Wat strenge regels en discipline kunnen doen

Wat echt anders is in de nieuwe kliniek waar Aafke opgenomen is, zijn de strenge regels die er gelden. Voor de opname stroomt mijn mailbox al vol met allerlei documenten waarin precies staat wat Aafke wel mag en niet mag in de kliniek. In eerste instantie vind ik het best onvriendelijk overkomen.

Er zitten regels bij die ook passend zouden zijn in een jeugdinrichting. Alsof elke patiënt in beginsel niet te vertrouwen is. Zo kan de kamer van Aafke bijvoorbeeld elk moment gecontroleerd worden, en mag zij allerlei zaken niet in haar bezit hebben. Het is in tegenstelling tot de vorige kliniek volstrekt helder wanneer ze een time-out krijgt en wanneer niet. Bij de vorige kliniek stond helemaal niets op papier.

Bron foto

In eerste instantie vond ik dat warmer. Maar naarmate de opname van Aafke langer duurt in de nieuwe kliniek, naarmate ik meer begrip krijg voor deze manier van werken. Maar het blijft bij mij niet alleen maar bij begrip. Ik vind deze manier van werken uiteindelijk voor Aafke veel beter. Alles is van tevoren volstrekt helder. Niets hangt af van het persoonlijk oordeel van een therapeut. Die duidelijkheid komt Aafke absoluut ten goede. Er is geen ontsnappen aan deze regels.

Bij Aafke leidt deze manier van werken tot veel boosheid, maar uiteindelijk kan ze niet anders dan de strenge regels volgen, die langzaam de gang inzetten tot een licht herstel. Ik ben ervan overtuigd dat de weg tot herstel bij Aafke is ingezet, dankzij de strenge regels en de discipline die in de kliniek heerst. Aafke heeft deze regels meer dan nodig.

Tegelijkertijd ben ik er ook van overtuigd dat hier niet mee gezegd is dat deze aanpak voor alle jongeren de beste aanpak is. Ik vergelijk het ook maar met verschillende schooltypes. Het ene kind floreert juist in een Vrije School, terwijl het andere kind juist meer gebaat is bij meer structuur en een vast programma. Voor mij geldt in ieder geval dat ik nu pas echt het gevoel heb dat we bij de juiste kliniek zijn aangeland. Het voelt alsof we meer dan een jaar, zonder navigatie, door het hele land gezworven hebben, op zoek naar de juiste plek. Deze kliniek lijkt de eindbestemming te zijn van deze lange bijna reis.

Wat ik aan het begin wel een nadeel vind, is dat zelfs het contact met ons als ouders in een protocol is vastgelegd. Wij kunnen niet zomaar met iedereen contact opnemen. Veel later moet ik toegeven dat ook dit uiteindelijk veel duidelijkheid en rust geeft.

bron foto

Aafke belt ons elke avond op. Zij mag, naar haar eigen zeggen, niet huilen op de groep. Mede daardoor voelt zij zich intens alleen en verdrietig. Dat zijn momenten waarop mijn hart breekt. Aafke is erg in de war. Dat heeft naar ons idee te maken met gebrek aan veiligheid en structuur. Zij vindt het erg moeilijk om hulp te vragen. Wij zijn bang dat zij zich verder terug gaat trekken, en dat de eetstoornis alleen maar groeit i.p.v. afneemt. Tegelijkertijd hebben wij alle vertrouwen in het team van hulpverleners.

Volgende keer: Stemmen in je hoofd

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Wat strenge regels en discipline kunnen doen”

  1. Op de vrije school heerst heel veel structuur hoor, het woord vrij slaat op ‘vrij van de overheid’.

  2. @Christine:
    Dan zou het alsnog wel veel verschillen met ‘onvrije’ scholen? 🙂

    Je hebt toch ook nog zoiets als het studiehuis? Geen persoonlijke ervaring mee, maar had me leuk geleken. Ik ben allergisch voor regels en herhaling, en zo’n kliniek als waar Aafke in zat, daar zou ik helemaal gek zijn geworden. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor bepaalde mensen heel goed kan uitpakken.

  3. Fijn dit weer te lezen, ik kijk toch elke week weer uit naar deze blogs.

    Ik ben ook van mening dat voor sommige mensen deze aanpak beter is. Vooral in het begin van het herstellen van je eetstoornis, als je geen weet meer hebt van wat nou goed voor je is. Wanneer je je herstel niet in je eigen hand hebt. Ik hoop in verdere blogs te lezen dat het beter met Aafke gaat, en ze ook met minder regels en structuur zich kan redden en voor genezing gaat.

