In de meeste gevallen ga je niet voor je plezier naar een kliniek. Als je gaat, dan ga je voor een tijdelijke opname of voor een wat langere, veelal intensieve behandeling. Dat is niet leuk maar vaak wel nodig om ervoor te zorgen dat het uiteindelijk wat beter met je gaat. Een opname, of het nu is voor een eetstoornis of voor andere psychische problemen, is niet per se dé oplossing voor al je problemen, maar het kan je wel een stukje verder helpen als je er zelf en met minder intensieve hulp echt niet meer uitkomt.
Als het dan eenmaal zo ver is, dan kun je het maar beter zo fijn mogelijk voor jezelf maken. Tijdens het pakken van je koffer vraag je je misschien af wat je allemaal mee moet nemen en waar je aan moet denken. In deze blog deel ik dan ook een aantal zaken die nuttig en fijn kunnen zijn om mee te nemen naar een kliniek. Sommige dingen zijn niet per se noodzakelijk maar kunnen je verblijf, als je er dan toch bent, wel net iets aangenamer maken. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
1. Sloffen en (teen)slippers
Overdag tijdens de therapieën is het wel zo netjes om normale schoenen aan te doen. Bij mij in de kliniek werd altijd gezegd dat je immers ook daar aan het werk bent. Buiten de therapieën om, als je op je kamer bent of in de woonkamer zit, kan het ook fijn zijn om iets makkelijks aan te trekken zoals je thuis ook zou doen. Als je dan een paar sloffen bij je hebt, is dat erg fijn. Sommige mensen hebben liever slippers, dat kan ook prima. Ik vond het zelf fijn om teenslippers te gebruiken onder douche. Wij moesten de douche met iets van tien mensen delen en hoewel ik niet wil zeggen dat het vies was, vond ik het gewoon net iets fijner om dan slippers aan te hebben. Daar kun je natuurlijk zelf voor kiezen, maar het is eventueel een tip.
2. Je eigen kussen of kussensloop
Er is beddengoed aanwezig in een kliniek dus daar hoef je in principe zelf niet voor te zorgen. Toch zijn er mensen die het prettig vinden om hier zelf wat van mee te nemen. Er zijn mensen die al hun beddengoed meenemen, maar veel mensen kiezen ervoor om hun eigen kussen mee te nemen. Dat ligt vaak het lekkerst en heeft bovendien een vertrouwde geur. Dit kan prima en is helemaal niet gek. Voel je vooral vrij om dit te doen. Houd er wel rekening mee dat je je beddengoed niet kunt wassen in de kliniek, dus dit moet je dan zo nu en dan mee naar huis nemen.
3. Toiletartikelen
Onmisbaar zijn natuurlijk de standaard toiletartikelen. Denk aan shampoo, douchegel of zeep, producten voor het gezicht, je tandenborstel en tandpasta en eigenlijk alles wat een mens allemaal kan gebruiken. De een komt met een grote toilettas binnen en de ander heeft aan een paar potjes en flesjes genoeg. Je kunt ervoor kiezen om alles van thuis mee te nemen, of om wat mini’s te kopen. Toen ik in de kliniek zat, nam ik al mijn producten mee omdat ik in verhouding meer in de kliniek was dan thuis. Daar was ik namelijk alleen in het weekend. Thuis gebruikte ik dan producten die ik nog had staan. Zo hoefde ik niet telkens alles heen en weer te sjouwen.
4. Leesvoer
Je zult veel therapie hebben, maar het is ook weer niet zo dat je de hele dag non-stop aan het praten bent. Tussendoor heb je geregeld pauze en ook ‘s avonds ben je vaak vrij. Het is fijn om dan iets voor jezelf te kunnen doen. Neem gerust een boek of tijdschrift mee om zo nu en dan lekker te kunnen lezen. Ook voor het slapen kan dit fijn zijn.
5. Schrijfmateriaal
In sommige klinieken krijg je standaard al een map of boekje waar je van alles in kunt schrijven, maar voor jezelf kan het ook wel fijn zijn om iets mee te nemen waar je in kunt schrijven. Dit kan zijn om aantekeningen te maken van wat je allemaal hebt gehoord op een dag, maar ook om van je af te schrijven na een heftige therapiesessie of vermoeiende dag. Je kunt ook een dagboek meenemen waarin je bijhoudt hoe het met je gaat.
6. Hobbyspullen / afleiding
Naast leesvoer kun je natuurlijk ook andere dingen meenemen die je leuk vindt om te doen. Ik heb geregeld naast mensen gezeten die ‘s avonds aan het breien waren en heb zelf vaak gepuzzeld of gekleurd. Dingen die je afleiding kunnen bieden, mag je meenemen om jezelf en misschien ook wel anderen te vermaken in je vrije tijd.
7. Medicatie voor de eerste dagen
In de meeste gevallen wordt medicatie verstrekt in de kliniek. Dit is echter niet altijd direct goed geregeld. Als je net binnenkomt, moet immers nog doorgegeven worden wat je precies slikt en in welke dosis. Hierdoor kan het voorkomen dat niet direct alle medicatie aanwezig is. Het is daarom handig om voor de zekerheid wat medicatie van thuis mee te nemen, zodat je niet onverwacht zonder komt te zitten.
8. Eten en drinken bij een dieet
Volg je een bepaalde dieet, dan is het natuurlijk belangrijk om dit van tevoren aan te geven. Ook kan het fijn zijn om zelf wat dingen mee te nemen. Mag je bijvoorbeeld geen producten die noten bevatten, neem dan zelf in ieder geval wat tussendoortjes mee die je kunt eten zodat je niet ineens heel erg trek krijgt. Qua maaltijden wordt er vaak wel rekening gehouden met dieetwensen, maar dat wisselt nogal eens per instelling. Bij eetstoornisklinieken is het in de meeste gevallen overigens juist weer niet de bedoeling om zelf producten mee te nemen. Informeer hier dus goed naar.
9. Spulletjes om je kamer aan te kleden
Als je een tijdje in een kliniek moet zitten, dan kan het fijn zijn om je kamer wat gezellig te maken. Misschien ook weer niet té gezellig want je moet er ook niet te lang willen blijven, maar er is niks mis mee om zo’n klinische plek wat aan te kleden met spulletjes van thuis en/of hier en daar een fotolijstje met lieve mensen die je vanuit huis steunen neer te zetten.
10. Plastic zak voor vuile was
Misschien een detail, maar het is nu eenmaal wel handig om even een zak of iets dergelijks mee te nemen waar je je vuile was in kunt doen. Deze kun je dan apart houden in je koffer voor als je weer naar huis gaat. Je kunt die zak in een hoek in je kamer zetten of ergens achterin je kast. Zo slingert je was bovendien niet rond in je kamer.
11. Muziek
Muziek luisteren is natuurlijk erg fijn. Het kan je helpen te ontspannen of gewoon even prettig zijn als afleiding. Neem dus gerust iets mee waarop je muziek kunt luisteren. Vergeet ook niet een oplader en goedwerkende oortjes zodat anderen er geen last van hebben.
12. Voldoende kleding
Wellicht een open deur maar voldoende kleding is natuurlijk ook belangrijk. Ik zat doordeweeks in de kliniek en ging in het weekend naar huis. Ik nam wel altijd voor iets langer kleding mee zodat ik sowieso wat te kiezen had en bovendien vond ik het ook wel een fijn idee dat ik me om kon kleden als ik een vlek had gemaakt op een shirt of iets dergelijks. In een kliniek kun je vaak niet je kleding tussendoor wassen waardoor je er de hele week mee moet doen.
13. Telefoon met oplader
Het is handig om je telefoon mee te nemen voor als je een keer naar huis wil bellen. Veel mensen gebruiken het natuurlijk ook voor social media, maar je kunt je afvragen in hoeverre je je daarmee bezig moet houden als je in een kliniek zit. Wellicht is het dan juist belangrijk om je daar iets meer van af te sluiten en je bezig te houden met jezelf. Sommige mensen helpt het zelfs om hun telefoon af te geven of er maar een enkele keer per dag op te kijken voor noodzakelijke berichtjes. Je kunt het beste bij jezelf nagaan wat voor jou helpt.
14. Ochtendjas
Sowieso is dit wel fijn als je net je bed uitkomt, maar het kan ook prettig zijn voor als je gaat douchen. Als je dan uit de douche komt, kun je even je ochtendjas aan doen en daarmee naar je kamer lopen. Toen ik net in een kliniek zat, moest ik iedere dag mijn halve kamer verhuizen omdat ik allemaal kleding, een toilettas en slippers mee naar de douche wilde nemen, maar later ontdekte ik dat heel veel mensen gewoon in een ochtendjas liepen. Daarna kun je je dan rustig omkleden in je kamer, een stuk ontspannender en het zorgt er bovendien voor dat de douche sneller vrij is voor de volgende persoon.
15. Legitimatie, verzekeringspasje en wat klein geld
Deze zaken zijn wel handig om bij je hebben. Soms wordt er op je eerste dag nog gevraagd om legitimatie en een verzekeringspasje om je in te schrijven. Verder is klein geld natuurlijk ook handig als je even buiten de kliniek ergens naartoe gaat om wat te drinken of ergens iets te kopen.
Wat laat je thuis?
1. Hele waardevolle spullen
Hoewel je er niet van uit hoeft te gaan dat er van alles gestolen gaat worden, is het toch verstandig om hele waardevolle spullen thuis te laten. Neem dus niet heel veel geld mee en laat dure apparaten liever ook maar thuis. Een kliniek op een open afdeling is vaak voor iedereen toegankelijk en de ervaring leert helaas dat er weleens wat gestolen wordt. Dat gebeurt niet eens altijd door (mede-)patiënten, maar ook door andere mensen die in en uit lopen.
2. Laptop e.d.
Hier is veel discussie over. Toen ik opgenomen werd, was het niet toegestaan een laptop mee te nemen. Natuurlijk werd dit stiekem wel gedaan en door de tijd heen werd het steeds meer gedoogd. Er was daar destijds nog geen wifi maar mensen gebruikten het graag om bijvoorbeeld series of films te kijken die ze thuis hadden gedownload. Aan de ene kant kun je je afvragen wat daar het probleem van is, aan de andere kant vond ik het (achteraf gezien) wel positief dat laptops in principe niet toegestaan waren. Bij het toestaan van laptops is het gevaar namelijk dat mensen geneigd zijn die laptops ook heel vaak en veel te gaan gebruiken. Hierdoor trekken zij zich sneller terug op hun kamer terwijl het zeker tijdens zo’n periode in een kliniek de bedoeling is dat mensen elkaar op zoeken. Er ontstaat niet echt een groepsgevoel als iedereen ‘s avonds in z’n eentje een serie zit te kijken en het doet een individu ook geen goed als zij een film gaat kijken op haar kamer omdat ze zich rot voelt. De afwezigheid van laptops zorgde er in ons geval voor dat we elkaar sneller opzochten.
3. Studie- en/of werkgerelateerde spullen
Toen ik voor een tentamen zat te leren op een crisisafdeling, werd ik toch wel vreemd aangekeken. Het is niet de bedoeling om je tijdens een opname bezig te houden met studie of werk. Het is logisch dat zulke zaken misschien nog in je hoofd zitten, maar daar ook daadwerkelijk mee bezig gaan zorgt er enkel voor dat je je minder kunt focussen op jezelf. Dat is erg zonde, want zo’n opname is immers bedoeld om ervoor te zorgen dat het uiteindelijk beter met jou gaat en niet direct met je studie of op je werk. Laat studiemateriaal of dingen van werk dus thuis zodat je niet in de verleiding komt.
Heb jij nog aanvullingen?
Fotografie: Hillary Boles
Geef een reactie