Toen ik nog jong was, lustte ik heel veel dingen niet. Zoals vele kinderen wellicht herkennen was groente een grote no-go voor mij. Het ergste vond ik broccoli en spruitjes. Gelukkig maakten mijn ouders dit niet vaak omdat we vroeger thuis vaak Chinees eten aten. Daar was ik overigens echt dol op. Inmiddels heb ik ook kennis gemaakt met andere gerechten uit verschillende keukens en kook ik dit ook regelmatig thuis.
Ondanks dat ik opensta voor veel producten vind ik het proeven van iets nieuws ook wel erg spannend. Iets wat ik nooit zou willen proberen zijn toch wel insecten. Van het idee alleen al krijg ik kriebels… Ik ben echter wel van mening dat ik pas iets vies mag vinden als ik het heb geprobeerd, dus wie weet dat ik het ooit nog eens probeer.. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen waar ik dol op ben en geen genoeg van krijg. In deze blog laat ik zien wat mijn vijf favorieten zijn en mijn vijf grote no-go’s!
Wat ik graag eet
♥ Watermeloen
Niet alleen is de zomer hartstikke fijn door de zonnige dagen, maar het brengt ook heerlijke seizoensproducten met zich mee. Mijn favoriet is de watermeloen! Het is heerlijk zoet, verfrissend en dorstlessend. Ik kan het de hele zomer door blijven eten. Heel soms kom ik een gele watermeloen tegen en dat is extra smullen. Misschien is het extra lekker omdat ik die niet vaak tegenkom. Hoewel je me met een kom rode watermeloen ook al dolgelukkig maakt.
♥ Toffee
Ik hou van zoetigheid en toffee is dan echt mijn favoriet. Ik eet het niet te vaak maar als ik dan een stuk toffee neem, ben ik meestal weer even helemaal verslaafd. Die van Lonka vind ik het lekkerst. De naturel versie is al lekker maar er is ook een chocolade variant die erg lekker is. Vooral het zachte, plakkerige en zoete ervan vind ik zo lekker. Het plakt soms wel erg aan mijn tanden en dat is even vervelend. Daarom neem ik daar vaak wat warms drinken bij zodat het minder vervelend aanvoelt. Alles voor toffee!
♥ Champignons
Van jongs af aan was ik al dol op champgignons. We aten dit vaak als bijgerecht of in de vorm van een soep. Zelf doe ik dit regelmatig bij pasta’s met een witte saus. Hier kan ik enorm van genieten! Vooral als er een truffelsausje overheen gaat. Het aardse en vlezige van champignons maakt het zo lekker. De witte champignons eet ik het vaakst maar de kastanje of Chinese champignons vind ik het lekkerst. Deze hebben meer bite en meer smaak. Alleen weet ik niet hoe ik de Chinese champignons moet bereiden, dus dat moet ik maar snel een keer leren van mijn moeder!
♥ Zeevruchten
Veel mensen houden niet van zeevruchten, maar mij kan je daar altijd voor wakker maken. Op vakantie in Italië, Spanje en Portugal heb ik de beste zeevruchten gegeten omdat ze daar zo vers zijn. In Nederland is het ook goed verkrijgbaar, maar soms wat duurder en minder vers. Het is dus wel goed om daar op te letten zodat je de beste producten meeneemt. Mijn favorieten zijn garnalen, kreeft en mosselen. De bereiding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik hou er juist als ik het product heel puur kan proeven zonder allerlei toevoegingen. Met een beetje citroen is het voor mij al perfect.
♥ Drop
Iets simpels maar zo lekker! Als ik niet oplet snoep ik vaak een zak binnen korte tijd op. Het maakt me niet zoveel uit of het zoete of zoute drop is. Vooral de Droptoefjes van Venco vind ik erg lekker. Als ik echt zin heb in hele zoete dropjes, kies ik de Engelse drop. Hoewel het dan meer gaat om de kokos eromheen. Vroeger kreeg ik nooit drop, dus nu ben ik het ruimschoots aan het inhalen.
Wat ik echt niet lust
♦ Tofu
In de Chinese keuken mag tofu eigenlijk niet ontbreken. Toch vind ik dit ontzettend vies! Het is een combinatie van textuur en smaak wat ik echt niet lekker vind. Mijn moeder deed er vroeger flink wat saus overheen of probeerde gefrituurde tofu in de hoop dat ik het zou eten. Jammer genoeg is ze er nog niet in geslaagd om mij ervan te overtuigen. Er is wel één versie die ik acceptabel vind, namelijk zoete tofu met een gembersiroop. Ik eet er nog geen grote hoeveelheden van, maar het is al een eerste stap.
♦ Couscous
Ik heb dit een paar keer geprobeerd in een salade, maar met couscous maak je me absoluut niet blij. De kruiden die erin zitten maken het nog wel smaakvol, maar van de textuur word ik vaak zo misselijk. Misschien heeft er iemand nog een geweldige tip voor me? Ik wil het namelijk best een keer proberen, maar ergens ben ik ook wel bang om weer zo misselijk te worden. Maar wie weet, misschien kan een geweldig recept me nog overtuigen…
♦ Pepers
Niet alleen kan ik niet tegen pittig eten, ik vind het ook echt niet lekker. Soms kan ik een beetje scherp wel hebben, maar wanneer pepers in een gerecht zitten vind ik het soms echt niet lekker. Ik hou namelijk wel van puur eten en dus de smaak die producten horen te hebben. Als ik dan een pepertje meekrijg, vind ik het vaak al verpest doordat ik niks meer proef. Er blijft alleen een nare nasmaak achter.
♦ Gedroogde bananen
Bananen, gebakken bananen of zelfs bananenmilkshakes vind ik heerlijk. Alleen maak je me met gedroogde bananenchips echt niet blij. De smaak van banaan is dan zo sterk dat ik er zelfs misselijk van kan worden. Vroeger werd dit thuis erg vaak gegeten dus misschien dat ik het nog erger ben gaan vinden doordat ik het continue rook. Doe mij maar een gewone verse banaan.
♦ Oranje snoepjes
Oranje snoepjes zouden volgens de etiketten een sinassmaakje hebben, maar ik vind het ontzettend vies om te eten. Ik heb dit vooral bij winegums, ijsjes of Skittles. Ik vind echte sinaasappels erg lekker dus daar ligt het niet aan. Ik vind de neppe smaak van sinas alleen zo vies omdat het zo bewerkt smaakt. Gelukkig vindt mijn man oranje snoepjes wel lekker, dus die mag hij allemaal hebben!
Wat lust jij graag en wat juist niet?
Geef een reactie