Wat weegt iemand met anorexia? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Misschien heb jij het ook wel eens geprobeerd te ontdekken. Je vraagt je af of je zelf misschien anorexia hebt. Misschien heb je problemen met eten, maar weet je niet goed in welk ‘hokje’ je jezelf kunt passen. Want wat is Anorexia en hoe ziet het hebben van deze eetstoornis eruit? Onderstaande vragen worden veel gesteld op internet.
Wanneer heb je Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft in ieder geval een aantal specifieke kenmerken, zoals het bang zijn om aan te komen in gewicht, beperkte voedselinname, een BMI onder 17,5 (bron) en een laag zelfbeeld. Heb je deze kenmerken niet, maar wel problemen met eten dan kun je nog steeds een ernstige eetstoornis hebben. Anorexia Nervosa is niet de enige en ook niet de meest ernstige vorm van een eetstoornis. Wil je meer weten over of jij zelf een eetstoornis hebt, lees dan dit eens.
Wat weegt iemand met Anorexia?
Iemand met Anorexia Nervosa heeft volgens de DSM-IV een BMI onder 17,5. Dat betekent echter niet dat je daar iets boven nog geen ondergewicht hebt of geen eetstoornis kunt hebben die al veel symptomen van Anorexia Nervosa bevat. Echter heeft iemand met Anorexia vaak flink wat kilo’s ondergewicht en is vastgesteld dat het BMI daarom onder dat afgesproken BMI moet liggen om de diagnose Anorexia Nervosa te stellen. Dit betekent echter niet dat wanneer je een gewicht boven dat BMI hebt, jouw eetstoornis niet minstens zo ernstig kan zijn!
Wat eet je als je Anorexia hebt?
Er is niet specifiek te zeggen hoeveel iemand eet die Anorexia heeft. Wel is het zo dat iemand met deze eetstoornis een zeer beperkte voedselinname heeft. Dat kan er per persoon anders uitzien. Sommige mensen met Anorexia Nervosa eten wel gewoon drie maaltijden per dag, maar doen dit erg beperkt, anderen eten enkel in de avond. Je hoeft niet 100% van de tijd weinig te eten om deze eetstoornis te hebben. Sommige mensen compenseren een dag van normaal eten met extreem lijnen.
Hoe ziet iemand met Anorexia zichzelf?
We kennen het beeld allemaal wel van het magere meisje dat in de spiegel naar zichzelf kijkt en daar een mollig meisje ziet staan. Dat is echter niet hoe iedereen die Anorexia heeft zichzelf ziet. Het kan heel goed zijn dat iemand wel ziet hoe mager ze is of dat ze zich wel als een te dik iemand ziet, maar wel heel goed ziet dat ze niet dikker is dan iemand met een gezond gewicht.
Sommige mensen met Anorexia voelen zichzelf voornamelijk dik en lelijk, maar weten dat dit niet zo is. Toch blijft het gevoel van walging en de drang om af te vallen aanwezig. Hierin is vaak goed te zien dat het lichaamsbeeld van iemand met Anorexia Nervosa vertekend is. Veel meiden (en jongens) met Anorexia vinden zichzelf na afvallen nog steeds te dik, maar niet perse overgewicht-dik.
Wat denkt iemand met Anorexia?
De gedachtes van mensen met Anorexia Nervosa zijn natuurlijk net zo verschillend als de gedachten van mensen zonder deze eetstoornis. Wel zijn er veel voorkomende gedachtes die iemand met deze eetstoornis vaak heeft. ‘’Ik ben dik.”, ‘’Ik moet het zelf oplossen”, ‘’Ik stel me aan” of’ ‘’Ik heb een nep-eetstoornis” zijn veel voorkomende gedachten bij mensen met Anorexia. Of de gedachtes dat de eetstoornis wel meevalt en ze er dus geen hulp voor nodig hebben. Veel mensen met Anorexia denken dat ze gelukkig worden door af te vallen en kunnen op een gegeven moment nog maar moeilijk geloven dat het hen juist niet gelukkig maakt.
