola eten! Je hebt er niet voor niets trek in, dus geef daar ook gewoon lekker aan toe. Verder zijn noten een goede bron van magnesium. Ook bladgroenten, bruine rijst, volkorenbrood en pompoenpitten zijn een goed idee als je magnesium nodig hebt.

Bron

Vlees
Zin hebben in vlees zou kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan ijzer of zink. Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan je dus merken aan het feit dat je je slap, energieloos of ziek voelt. Zink is onder andere belangrijk voor een gezonde huid, haren en nagels. Als je veel trek hebt in vlees dan zou dat ook kunnen betekenen dat je moeite hebt om je te concentreren en dat je moeite hebt om je grenzen te bewaken.

Wat kan je doen?
In rood vlees zit veel zink. Maar ook schelpdieren, linzen, spinazie, pompoenpitten, kaas en volkorenbrood zijn een goede bron van zink.

Snoep
Als je een onweerstaanbare trek hebt in snoep, en dan vooral de varianten met veel suiker, dan zou dat erop kunnen wijzen dat je een tekort hebt aan chroom. Chroom heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Een tekort aan chroom kan ertoe leiden dat je symptomen gaat ervaren van glucose-intolerantie of verhoogde insulinewaarden. Trek hebben in snoep kan er daarnaast op wijzen dat je gevoelens als jaloezie, afkeer, verwarring of de angst hebt onderdrukt. Ook kan het zijn dat je verlangt naar troost en geruststelling.

Wat kan je doen?
Een hele zak snoep leegeten maakt het probleem vaak alleen maar erger. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam ineens veel insuline gaat produceren, wat kan leiden tot een suikerdip. Je kan natuurlijk wel aan je trek toegeven door een paar snoepjes te pakken. Daarnaast is het goed om rundvlees, lever, nieren, kip, worteltjes, aardappelen, broccoli, asperges, volkorenbrood en eieren te eten. Ook verschillende soorten fruit, zoals bessen, aardbeien, sinaasappels en kiwi’s kunnen je helpen.


Bron

Kaas
Als je ineens veel cravings hebt naar kaas dan zou dat kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Calcium is één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam. Het zorgt niet alleen voor de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden, het speelt ook een belangrijke rol bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen in onze lichaamscellen. Als je een langere tijd een tekort hebt aan calcium dan zou dit kunnen leiden tot botontkalking. Zin hebben in kaas zou er ook op kunnen wijzen dat je je veel bezighoud met andere mensen en er behoefte aan hebt om meer met jezelf bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen.

Wat kan je doen?
Om te beginnen kan je elke dag een lekkere plak kaas op je brood doen. Ook melk, zalm, sardientjes, broccoli en amandelen zijn erg rijk aan calcium. Je lichaam heeft echter wel vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen. Jouw lichaam kan vitamine D helemaal zelf produceren via jouw huid. De huid kan UV straling namelijk omzetten in deze vitamine. Ga dus elke dag even lekker naar buiten en zorg ervoor dat je af en toe de zon opzoekt, ook in de winter.

Koolhydraten
Heel veel trek hebben in koolhydraten kan betekenen dat je een tekort hebt aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan kan een rol spelen in de eiwitsynthese en in de synthese van serotonine en melatonine. Wanneer je last hebt van slaap-, angst- of stemmingsproblemen dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan tryptofaan. Mensen die gestrest, gespannen of angstig zijn kunnen dan ook een enorme trek krijgen in koolhydraten.

Wat kan je doen?
Het eten van eiwitrijk voedsel kan een tekort aan tryptofaan aanvullen. Je kunt hierbij denken aan melk, eieren, cashewnoten, walnoten, bananen, kaas en chocola. Zeker wanneer je last hebt van slaapproblemen kan een glas warme melk voor het slapengaan een uitkomst bieden.


Bron

Natuurlijk is het interessant om te weten waar jouw trek in bepaalde voeding vandaan zou kunnen komen. Ergens trek in hebben is niet meer dan normaal, daar kan je ook gewoon aan toegeven. Maar als je denkt dat je echt een chronisch tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof dan is het natuurlijk altijd raadzaam om even naar je huisarts te gaan.

Wanneer hunker jij naar specifiek eten?

Bron artikel: Dailymail.

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

21 reacties op “Wat jouw hunkering naar eten betekent”

  1. ow wat handig! zo kan je als je zin hebt in iets zoets het met iets gezonds vervangen!
    goed geschreven! x

  2. Beetje gek dat er in dit artikel wordt aangemoedigd om chocolade etc. te eten. Tuurlijk kan het geen kwaad om soms iets minder gezonds te eten, maar als je een tekort hebt aan de voedingsstoffen die in het artikel worden beschreven, lijkt het mij slimmer om voor een gezonde keuze te gaan ipv ongezond.

    1. Hi Roos,

      Pure chocolade kun je ook onder de groep gezond verstaan.
      Hier gaan we dan wel uit van een reep van maar liefst 70% pure chocolade.
      Pure chocolade bevat een hoop magnesium en kan je in sommige gevallen zeker helpen je tekorten aan te vullen.

      Mvg,
      Anoniem

  3. Maarr natuurlijk ook heel goed dat er gezonde alternatieven worden geboden!

  4. Ik krijg gemengde gevoelens bij deze blog. Enerzijds goed dat er aandacht aan besteed wordt en wat je zou kunnen doen..

    Maar voor een hypochonder is dit erg tricky, want die kan dan allerlei klachten ervaren terwijl er misschien helemaal niks lichamelijks te vinden is.

  5. Zoek op food cravings, krijg je op internet ook lijsten met wat je lichaam nodig heeft en wat je hiervoor het best kan doen.

    Ik verlang altijd naar chocola en khd-en als ik me verdrietig voel … tja. Wat moet je daarmee?

  6. Het zou toch ook gewoon kunnen dat als je bijvoorbeeld chocolade cravings hebt, omdat het gewoon super lekker is toch? 😉

  7. Sinds wanneer is chocolade ongezond? Melk- of witte chocolade is vooral suiker, maar pure chocolade is echt niet ongezond!

    Ik heb nu niet meer zo van die hunkeringen volgens mij. Tijdens ‘t herstel had ik het wel heel erg.

  8. Ik heb de laatst tijd vaak enorm veel zin in noten en rozijnen. Niet zo handig aangezien dit vrij duur is om als student te betalen. Maar goed, aangezien ik er van uitga dat je je lichaam moet geven waar het om vraagt…

  9. Vind dit altijd zo’n onzin. Als ik zin heb in een stroopwafel, heb ik zin in een koek met karamel ertussen. niet vitamine 23943984.

  10. Ik ben al ontzettend lang vegetariër. Ook heb ik geen enkele behoefte aan vlees. Maar plots was die behoefte er wel. Ik begreep het totaal niet. En dan kwam er uit bloedtest en dat ik met een heel extreem ijzertekort kampte. Het ijzertekort werd aangevuld met infusen en sindsdien geen enkele keer meer die plotse drang naar vlees gehad. Verder denk ik wel dat niet bij elke craving een tekort hoort. Maar ik heb ervaren dat het wel kan. Heel bijzondere gewaarwording.

  11. Ehm als ik zin heb in snoep eet ik gewoon snoep..

  12. De essentie van dit artikel is uiteindelijk toch dat je naar je lichaam moet luisteren, en jezelf niet tekort moet doen. Als je honger hebt moet je eten. En als je trek hebt in een bepaald product moet je dat nemen. Want 1. je hebt het misschien nodig of 2. je hebt er gewoon zin in en er is geen reden om jezelf dat te ontzeggen. Goed naar je lichaam luisteren. Dat.

  13. Oh heerlijk, ik eet elke middag chocola, gewoon omdat het zo lekker is. En als ik ‘s morgens wakker wordt en voor het ontbijt al zin heb in een frika(n)del speciaal, weet ik dat ik binnen 2 dagen ongesteld ben. 🙂

  14. Wat dan als je tijdens eetbuien allerlei verschillend eten (dus chocola, ijs, snoep, whatever) eet..? Maar daarvoor gaat dit artikel vast niet op. :”)

  15. Ik denk dat dat vooral een teken is dat je jezelf al die lekkere dingen teveel hebt ontzegd en dat je jezelf vaker op regelmatige basis wat mag gunnen. Of misschien gewoon dat je algemeen te weinig eet en je lichaam om snelle energie vraagt.

  16. Ik hunker altijd naar chocolade en eet het dan ook lekker veel. De laatste tijd isenorm eten in het algemeen wel mijn vriend.

  17. Ik heb altijd zoveel trek in augurken echt 24/7. Weet iemand hoe dit komt? Btw ik kan niet zwanger zijn.

  18. Basically met studentenhaver zit je op alle gebieden goed, haha

  19. Vreselijk zin in varkensvlees. Al een paar dagen. Ik eet niet zo veel vlees,meer kaas en vis, en als ik t eet is t verantwoord voor de dieren , beter leven of scharrel of biologisch. Ik vermoed dat ik een vitamine K tekort heb, door het missen van mijn dikke darm, colectomie. Vit. K word in de dikke darm aangemaakt. Of i d d een zink tekort.

  20. Uit welke bronnen halen jullie deze informatie? Ik vind het fijn als er aangegeven wordt uit welk onderzoek jullie iets aanhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *