Iedere vrouw (of man) krijgt er vroeg of laat mee te maken: anticonceptiemiddelen. Wanneer begin je met anticonceptie? Waarom gebruik je anticonceptie? Welke vorm van anticonceptie wil je gebruiken? Er zijn tegenwoordig een heleboel opties. Je kunt niet enkel de pil of een condoom gebruiken, er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf tegen zwangerschap of SOA’s te beschermen.
Waarom anticonceptie?
Misschien denk je wel te weten waarom je anticonceptie zou moeten gebruiken. Je wilt niet zwanger worden of wilt jezelf beschermen tegen SOA’s. Het kan ook zijn dat je veel lichamelijke klachten hebt voor of tijdens je menstruatie en daarom anticonceptie wilt gebruiken. De pil kan bijvoorbeeld je maandelijkse klachten verminderen en je stemming stabieler maken.
Wat zijn soa’s?
Een SOA is een Seksueel Overdraagbare Ziekte. Maar hoe erg is dat? Is het gewoon een beetje uitslag, jeuk of iets dat gelijk staat aan een griepje of is het veel gevaarlijker? SOA’s heb je in heel veel vormen. Sommige zijn gemakkelijk te verhelpen met een antibioticakuur, maar andere hebben zeer ernstige gevolgen zoals onvruchtbaarheid, beschadiging van ingewanden of AIDS.
Je kunt natuurlijk wachten tot je de symptomen van een SOA op gaat merken, maar bij sommige soa’s merk je weinig tot niets. Het is goed om te weten wat voor ernstige gevolgen een SOA kan hebben en waaraan je kunt merken dat je een SOA hebt. Maar het is nog belangrijker jezelf goed te beschermen en na onveilige seks en tussen verschillende partners waarmee je seks zonder condoom hebt gehad een test te doen.
Wat is een soa test?
Een SOA-test kun je laten doen bij de huisarts. Je kunt tegenwoordig ook SOA-testen op internet bestellen en thuis doen. Deze zijn echter niet zo betrouwbaar als die bij de huisarts. Je kunt je ook laten testen bij een SOA poli, de adressen hiervan vind je hier. Een test bestaat uit een uitstrijkje met een wattenstaafje en kan ook een bloedonderzoek bevatten. De test zelf is zo gepiept, maar de uitslag krijg je later. De meeste SOA’s zijn na twee weken te testen, voor HIV en Hepatitis B duurt het langer voor dit zichtbaar is in je bloed.
Symptomen per SOA
Dit zijn een aantal van de meest voorkomende SOA’s.
- Chlamydia: Meer of andere afscheiding dan normaal, pijn bij het plassen, bloedverlies (niet enkel tijdens de menstruatie), pijn bij het vrijen, pijn in de onderbuik.
- Herpes genitalis: Pijnlijke, branderige blaasjes gevuld met vocht, waterige afscheiding, pijn bij het plassen, opgezette lymfeklieren in de liezen.
- Gonnorroe: weinig opvallende klachten, gele of niet doorzichtige afscheiding, pijn bij het plassen.
- Genitale wratten: Wratten, pijn bij het vrijen, jeuk.
- Syfillis: Harde, pijnloze zweertjes die op den duur weer verdwijnen, grieperig, vlekjes op de huid, op den duur haaruitval, inwendige orgaanbeschadiging.
- Trichomonas: Melkachtige afscheiding met soms een onaangename geur, rode, gezwollen en pijnlijke schaamlippen en vagina, pijn bij het plassen.
SOA’s die pas na langere tijd (twee-drie maanden) te testen zijn
- HIV: In het begin merk je meestal niets. Soms: vermoeidheid, koorts, opgezette lymfeklieren, flink gewichtsverlies. Na 8-10 jaar kan de diagnose AIDS worden gesteld.
- Hepatitis B: koorts, gele verkleuring van de huid en ogen, spier-en gewrichtspijn, vermoeidheid.
Zwanger en anticonceptie
Ook wanneer je anticonceptiemiddelen gebruikt, is er een hele kleine kans dat je zwanger raakt. Mocht je onveilige seks hebben gehad of niet ongesteld worden in je stopweek, dan is het goed om een zwangerschapstest te doen. Deze kun je bij de drogist of apotheek halen. Is deze positief, dan is het goed om bij je huisarts een bloedtest te laten doen om het zeker te weten.
Wat voor anticonceptiemiddelen bestaan er?
De meest bekende manier om jezelf te beschermen tegen SOA’s is een condoom. Ook de pil is erg bekend, alleen helpt deze enkel tegen zwangerschap en niet tegen SOA’s. Er zijn veel meer manieren om jezelf te beschermen tegen zwangerschap of je cyclus te beïnvloeden. Zo is er een ring, een staafje, een spiraaltje, een vrouwencondoom, een pleister en de prikpil. Lees voor het gebruik van een anticonceptiemiddel altijd de bijsluiter. Dit is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en momenten waarop het middel of hulpmiddel werking verliezen kan.
De pil
De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor vrouwen. Vaak wordt er wel gebruik gemaakt van een condoom zodat je â’dubbelop” bescherming hebt en je beschermd bent tegen SOA’s. De pil moet je elke dag gebruiken gedurende 21 dagen. Daarna heb je een stopweek, waarin je een bloeding krijgt die vaak minder heftig is dan zonder het gebruik van de pil. Na 7 dagen begin je met een nieuwe pilstrip. Je kunt eventueel je menstruatie ook uitstellen of overslaan door de pil door te slikken.