Hoe ziet iemand met Anorexia eruit?
Hierover is geen duidelijke beschrijving beschikbaar. In ieder geval ziet iemand met Anorexia Nervosa er vaak mager uit. Hoe mager verschilt erg per persoon. Het heeft onder andere te maken met de fase waarin de persoon verkeert of hoe lang de persoon is. Ook kan leeftijd en duur van de eetstoornis een rol spelen bij de mate van het ongezonde uiterlijk van iemand met Anorexia. Kenmerken zoals haaruitval, slechte tanden, donsbeharing, broze nagels en een droge huid kunnen vooral bij langdurig ondergewicht aanwezig zijn.
Anorexia volgens de DSM-IV?
De DSM is eigenlijk een officieel opgestelde lijst van symptomen waaraan iemand moet voldoen wanneer hij of zij een psychische ziekte heeft. Ook Anorexia Nervosa staat in de DSM-IV. Iedere paar jaar wordt de DSM vernieuwd. Symptomen worden bijgesteld, gespecificeerd of juist uitgebreid. Voldoe je nu niet voor 100% aan de symptomen, dat betekent dat helemaal niet dat jij geen problemen hebt met je eten en gewicht. Je kunt ook dan net zo goed een flinke eetstoornis hebben. Daarnaast kan de DSM dus af en toe veranderen.
Ben je dus nog steeds ongesteld, maar voldoe je verder aan alle kenmerken, dan moet je jezelf nog steeds serieus nemen. En ook als je geen Anorexia Nervosa maar Boulimia Nervosa, BED of NAO hebt, kun je een ontzettend nare eetstoornis hebben. Trek aan de bel, praat er over en zoek hulp voor deze problemen. Lees hier meer over de nieuwe DSM V.
Een eetstoornis gaat niet vanzelf over en je hoeft het ook niet alleen op te lossen. Schaam je niet voor jouw problemen met zelfbeeld, eten of gewicht. Je mag er over praten. Probeer jezelf echter niet te veel vast te pinnen op een diagnose. Lees daarom ook ”De diagnose eetstoornis”
Deze informatie is gebaseerd op de DSM IV. Zelf vond ik het ook vaak lastig om te lezen welke symptomen bij Anorexia hoorde. Ik voelde me niet ernstig genoeg, toen ik erachter kwam niet alle symptomen van Anorexia te hebben. Ik wilde liever Anorexia hebben dan een andere eetstoornis. Toch ben ik toen al behandeling gaan volgen voor mijn eetstoornis, want een flinke eetstoornis had ik zeker! Het is belangrijk jezelf serieus te nemen. Je hoeft echt niet aan alle bovenstaande symptomen te voldoen om een ernstige eetstoornis te hebben.
‘ Regelmatig zocht ik op internet de criteria op voor anorexia. Iets in mij wilde aan alle criteria voldoen, anders had ik geen echte eetstoornis, anders voelde ik me een zwakkeling. Ik deed keer op keer weer dezelfde zelftest in de hoop dan wel de bevestiging te krijgen dat ik leed aan een ernstige eetstoornis. Alleen dan verdiende ik hulp vond ikzelf. Jaren later zie ik wat een onzin dit was. Mijn eerstoornis was heel ernstig, zonder dat ik aan al die stomme criteria voldeed. Ik had enorm hard hulp nodig in die tijd. Ik had gewild dat ik mezelf eerder serieus had genomen en dit niet had laten afhangen van een een lijstje criteria. Uiteindelijk draait het om hoe ongelukkig ik was en wat er in mijn hoofd omging en niet om het wel of niet voldoen aan de criteria voor anorexia! ‘ Sarah
Anorexia, Boulimia, Eetstoornis NAO, Eetbuistoornis of een eetstoornis die daar op lijkt is rot. Hoe die eetstoornis ook heet, en wat jij ook hebt, je mag er hulp voor zoeken.
Geef een reactie