Wat te doen met weinig poen?

Wie kent het niet? Om de één of andere reden raak je jouw baan kwijt en je belandt in de WW of nog erger; in de bijstand! Met als resultaat dat je met weinig inkomsten te maken krijgt en moeilijker de maand door kan komen. Ik zit zelf in hetzelfde schuitje en door de tijden heen heb ik wel geleerd om te gaan met mijn uitgaven. Ik geef je wat tips!

Folders bekijken
Heb je ook zo’n vriend/man of partner die het folder-pakket gelijk weggooit zodra het in de brievenbus valt? Geef hem/haar op de kop! Weet je hoe heerlijk het is om door alle blaadjes te bladeren onder het genot van een kopje thee met wat lekkers? Maar dat niet alleen, je kan hierdoor ook meteen vergelijken! Hierdoor kan je zien waar de goedkoopste appels zijn of de goedkoopste (nieuwe) telefoon. Ik doe dit altijd als het pakket binnenvalt en jawel…MET een kopje thee! Vind je het meer papierverspilling (want ja, je gooit het toch weg als je het hebt gelezen) dan kan je altijd naar Spotta gaan.

Boodschappen
Wat ik meestal doe als ik boodschappen ga doen, is bedenken wat ik nodig heb en dit opschrijven. Ik koop dan ook alleen wat er op het lijstje staat. Ik let dan ook erg op de prijzen: zo is de spaghetti van Euroshopper net zo goed als de spaghetti van Gran Italia, terwijl die gelijk drie keer duurder is. Wat ik ook vaak doe is het zoeken naar producten die vanwege de datum zijn afgeprijsd. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn 35% korting. De meeste producten kan je dan nog 3-5 dagen bewaren. Ik raad het wel af met verse vis en kip, die kan je het beste dezelfde dag nog eten! Wat ik ook als tip mee geef is dat als een product in de aanbieding is en er zit een 35% sticker erop, dan heb je extra korting!

bron

Zegels plakken
Ik koop altijd koopzegels als ik mijn boodschappen ga betalen. Zo kan je het ontvangen geld opzij leggen voor iets wat je graag wilt kopen of je zet het op een spaarrekening. Koop wel zegels van de supermarkt waar je het vaakst komt, anders krijg je nooit een spaarboekje vol! Wat sommige supermarkten ook doen, is zegels “verstoppen” op de achterkant van de kassabon. Zo kan je sparen voor bijvoorbeeld gratis wasverzachter. Vaak zie je ook reclames voorbij komen voor het sparen voor bijvoorbeeld wijnglazen en dat je bij 10 euro aan boodschappen een zegel krijgt. Ik raad je aan om dit alleen te doen als je het echt nodig hebt!

Low budget winkels
Ik vind het persoonlijk heerlijk om door de Action te slenteren. Vaak lach ik me rot om de prijzen daar. Wat je betaalt voor een deo van Dove in de Kruidvat is in de Action twee keer goedkoper. Oké, het staat wel in een rare taal, maar het is Dove, het maakt je schoon, je ruikt er lekker door en je kan dan voor die kleine prijs TWEE halen in plaats van één! Ook voor de dames die het liefst bekende merken make-up gebruiken, verwijs ik je door naar de Big Bazar. Daar is bijvoorbeeld een mascara van Rimmel maar liefst tien keer goedkoper!

Overstappen
Ik heb er laatst met een collega over gehad om over te stappen naar een goedkopere ziekteverzekering en energieleverancier. Recentelijk ben ik overgestapt naar een andere telefoonmaatschappij en het scheelt wel een aantal tientjes in de maand. Nu zit ik te denken om ook over te stappen naar een andere energieleverancier en ziekteverzekering.

Wil je graag vergelijken, probeer dan de volgende websites:
Independer.nl
Expatwijzer.com 
Energieleveranciers.nl
Mijnenergie.be

Sale, sale, SALE!
Welke vrouw (of man) wordt nou niet gek als je sale-borden ziet hangen in de winkels? Ik ga dan gelijk naar binnen en in de rekken snuffelen naar leuke, afgeprijsde kleding, schoenen en accessoires. Voor 10% ga ik persoonlijk niet want dat is haast niks. Ik ga voor minimaal 25% korting. Meestal als ik iets leuks zie in de winkel en ik weet hoeveel het kost met de korting dan gebruik ik dit rekensommetje. Stel, je ziet een leuke jas hangen in V&D. Hij is 59,99 euro en er gaat 30% korting van af. Dan is de som: 59,99 gedeeld door 100 is 0.59, dan keer 70 en de afgeprijsde prijs is 41,99.

bron

bron voorpagina

Dit zijn mijn tips voor jou. Heb jij ook tips om meer geld te besparen? Ik hoor het graag van je!

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

23 reacties op “Wat te doen met weinig poen?”

  1. #Studentenleven

  2. Oh wat leuk dat mijn blogje online is!! Ben er zo blij mee!! Ik hoop dat mensen wat aan mijn tips hebben!!

  3. en elk jaar van energieleverancier wisselen als je in een huurhuis woont, scheelt ook een hoop geld. evenals je abonnementen gronding nagaan.

  4. Marktplaats of op facebook een groep van je woonplaats. “Marktplaats van *stad*” vaak kan je dan voor een prikkie je spullen kwijt. Of natuurlijk voor een prikkie spullen kopen. vaak kan je hele banken gratis afhalen (ideaal voor studenten zoals ik ^^)

  5. Wat altijd wel een prettige site is: voordeelmuis.nl
    Je voert in wat je wilt hebben bijv hertog jan voor biertjes ofzo en de supermarkt waar hij die week het voordeligst is wordt dan aangegeven.
    Dit geldt overigens ook voor niet supermarktachtige ( vast geen abn woord) artikelen.ook drogisterij zaken kun je invoeren.

    Ik zou zeggen…neem eens een kijkje 🙂

  6. bedankt voor de blog!

    Ik heb er ook nog wel wat
    – Zoveel mogelijk mailen of appen in plaats van bellen of smssen (als je vaak over je verbruik heen gaat kost dat extra geld)
    – praktisch gebruikmaken van andermans reisjes. Zoals meereizen met mensen omdat je ook in die buurt moet zijn oid. Dat scheelt benzinekosten of treinkosten.
    – maak een begroting van alles wat in en uitgaat in bijvoorbeeld excel. Eten, kleding, cadeaus, vaste lasten, telefoon, reizen, ziektekosten, hobby’s. etc. Zo krijg je een overzicht van wat je nu eigenlijk uitgeeft, en kun je gemakkelijker overzien waar je op wilt bezuinigen.
    – Rond februari krijgen we altijd weer die gemeentebelastingen etc. Dat kost soms zo rond de 400 euro of meer. Dat kan flink veel zijn in een keer. Vraag kwijtschelding aan en als je daar niet voor in aanmerking komt: neem het op in je begroting: spaar elke maand een kleine som geld waar je dan dit soort nare uitgaven van kunt betalen.
    – Op de markt zijn ook vaak etenswaar iets goedkoper. Vooral rond half 5 dan wordt het soms gratis weggegeven!
    – Verkoop dingen die je niet meer wilt via marktplaats of boeken via bol.com waardoor je weer wat geld in kas hebt.

  7. Tsja..doe ik allemaal al…kom toch niet rond…

  8. weggeefhoeken op facebook! Kan je soms hele leuke spulletjes of kleding weghalen. daarnaast kan je vaak bij kringlopen of 2e hands winkeltjes ook leuke dingen vinden.

  9. Ik merk ook erg het verschil van naar welke marktkraam je gaat. Op de haagsemarkt heb je 2 soorten kramen de nette.. en de ik moet snel op of heb een bruin plekje kraam.. ik koop afhankelijk van mijn planning zoveel mogelijk goedkope b kwaliteit snij het en vries het in. Ook kook ik in de zomer mijn eigen jams ect. Lang leven wecken. Ook kook ik vaak voor 2 dagen tegelijk en vries mijn overige portie in zodat ik een kant en klare maaltijd heb. Ik vries ook restjes in zodat ik geen eten weggooi.

    Kant en klare tussendoortjes zijn duur.. daarom maak ik zelf cupcakes en wafels die ik invries. Koekjes kan je makker langer bewaren. Als ik tijd heb bak ik mijn eigen brood.

    Wat ook veel scheeld is deze maanden op de verwarming letten. Zo staat hij hier alleen in het weekend aan. Het is nu hier 16 graden.. maar met een trui en dekentje goed te doen.

    Ik kies bewust uit wat ik kook.. let op prijs per portie..en ovenschotels en pasta/rijst scoren net als pannenkoeken en maaltijdsoepen goed… maar het eten moet wel lekker zijn.

  10. Tijdens mn es ontwikkelde ook een ‘dwang’ om zoveel mogelijk te besparen en te bezuinigen..

  11. Ik vraag me af of 16 graden gezond is. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 18-21 graden aan.
    Het wordt anders snel vochtig in huis.

  12. Onzinnige abonnementen opzeggen, niet de hele dag licht aan, geen kant-en-klaarspul (dus groente zelf snijden), verwarming lager (18 graden in huis went!), niet de hele dag tv kijken/computeren/tablet. Korter douchen. Voorverpakte koeken zijn duur, en als je thee drinkt: losse theebladeren kopen i.p.v. zakjes. En eten naar het seizoen scheelt ook.

  13. En een toch ook best handige tip. Heroverweeg toch nog eens een baan(tje). Ook de minder leuke baantjes kunnen je vaak toch dat steuntje in de rug geven. Schoonmaken oid is niet leuk maar stress om geld ook niet.. ga eens na bij jezelf: kan ik écht niks doen?

  14. – telefoonabo; het scheelt tientallen euro’s per maand als je niet meteen de nieuwste iphone neemt, maar bijvoorbeeld de iphone 4 of 5. ik heb de afgelopen jaren steeds een iphone gehad met een abo van rond de 25,-. en dan wel veel wifi gebruiken!!
    – fietsen ipv auto/ov if possible 🙂
    – 1 a 2x per week veel boodschappen doen ipv 2x op een dag voor een paar boodschapjes naar de appie
    – alleen kopen wat je ECHT nodig hebt

  15. Kringloopwinkel (al zijn dat ook steeds vaker oplichters, dus pas op!).

    Lidl/Aldi: Veruit de goedkoopste boodschappen! Deen is ook goedkoper dan AH.

    Let op nep aanbiedingen; A-merk blijft vaak toch duurder dan huismerk en er zijn ook zaken die de prijs eerst sterk verhogen en dan ‘afprijzen’ naar MEER dan het oorspronkelijk kostte!

    Maak maaltijden voor drie dagen.

    Maak gebruik van je vriezer/vriesvak met aanbiedingen.

    Whatsapp en FB messenger via WiFi i.p.v. een telefoonabonnement (pre-paid abo en daar dan zuinig mee zijn).

  16. Enkele die ik doe:
    – in elke kraan een waterbespaarder (kost maar 2 euri ofzo, heb je er twee, scheelt enorm en goed voor milieu)
    – geen pc of televisie, alleen een laptop of tablet: scheelt in aanschaf- en energiekosten.
    – alleen kleding kopen als het écht nodig is (ik draag m’n 10 jaar oude sokken nog, en eigenlijk alles wat nog heel is en past)
    – kachel op 18 en snachts 16, heerlijk met een kleedje, tegen iemand aan of met warme choco met slagroom.
    – elk apparaat op energiezuinig instellen waar mogelijk (helderheid schermpjes naar beneden)
    – wasmachine en evt vaatwasser alleen de eko stand gebruiken
    -verjaardagen? Wij hebben met een vaste groep een aparte rekening waar iedereen per maand automatisch naar overschrijft (afhankelijk van hoeveel je kan) en bij een verjaardag met z’n allen er wat mee doen, wat die jarige mag kiezen. Geen kadootjes enzo, en de jarige is ook geen geld kwijt aan eten en drinken die dag.