  4. Klinkt goed! Al vind ik niet mogen huilen wel heel vreemd… Dat lijkt me niet echt goed en helpend.
    Hopelijk krabbelt ze hier verder op!

  5. Het doet mij ook denken aan een documentaire over een justitieel programma in New York waar vrouwen aan een programma van ongv. een jaar kunnen meedoen. Een programma met hele strenge regels en een duidelijk structuur. Best eng het leek net of deze vrouwen gebrainwashed werden. Het gevolg: wanneer ze terug in de maatschappij waren zonder de strakke structuur van het programma vielen vele weer terug in hun oude gewoonten.

    Wellicht dat het voor sommige werkt. Ik weet het niet. Ik geloof dat het voor mij niet werkt en dat duurzaam herstel ook mogelijk is zonder zulke programma’s.

  6. Geweldig om te lezen dat er eindelijk iets van vooruitgang in zit.. het lijkt zo’n eindeloze reis, heb het zelf meegemaakt. Ik hoop dat deze vooruitgang erin blijft. Jullie zijn allemaal bijzonder sterke mensen.. diep respect.

  7. Verdrietig dat Aafke niet mag huilen op de groep. (Samen) huilen kan ook verbintenis en (h)erkenning geven dat je er niet alleen in staat en op een gegeven moment zijn je tranen meestal wel een keer op, maar ik zie ook een hele groep aan het huilen…haha. maar so what.
    Wel fijn, hoe moeilijk het ook moet zijn, dat een duidelijke aanpak bij aanvang wel een soort van protocol/plan kan geven waar mee je aan de slag kunt gaan en daarmee toch rust kan geven.
    Als je er mee instemt, heb je het in gedachten hopelijk al een beetje voorbereid over wat je te wachten staat en kun je er voor gaan en bij tegenslagen zelf een beroep doen op dat je er bij aanvang mee hebt ingestemd en jezelf daarmee misschien juist kunt helpen.
    Idd. voor iedereen is misschien een persoonsgerichte behandeling nodig. Best lastig als je heel erg omhoog zit en je een jaar in een molen hebt gezeten vol ellende om hopelijk nu op een zo goed mogelijke plek te zijn aangekomen, succes en sterkte!

  8. stiekem wel nieuwsgierig welke kliniek ze eerst zat en ik welke ze “nu” zit..

  9. Van wie mag Aafke niet huilen in de groep? Van de groepsleiders of van zichzelf?

  10. De vrije school is juist veel gestructureerder dan een reguliere school. Maar goed, dat was niet echt het onderwerp 🙂

  11. @Lotte:
    Van de groepsleiders lijkt mij.
    Maar ik neem aan dat Aafke in de groepstherapieën toch wel mag huilen? Dat kunnen ze toch niet verbieden? Zoals “m” hierboven ook zegt is dat juist goed.
    En alleen op je kamer huilen kan ook opluchten. 😉

  12. Montessori scholen zijn oa vrij qua structuur.
    Vrijeschool:
    De term ‘vrij’ in de naam ‘vrijeschool’ slaat niet op het vrij laten van het kind. Er wordt mee bedoeld: de school wil haar pedagogische visie in vrijheid (oorspronkelijk: zonder overheidsbemoeienis) kunnen realiseren en ontlenen aan wat bij de kinderen aan vragen leeft. De geest moet vrij tot ontwikkeling kunnen komen.

