We gooien in Nederland veel te veel eten weg terwijl we sommige dingen echt nog wel kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan brood. Een verse boterham met vers beleg is natuurlijk het lekkerste om te eten en wanneer je dan een boterham eet die wat ouder is dan verwacht, valt dat toch wel een beetje tegen. Je hoeft de oude boterhammen niet weg te gooien, je kan er namelijk heel wat lekkere dingen mee maken. Je kunt natuurlijk denken aan tosti’s want daar is oud brood prima geschikt voor, maar je kunt er ook veel andere dingen mee doen. Hieronder geef ik een aantal tips die de moeite waard zijn om uit te proberen.
En… je kunt er altijd nog de eendjes mee voeren als je brood over hebt. Dit vond ik vroeger altijd heel leuk en ik denk dat ik het nog steeds leuk zou vinden. Al te lang niet gedaan en het kan ook best ontspannend zijn zo met een lekker zonnetje.
♥ Wentelteefjes met kaneel en suiker
Ik ben hier echt mee opgegroeid en eerst was ik altijd heel verbaasd als mensen dit niet kenden. Inmiddels is dat niet meer zo en kennen heel veel mensen het ook wel, maar als dat niet het geval is: proberen dus! Het is super makkelijk, heel lekker en je kan hier je oude brood mee opmaken.
Wat heb je nodig?
– brood
– eieren
– melk
– kaneel
– suiker
– bakboter
Hoe maak je het?
Het is echt super simpel. Voor twee wentelteefjes heb je twee boterhammen nodig, een groot ei en een scheutje melk. Kluts het ei / de eieren, voeg een scheutje melk toe en roer het goed door elkaar. Laat hier vervolgens de boterhammen aan beide kanten in weken en bak het in een beetje boter. Doe er wat suiker en kaneel overheen en klaar!
♥ Croutons
Croutons zijn knapperige brood stukjes die heerlijk zijn in bijvoorbeeld soep, een salade of voor bij de pasta. Scheur oud brood in stukken en en besprenkel ze met olijfolie, knoflook, peper en zout. Bak ze vervolgens in een beetje olie totdat ze knapperig en een beetje bruin zijn. Je kunt er ook nog andere kruiden zoals Italiaanse kruiden op doen.
♥ Broodquiche met broccoli, tomaat en kaas
Quiche of hartige taart kun je maken met bladerdeeg of speciaal hartige taart deeg, maar je kunt het ook maken met brood als een van de basisingrediënten. Oud brood kun je op deze manier nog heel goed eten. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je het maakt.
Wat heb je nodig?
– 8-10 sneetjes brood
– 500 gram broccoli (in roosjes)
– 3 eieren
– 100 gram geraspte oude kaas
– 2 tomaten
– 100 ml slagroom
– zout en peper
– knoflookpoeder
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm in. Kook de broccoliroosjes ongeveer 5 minuten voor en laat ze erna uitlekken. Snijd de korsten van de boterhammen en bekleed de bakvorm met het brood. Druk het stevig aan. Verdeel hier de broccoli overheen en strooi er wat zout, peper en knoflookpoeder overheen. Klop in een kom de slagroom en eieren en doe hier de kaas bij. Schenk het mengsel over de broccoli en verdeel er de plakjes tomaat overheen. Bak het vervolgens ongeveer 25 minuten in de oven.
♥ Salmorejo
Veel mensen kennen de koude Spaanse Gazpacho soep wel en staat bekend om het feit dat het een soep is die koud wordt gegeten. Salmorejo is wat minder bekend, maar ook heerlijk. De moeite waard om eens te proberen en je kunt hiermee ook je oude brood opmaken. Het klinkt misschien een beetje vies, maar het schijnt dus heel lekker te zijn. Één van de belangrijkste ingrediënten van deze soep is oud brood. Ik heb het zelf nog nooit gegeten maar het schijnt heerlijk te zijn, zeker als je het serveert met een gekookt ei en stukjes Serrano ham. Hieronder kun je lezen hoe je het kan maken.
Wat heb je nodig?
– 1 kilo rijpe tomaten
– 200 gram oud brood
– 250 ml olijfolie
– een teentje knoflook
– een scheutje balsamico azijn
– zout en peper
Hoe maak je het?
Pel de tomaten eerst en verwijder de pitjes. Doe de bovenstaande ingrediënten in een mixer en mix het goed door elkaar. Als het te dik is, kun je er nog wat water aan toevoegen. Zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast voordat je het gaat eten. Maak het eventueel af met een gekookt eitje en stukjes ham.
♥ Broodpudding met rozijnen
Het is een klassieke lekkernij in Engeland en ook hier zijn veel mensen liefhebber van de broodpudding. Ik vind het ook heel lekker alleen maak ik het eigenlijk nooit. Toch leuk om eens te doen. Je hebt er dingen voor nodig die veel mensen wel gewoon in huis hebben.
Wat heb je nodig?
– 300 gram oud brood
– 100 gram bruine suiker
– 100 gram witte suiker
– een halve liter melk
– een snufje kaneel
– een zakje vanille suiker
– 150 gram rozijnen
– 5 eieren
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Verwarm de melk en suiker op een laag vuurtje totdat de suiker is gesmolten. Brokkel het brood in kleine stukjes en doe het in een kom. Giet hier de melk met de suiker overheen en laat het een aantal minuten weken. Meng het goed door elkaar. Doe de vanille suiker, de rozijnen, kaneel en de eieren erbij. Giet het vervolgens in de ovenschaal en laat het ongeveer 45 minuten bakken.
♥ Lekkere broodjes voor bij de borrel
Stokbrood dat al een dagje oud is, is vaak hard en niet zo lekker meer.. maar het is ook zonde om weg te gooien. Hoeft ook niet, want je kunt er heerlijke broodjes uit de oven van maken voor bij de borrel. Doe er bijvoorbeeld een beetje olijfolie overheen, wat stukjes verse tomaat, knoflook en mozzarella, bak het even in de oven en doe er dan een beetje basilicum overheen. Je kunt dit ook doen met gesmolten kaas en Serrano ham maken maar je kunt natuurlijk ook de broodjes roosteren en beleggen met andere lekkere dingen.
Wat doe jij met oud brood en wat zou je weleens willen proberen?
Geef een reactie