Nuvaring
De Nuvaring is een silicone ring die je in de vagina inbrengt. Deze blijft hier 21 dagen zitten, waarna je hem eruit haalt. Je hebt nu hetzelfde als wanneer je met de pil zou stoppen. Na de stopweek, breng je een nieuwe ring in. Wil je je menstruatie uitstellen, breng dan op dag 21 een nieuwe ring in. Je voelt deze ring niet zitten. Ook bij seks is hij meestal niet voelbaar. Je kunt hem tijdens de seks eventueel verwijderen, mits je hem daarna direct weer inbrengt.
Prikpil
Deze manier van anticonceptie werkt drie maanden lang. Je kunt deze prik halen bij je huisarts. Je bent dan 12 weken beschermd tegen zwangerschap. Dit anticonceptiemiddel is lang werkend en kan er voor zorgen dat je menstruatie tijdens die 12 weken weg blijft.
Vrouwencondoom
Eigenlijk is dit vergelijkbaar met een condoom voor mannen, alleen wordt dit ingebracht bij de vrouw. Het is een soort condoom met twee ringen. De ene ring wordt ingebracht, de andere ring ligt aan de buitenkant van de schaamlippen. Je kunt dit net als een condoom één keer gebruiken. Vrouwencondooms zijn o.a. te koop bij de apotheek.
Pleister
Een hormoonpleister is een pleister die je opplakt en (na een opbouwperiode) eens per maand er af haalt voor een stopweek. Het werkt qua cyclus net als de pil of Nuvaring, alleen plak je de sticker aan de buitenkant op je lichaam.
Spiraaltje
Er bestaan twee soorten spiraaltjes die je tegen zwangerschap beschermen. Zo heb je het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Een spiraaltje wordt ingebracht door de huisarts in je baarmoeder. Dit kan pijn doen, maar dat gaat over. Je bent met een hormoonspiraaltje 5 jaar beschermd tegen zwangerschap en met een koperspiraaltje 10 jaar.
Staafje
Een hormoonstaafje wordt in de binnenkant van je bovenarm ingebracht door een arts. Dit staafje kan je drie jaar beschermen tegen zwangerschap. Je menstruatie kan langere tijd stoppen of onregelmatig af en toe komen. Het staafje wordt pijnloos ingebracht en met een piepklein sneetje verwijderd na drie jaar.
Condoom
Een condoom beschermt tegen zwangerschap en SOA’s. Toch is het risico van condooms dat deze eventueel kunnen scheuren. Vaak is een condoom iets wat mensen gebruiken bovenop andere anticonceptie. Het is verstandig altijd een condoom te gebruiken als je een nieuwe partner hebt of wisselende seksuele contacten hebt. Mocht je zonder condoom seks willen hebben met je nieuwe partner, dan is het altijd goed om beiden een SOA-test te doen. Je kunt niet alleen soa’s opgelopen hebben via vaginaal contact. Ook bij orale seks kunnen SOA’s overgedragen worden.
Nood anticonceptie
Heb je onbeschermd seks gehad of is er een reden dat je het anticonceptiemiddel dat je hebt gebruikt niet vertrouwt, dan kan het verstandig zijn om noodanticonceptie te gebruiken zoals de morningafterpil. Deze pil kun je het best binnen 12-24 uur innenen, maar in ieder geval binnen 72 uur na de seks. De pil zorgt ervoor dat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan innestelen en voorkomt zo eventueel een zwangerschap. Deze pil doet dus niets tegen soa’s.
De morningafterpil is een pil met een hoge dosis hormonen. Het is dus echt belangrijk alsnog gewoon veilig te vrijen en dit enkel in noodsituaties te gebruiken. Je kunt je er lichamelijk één tot enkele dagen niet fit door voelen, misselijk zijn of een doorbraakbloeding krijgen. Lees goed de bijsluiter voor je dit middel gebruikt. Het is meestal ook belangrijk om alsnog een zwangerschapstest te doen wanneer je niet ongesteld wordt op de verwachtte dag.
Je kunt de morningafterpil kopen bij de apotheek of bij drogisterijen zoals Kruidcat en Etos.
Gebruik een anticonceptiemiddel waarbij jij je goed voelt. Ben je vergeetachtig, kies dan voor een manier die je niet dagelijkst kunt vergeten. Zorg er vooral voor dat je, ook als je eenmaal in bed ligt, na blijft denken over veilige seks. Het is belangrijk dat je plezier hebt in bed, maar je verstand gebruiken is alsnog belangrijker vanwege de gevolgen.
Heb je moeite met het kiezen van het juiste voorbehoedsmiddel, dan kun je eventueel deze test doen. Je kunt hierover natuurlijk ook in gesprek gaan met je huisarts. Voor je gebruik wilt gaan maken van anticonceptie is het goed om de bijsluiter te lezen en met je huisarts te praten over eventuele bijwerkingen. Van de meeste middelen kun je de eerste maand tot drie maanden hoofdpijn hebben en pijnlijke borsten. Mocht je last hebben van andere klachten, dan is het goed te bedenken dat de meeste klachten gewoon verdwijnen na drie maanden. Is dit niet zo, overleg dan met je huisarts.
Wat voor anticonceptie gebruik jij?
Plaatje 2+5: Weheartit
Geef een reactie