Naar aanleiding van een blog over botervarianten kwamen er ook wat reacties over transvetten in boter. Mooie aanleiding om een blog over transvetten te schrijven. Transvet is een type onverzadigde vetzuren. Normaal gesproken zijn juist de onverzadigde vetzuren gunstig voor onze gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren zijn echter door een proces gehard waarbij transvetten ontstaan.
Transvetten verhogen het risico op hart en vaatzieken doordat zij het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Zij verhogen het minder gunstige LDL cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het gunstige HDL gehalte. In de industrie wordt dit onder andere gedaan om de structuur van levensmiddelen te veranderen, maar ook kunnen er transvetten ontstaan in het verteringskanaal van koeien en schapen.
Waar zit het in?
Transvet komt met name voor in harde margarine, bak-en braadproducten, koeken en snacks. Op de verpakking is niet altijd terug te vinden hoeveel transvet er in een product zit. Bij de ingrediënten kan je echter wel zien of de vetten of oliën gedeeltelijk gehard zijn. Het gebruik van transvetten wordt al fors teruggebracht met name vanwege de nadelige gezondheidseffecten van deze vetten. Voor het frituren wordt om die reden ook geadviseerd om te frituren in vloeibaar frituurvet.
Wat zijn wel gezonde vetten?
Onverzadigde vetzuren zijn goed voor het lichaam, denk aan meervoudige onverzadigde vetzuren zoals omega 3, 6 en 9 vetzuren. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren verlagen juist de kans op hart en vaatziekten. Deze vetzuren vindt je in zaden, noten en vette vis. Omega 3 en 6 vetzuren worden ook wel essentiële vetzuren genoemd, ofwel vetten die het lichaam niet zelf kan maken maar die je uit de voeding moet halen. Onverzadigde vetzuren hebben juist een gunstige werking voor het cholsterolgehalte.
Fabels en Feiten
• Transvet is een toegevoegd vet, wat je alleen terug kan vinden in bewerkte levensmiddelen.
Fabel: Transvet komt van nature ook voor in melk en vlees van bijvoorbeeld koeien en schapen
• Bij het volledig harden van vet heb je altijd transvetten
Fabel: Bij het volledig harden van vetten ontstaan er juist geen transvetten maar bij gedeeltelijk geharde vetten wel
• Transvet is nog ongezonder dan verzadigd vet
Feit: Transvetten verhogen het slechte cholesterol in je lichaam, het zogenoemde LDL cholesterol
• Alle margarines leveren transvetten
Fabel: Alleen de geharde margarine bevatten transvetten, de vloeibare of zachte varianten nagenoeg niet
• Alleen dierlijk gehard vet is schadelijk voor de gezondheid
Fabel: Zowel dierlijk als industrieel gehard vet zijn beide ongunstig voor de gezondheid
• Onze voeding mag wel een bepaald percentage aan transvet bevatten.
Feit: Voor zowel mannen als vrouwen is het advies om niet meer dan 1% van je energie uit transvet te halen
Geef een reactie