    @m er zijn ook heel veel mensen met een baantje (of meer) die op hun geld moeten letten.

  17. Precies. Ik poets al bij maar toch…alles wordt duurder…

  18. boodschappen doen bij de action 😉

  19. @m ik zit in de schoonmaak

    Kleingeld aan de kant houden in een spaarpot heb je later ook nog iets.

  20. ik denk dat je moet kijken hoe je nog wel leefbaar kunt leven. In een ijskoud huis zitten lijkt mij bv. niet leefbaar en ook niet gezond…

    …andere bespaartips:
    ~ als je werkt/ uitkering hebt en op jezelf woont: kijk of je in aanmerking komt voor huur- en zorgtoeslag en of je bv. kwijtschelding van je gemeentelijke belastingen kunt krijgen. Bij huur- en zoegtoeslag wel goed opletten als je inkomen in het jaar stijgt!
    ~ overstappen: ik mis bv. de WA en inboedelverzekering. Ook daar kun je voor kijken of het goedkoper kan. Check wel altijd de polisvoorwaarden!
    ~ sommige steden hebben een pas waarmee je voor weinig geld leuke dingen kunt doen: bv. de Ooievaarspas.

    Struggle: kijk goed óf je ergens nog kunt besparen. Misschien kun je via je werk of als je studeert een korting krijgen op bepaalde verzekeringen…

  21. @an. Ik werk niet en studeer niet. WW en Wajong. Net teveel voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen,woon in een dorp dus geen aldi,liddl en action. Heb geen abonnementen…Need i say more…

  22. Mijn tips :

    – koop eten niet bij de albertheijn (zoals groente), liever bij de deen, hoogvliet,etc.
    – koop kleding bij de c&a ( is standaard 30% goedkoper dan de V&D en vaak nog bio katoen ook) en die hebben vaak net voor de kerst super veel sale( nu dus ook), en net na de zomer ook.
    – Probeer een vast bedrag per week te bepalen wat je uitgeeft aan eten.(zo eet je ook je dingen die je al in huis hebt op voordat je nieuwe haalt)
    – Neem nooit een lang abbonnement op je telefoon.. ik raad tele 2 aan, die kun je elke maand opzeggen en kost 11 euro per maand. dan kan je onbeperkt internetten en 150 bel en sms. meer dan genoeg.
    – Probeer dingen als bier en wijn gewoon het goedkoopste te nemen, het smaakt uiteindleijk vrijwel hetzelfde.
    – Kijk bij de xenos voor interieur dingen, die hebben heel vaak sale.
    – De kringloper is vaak erg goedkoop met servies/bestek, voor 3 euro heb je 5 borden ipv 1 bord.
    – bekijk om de paar maanden of je iets in huis hebt wat je online kunt verkopen. Is soms wel handig als het even krap zit.
    – ruim vaak je huis op, je komt soms dingen tegen die je niet nodig hebt/eten dat misschien bijna over datum is.
    – kijk bij de ikea in de koopjes hoek. vaak zijn daar planken en dergelijke voor een reduceerde prijs.
    – Ga na 6 uur bij de albertheijn, dan worden de goederen met 35% gestickerd zoals brood en yoghurt.

  23. Het is trouwens heel handig om te weten, als je een telefoon neemt, koop er dan eentje los, en niet bij een abonnement!

    25-30 euro per maand voor 2 jaar is 720 euro,
    Terwijl een los toestel (a 150 euro) met een abonnement van 11 euro pm 414 is.

    Sim-only.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *