Een vraag waar velen over nadenken, mee worstelen, een antwoord op zoeken. Anderen stoppen die vraag weg: veel te spannend om over na te denken. Want als ik durf uit te komen voor wat ik wil en het lukt vervolgens niet… Maar, bezig zijn met de vraag ‘wat wil ik’ kan heel positief uitpakken als je aan het vechten bent tegen een eetstoornis. Als je voor ogen hebt wat je wilt, is dat een goede motivatie om door te gaan en om niet op te geven op moeilijke momenten. Het geeft je een heldere reden om je eetstoornis de baas te worden.
Maar wat een brede vraag! Wat Wil Ik. Misschien moeten we dat iets specifieker maken. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind ik leuk?’, ‘Wat vind ik belangrijk in het leven?’, ‘Wat voor opleiding wil ik doen?’ of ‘Wat voor werk wil ik doen?’. Kies voor jezelf een vraag die bij jouw leven past op dit moment. En laat je inspireren door de volgende opdrachten om erachter te komen wat jij wilt. ###
1. Biografie & Levensthema’s
Schrijf je levensverhaal op. Je kunt dit groots aanpakken, maar ook kleiner doen. Bijvoorbeeld door op een groot vel papier een tijdsbalk te maken. Je schrijft bij elke leeftijd de belangrijkste gebeurtenissen of ervaringen op. Een tip voor als je echt gaat schrijven: verdeel je leven in fases van 5 of 7 jaar. Dit helpt om overzicht te krijgen. Je zult dan minder snel overweldigd worden door de grootsheid van het project.
Als je klaar bent met het schrijven van je biografie of het invullen van je tijdsbalk, kun je aan de slag met levensthema’s. Kijk welke thema’s steeds terugkeren. Bijvoorbeeld moeilijke thema’s als: mensen loslaten, verhuizen, eenzaamheid, falen. Maar ook positieve thema’s: familie, vrienden, steun, liefde. Schrijf deze thema’s op en vraag jezelf af wat ze vertellen over jou.
Stel jezelf nu de volgende vragen:
• Waar ben ik het meest trots op?
• Wanneer was ik het gelukkigst?
• Waar had dat mee te maken?
• Kan ik die omstandigheden terughalen (in een nieuwe vorm) in het nu?
2. Angst & Twijfels
Angst en twijfels kunnen je enorm belemmeren als je bezig bent met de vraag ‘wat wil ik?’. Steeds als je een stapje dichter bij een antwoord komt, is daar de stem van Angst & Twijfel. Die stem haalt je onderuit, zegt dat je het toch niet kan, dat het toch mis zal lopen. Die stem kun je tot zwijgen brengen. En wel door hem in het licht te zetten.
Maak een lijst van al je twijfels over jezelf. Probeer deze zo duidelijk mogelijk onder woorden te brengen. Bekijk de lijst vervolgens alsof hij van je beste vriendin of vriend is – van een afstandje en zonder oordeel. Welke twijfels zijn reëel? En welke twijfels kun je eigenlijk best loslaten: zijn niet zo reëel?
Doe hetzelfde met je angsten. Maak een lijst met daarop jouw 10 belangrijkste angsten. Geef jezelf hiervoor de tijd, want het kan best confronterend zijn. Als je klaar bent ga je proberen om die angsten onderuit te halen. Als er bijvoorbeeld staat: ‘Ik ben bang om verlaten te worden en alleen te zijn.’ Dan kun je opschrijven: ‘De kans is eigenlijk niet zo groot dat ik wordt verlaten. En als dat wel zo is, dan overleef ik dat ook wel weer. Ik ben sterk en ik zal nooit helemaal alleen staan.’
Als je klaar bent met je angst- en twijfellijsten kun je jezelf nog een paar vragen stellen:
• Hoe belemmeren mijn twijfels mij in wat ik wil?
• Hoe belemmeren mijn angsten mij in wat ik wil?
• Zijn er dingen die ik van mezelf moet?
• Zijn er dingen die ik van mezelf niet mag?
• Hoe belemmeren die ‘geboden’ mij in wat ik wil?
• Pik ik dat?
• Hoe ga ik dat veranderen?
3. Zingeving
Zingeving is datgene wat jouw leven het waard maakt om geleefd te worden. Het zijn de dingen waar jij plezier en energie uit haalt. Datgene waar je ‘warm voor loopt’. Het zijn de dingen die je dag goed maken. En het is je houvast. Dingen die je zingeving bieden zijn bijvoorbeeld familie, vrienden, reizen of creatief bezig zijn. In je werk kunnen andere dingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld samenwerken of de baas zijn. Misschien is geld verdienen belangrijk voor je of anderen helpen. Jezelf blijven ontwikkelen of dingen veranderen in de wereld kunnen zinvol voor je zijn.
Schrijf in het midden van een groot papier het woord ‘ZIN’. Zet er een cirkel omheen. Schrijf om die cirkel zoveel mogelijk woorden en zinnetjes die laten zien wat voor jou belangrijk is. Dingen die voor jou zingeving betekenen en je energie geven. Laat alle beperkende gedachten los, zoals: ‘ja, maar dat kan toch niet’ of ‘dat is toch niet realistisch’. Het is jouw kaart, jouw leven, jouw wil.
Als je hiermee klaar bent kun je jezelf de volgende vragen stellen:
• Welke dingen zijn nu het allerbelangrijkst voor mij?
• Kan ik een lijst maken met bovenaan de belangrijkste dingen en onderaan de minder belangrijke?
• In welke hobby’s, vakken, opleidingen en beroepen komen mijn zingevingfactoren terug?
• Schrijf deze hobby’s, vakken, opleidingen en beroepen op.
4. Kwaliteiten & Valkuilen
Het is gemakkelijker om te weten wat je wilt, als je weet waar je goed in bent. Dus wat je kwaliteiten zijn. Maar het is ook handig om te weten wat je valkuilen zijn. Niet om jezelf een naar gevoel te geven. Maar als je weet waar je valkuilen liggen, kun je ze makkelijker omzeilen!
Een manier om je kwaliteiten en valkuilen helder te krijgen is door middel van een kernkwadrant. Je begint met een kwaliteit. Bijvoorbeeld: ‘Ik help graag anderen’. Vervolgens kijk je wat de valkuil is van deze kwaliteit. Bijvoorbeeld: ‘Ik vergeet daarbij mijzelf wel eens’. De volgende stap is om te onderzoeken wat dan je uitdaging is: ‘Ik luister naar mijn eigen grenzen als ik anderen help’. En tot slot schrijf je jouw allergie op. Deze allergie is het tegenovergestelde van je kwaliteit: ‘Mensen die alleen maar aan zichzelf denken en nooit anderen helpen’.
Vul 3 tot 5 kernkwadranten in. Stel jezelf daarna de volgende vragen:
• In welke hobby’s, vakken, opleidingen en beroepen zouden mijn kwaliteiten van pas komen?
• Wat heb ik nodig om niet in mijn valkuilen te stappen?
• Wie kan mij daarbij helpen?
• Ga ik de uitdaging aan?
5. Volg je hart!
Het is nu tijd om toe te geven aan wat je wilt. Aan je verlangens en wensen: je hartsimpulsen! Stel jezelf de volgende vragen:
• Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die ik over mezelf hebt geleerd in de vorige opdrachten?
• Hoe kan ik deze nieuwe zelfkennis gaan inzetten?
• Wat houdt mij nu nog tegen om te bereiken wat ik wil?
• Hoe ga ik deze barrières wegwerken?
• Wie gaat mij daarbij helpen?
Leid jij het leven dat je wilt leiden? Doe de test op GoedGevoel.be
Geef een reactie