  13. Bij regels en weten waar je aan toe bent hoef jezelf niet meer na te denken. Dat kan een tijdje beter zijn als je eigenlijk zelf ook niet weer wat te doen. Je wilt wel beter worden maar het is heel erg eng, je wilt niet dood want dat is ook heel erg eng. Als er dan een rode draag is waar je je even aan vast kunt houden is dat prettig ook al word je er boos van en raak je ervan in paniek omdat de rode draad dingen zijn die je heel moeilijk vindt en die je nu moet doen. Maar het kan ook een enorme steun zijn om over het hekje heel te stappen en te doen wat zo moeilijk is, van jezelf houden en eten! Eten om weer een heel mens te worden en de regie weer zelf in handen te durven nemen, het monster verslaan en niet meer luisteren naar die allesvernietigende stem. Wel heel jammer dat Aafke niet mag huilen. De hele dag huilen lost niets op maar soms geeft het wel lucht. Huilen is een emotie en die wil Aafke juist niet, ze wil niet voelen, niet positief en ook niet negatief, ze wil er gewoon niet zijn. Ook huilen geeft aan dat er dus nog wel emoties zijn, er is ook genoeg om over de huilen, tenslotte is het een afschuwelijke ziekte die zij moet dragen en waar zij vanaf moet zien te komen. Ben wel verbaasd over de medicijnen die Aafke krijgt. Bij een ernstig ondergewicht werken anti-depressiva niet omdat er dan te weinig vet is wat een leverontsteking tot gevolg kan hebben, wat bij onze dochter tot tweemaal toe het geval is geweest. Volgens mij is dit bijverschijnsel algemeen bekend bij de artsen! Ben nog steeds heel benieuwd waar Aafke nu behandeld wordt en welke medicijnen ze krijgt al was het maar om er ook voor onze dochter baat bij te hebben, zeker niet egoistisch bedoeld maar wil niets onbenut laten. Hou het lijntje met Aafke in ieder geval elke dag open, voor haar is dat heel heel erg belangrijk. In een wereld vol onzekerheden zijn haar ouders haar levenslijn. Volhouden ook al breekt je hart als ouder iedere keer weer. Het zal helen als Aafke het hekje overstapt. Het hart van ouders kan heel wat aan als het om je kind gaat maar wat hoop je toch verschrikkelijk met alles wat in zit dat het goed komt met haar. Heel veel sterkte, blijf je verhaal volgen en de kaarsjes voor jullie Aafke en onze dochter aansteken.

  14. Lieve allemaal,

    Dank weer voor jullie reacties.

    M, Samen huilen kan inderdaad ook verbintenis en (h)erkenning geven. Ik denk inderdaad dat iedereen een persoongebonden behandeling nodig heeft. Dank je voor je goede wensen.
    Lotte, Aafke mocht van de groepsleiding niet huilen in de groep.
    Jimmy, In de groepstherapieën mag ze inderdaad wel weer huilen.

    Wilma, Het is inderdaad zo dat je bij duidelijk regels, weet waar je aan toe bent en je dat jezelf niet meer na hoeft te denken. In een bepaalde fase kan dat heel prettig zijn. Het kan inderdaad zoals jij beschrijft een hele steun zijn. Zo heb ik het ook ervaren.
    Wat jij over de medicijnen schrijft, was voor de vorige kliniek een reden om het niet te doen. Uiteindelijk is er door de nieuwe kliniek een keuze gemaakt tussen twee kwaden. Aafke was zo ernstig depressief – dat niet ingrijpen op dat vlak – mogelijkerwijs tot iets heel ernstigs had geleid. Ik schrik wel van de leverontstekung van je dochter. Hoe is het nu met je dochter? Aafke slikt nu Clomipramine (merknaam Anafranil) 100mg per dag. Voor Aafke is dit helpend.
    Dank voor je lieve tips, en voor de kaarsjes die je aansteekt. Ik steek ook een kaarsje voor je dochter aan.

  15. Ik hoop dat het helpt. Ik heb zelf nog nooit in een kliniek gezeten maar heb ook wel eens gehoord van sommigen die zeggen er een nachtmerrie aan te hebben over gehouden. Ze dromen er nog steeds van na in een gesloten kliniek te hebben gezeten.. Het lijkt wel niet natuurlijk meer daar dag en nacht te verblijven en zo verstoken van de buitenwereld. Soms lijkt het wel niet menselijk meer. Het doet je denken aan een dier die uit z”n natuurlijke omgeving is gezet en in gevangenschap leeft. Je doet wat het beste is. Het is om wat houvast te bieden en het leven zeker te stellen. Als ze maar op een achterbakse manier behandelen want je moet wel weten waar je aan toe bent. Dat er onderling afspraken worden gemaakt waar je het mee eens bent. De een is de ander niet zoals er staat de een is gebaat bij een vrije school en de ander heeft meer structuur nodig. Ieder heeft een ander temperament. Soms vinden ze de behandelingen te betuttelend overkomen of te kinderachtig voor iemand die als wat ouder is. Ze stellen er voorwaarden aan zoals leeftijd. Bij een terugval doen ze bepaalde methode niet meer omdat die niet heeft gewerkt. .

  16. De een is hier mee beter bij gebaat terwijl de ander weer met iets anders. Het is maatwerk. Ik hoop dat het herstel zich voortzet. De een is de ander niet. Sommigen hebben er vaststaande theorieen over wat de een helpt zal bij die ander ook wel goed zijn. Als je er zelf geen rem meer op hebt vraagt dit zorg dat dit mogelijk weer herstel plaatsvindt.

  17. De oorsprong en autheniciteit wordt hier wel of niet benadrukt. En zoeken ze ook wat bij je past.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *