Weet de kinderarts wel wat anorexia is?

De dag nadat we de diagnose anorexia kregen, stonden we op de parkeerplaats van het ziekenhuis. Wat ik mij toen niet realiseerde was, dat ik nog geen maand later, veel vaker dan mij lief was mijn auto elke dag daar zou parkeren, om de eenvoudige reden dat Aafke binnen een maand opgenomen zou worden in het ziekenhuis. Maar vooralsnog hadden we alleen nog maar een afspraak met een kinderarts en het lab voor de nodige bloedanalyses.

Aan de lijst te zien die we meegekregen hadden, moest zo ongeveer alles uitgezocht worden wat er uit te zoeken viel. Het afstaan van het bloed gebeurde uiterst vriendelijk en was zo gebeurd. De kinderarts daarentegen sprak Aafke streng toe. “Anorexia is een hele gevaarlijke ziekte. Je krijgt van mij pillen om de angst voor het eten te minderen en voor de rest moet je gewoon weer gaan eten. Je kunt zo doorlopen naar de diëtiste. Van haar krijg je te horen wat je moet eten.” In nog geen vijf minuten stonden we weer in de wachtruimte. Zo eenvoudig was het dus om Anorexia te bestrijden: pillen en eten!

bron foto

Maar als het allemaal zo eenvoudig was, waarom waren er dan eetstoornisklinieken, en waarom zaten die klinieken allemaal vol, en waarom moesten we dan de volgende dag naar de psycholoog? Ook bij de diëtiste waren we zo klaar. We kregen een voedingsadvieslijst waarop zes eetmomenten stonden. Maar we kregen geen instructie hoe we Aafke aan het eten moesten krijgen. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik tot de conclusie kwam (op de pillen na), dat ik hetzelfde behandelplan had kunnen bedenken als de kinderarts en de diëtiste. Het probleem was niet dat we niet wisten dat het belangrijk was voor Aafke om te eten. Ook konden we zelf wel bedenken wat ze moest eten.

Het probleem was dat Aafke steeds minder at, en ontzettend bang was geworden voor eten. Maar daarover zeiden de kinderarts en de diëtiste eigenlijk helemaal niets. Toch was ik helemaal niet ontevreden over de manier waarop we geholpen waren. Ik was al ontzettend blij dat we zo snel terecht konden bij een specialist. Wat ik mij toen niet gerealiseerd had, was dat we vanaf dat moment minimaal 2 keer per week in het ziekenhuis verwacht werden. Het was dus allemaal erg ernstig wat er aan de hand was.

Thuis aangekomen bleek de voedingslijst van de diëtiste inderdaad niet te werken. De letters stonden wel op papier, maar voor Aafke waren het betekenisloze letters. Of wellicht hadden de letters wel betekenis, maar kon of wilde ze de betekenis niet omzetten in daden. Was het nou niet kunnen of was het nou niet willen? Die vraag zou mij een jaar daarna nog steeds bezighouden. En elke keer als ik denk dat ik het juiste antwoord heb, gebeurt er weer iets, waardoor ik weer aan mijn antwoord ga twijfelen. Zoals eerder gezegd wil een vader misschien wel concrete antwoorden hebben. Het liefst wilde ik ook nog logische antwoorden hebben.

bron foto

Ik had al mijn hoop gevestigd op de psychologe die we de volgende dag zouden bezoeken. Zij zou vast de goede antwoorden hebben op al mijn vragen.

Door: Simon
Simon is de vader van Aafke en schrijft over zijn ervaringen met de eetstoornis anorexia. Simon en Aafke zijn gefingeerde namen.

De volgende keer: Begrijpt de psycholoog ons eigenlijk wel?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

21 reacties op “Weet de kinderarts wel wat anorexia is?”

  1. Mooi en herkenbaar geschreven. Fijn dat een vader ook een blog schrijf, want zo kan ik me zeker meer inleven in mijn ouders. Ik ben benieuwd naar het volgende stuk; erg boeiend geschreven! Respect.

  2. Eens met Paula!

  3. Goed om in te zien hoe ouders in zo’n strijd staan!

  4. Heel herkenbaar dit, ik ben hier nog steeds erg boos over hoe erg kinderartsen dit soms onderschatten.

  5. Ik ben het ook helemaal eens met Paula!
    Ook erg goed geschreven!

  6. Herkenbaar,
    Toen ik bij een andere huisarts kwam werd er gezegd:
    ”ik wou dat ik je slechte zelfbeeld kon wegnemen, maar dat kan ik niet.”
    Maar het draait helemaal niet om slecht zelfbeeld, dat hoort een huisarts wel te weten vind ik.

  7. dieptriest dat dit gebeurt. gelukkig zelf niet meegemaakt.
    Ik heb een kinderarts gehad die mij liet uitpraten naar mijn verhaal luisterde en luisterde naar wat ik wel en niet wilde.
    Ik heb iemand gehad die mij probeerde te begrijpen en met mij meedacht.. zo kan het dus ook…

  8. Bij mij is het ontdekt in Eetstoornis niet anderszinds omschreven ( zo begon het ) dus begon psychologische hulp.

    Dieptriest. Dat mensen ( niet alleen kinderartsen ) eetstoornissen onderschatten. Vreselijk.!

    Hoe is het afgelopen? heeft depsychologe wel begrip? Want bij mij was dat ook niet het geval -_- Veel mensen snappen er gewoon niets van en dat is superfrustrerend!

  9. Dat lees je in de volgende blog (staat onderaan de blog)

  10. Nou N…ben ik het niet mee eens. Speelt wel degelijk mee.

  11. @N,
    Mijn eetstoornis draaide wel grotendeels om een slecht zelfbeeld, hoor. Mezelf het niet waard vinden om te eten en mezelf zo erg verafschuwen dat honger hebben een goede straf was. Natuurlijk zaten er onderliggende redenen bij dat lage zelfbeeld, maar dingen die gebeurt zijn kun je niet veranderen. Een negatief zelfbeeld wel, door positief te leren denken maar ook door de dingen die maken dat je een slecht zelfbeeld hebt te verwerken. Nu ik mezelf niet meer zo haat is mijn eetstoornis bijna helemaal van de tafel. Misschien gaat het daar niet om bij alle mensen met een eetstoornis maar ik vind het eigenlijk niet zo’n rare opmerking van je huisarts.

  12. Misschien beter om nu weer op de blog te reageren ipv op N.

    Interessante blog! Vreemd die medicatie al zo snel, om wat voor medicatie ging het?
    Ik ben benieuwd naar de volgende blog!

  13. Dank voor alle mooie reacties. Onze kinderarts was wel van goede wil, maar de benadering was toch erg medisch. Ik kom daar in een andere blog nog een keer op terug. Anorexia is natuurlijk een hele complexe ziekte waarin het psychisch aspect een hele grote rol speelt. Het niet eten is alleen maar de uiterlijke verschijning van het ziektebeeld, maar wel natuurlijk een hele gevaarlijke uiterlijke verschijning met heel veel medische consequenties. Dus ik snap de kinderartsen wel, en tegelijkertijd denk ik dat ze ook veel meer samen zouden moeten werken met de GGZ: Geest en lichaam is zeker bij Anorexia niet te scheiden.
    De behandelingen in ziekenhuizen verschilt erg veel bij Anorexia. Dat is raar, want bij andere ziektes is dan niet zo. Een blindedarmontsteking wordt in Tilburg op dezelfde manier behandeld als in Nieuwegein. Bij Anorexia is dat gek genoeg niet zo.
    Ik denk niet dat kinderartsen de ernst van eetstoornissen onderschatten, maar wel de complexheid daarvan.
    Overigens ging het om Zyprexa. Dat is een gebruikelijke medicijn bij Anorexia.
    Dank voor jullie reacties en ik ben ook te volgen op Twitter: @simon_vader

  14. Wat heftig om te lezen. Ik ben wel van mening dat er ook kinderartsen die er wel degelijk iets van af weten. Mijn kinderarts wist namelijk wel (deels) wat voor psychische redenen er achter zaten. Spijtig om te lezen dat dat in dit geval niet zo was. Ik denk ook dat mijn kinderarts (en diëtiste) zeker wel door hadden hoe complex de ziekte in elkaar steekt, maar dat zal inderdaad niet bij iedereen het geval zijn. Sterkte en succes nog met alles!

  15. Bij mij draait de eetstoornis inderdaad om een slecht zelfbeeld , maar ook als vlucht voor mijn emoties… voor het gevoel wat er werkelijk in mij zit , als soort vlucht er van , iets waar ik controle over heb en zo.. maar heel goed geschreven dit blog , dit geeft me ook een zicht op hoe moeilijk het voor mijn pleegouders is geweest toen ik zo diep ging !

  16. “Je krijgt van mij pillen om de angst voor eten te minderen”. Het is geen angst voor eten. Het is het niet mogen eten van jezelf. Daar kunnen wel allerlei angsten achter zitten.

  17. ..angsten anders dan eten.

  18. Een kinderarts is puur voor het lichamelijke deel. De kinderarts heeft geen psychologie gestudeerd. Lichamelijk onderzoek is de taak van de kinderarts.
    Ik denk dat het weinig zin heeft om een voedingslijst te laten maken door de diëtiste.
    Hij/zij zou zich beter kunnen richten op wat de cliënt nog eet en daaruit een conclusie opmaken of er voldoende voedingsstoffen in aanwezig zijn.
    Daarbij denk ik dat het al heel wat is al cliënte aanwezig is op de afspraken met diëtiste en kinderarts. Het is niet verplicht namelijk.

  19. Dag, omdat mijn huidige Twitter Account het steeds niet doet, heb ik een nieuwe aangemaakt: @SimonVanAafke. Daar kun je me dus volgen, als je het leuk vindt.

  20. Ik zou zeggen: het is geen kwestie van niet willen of niet kunnen, het is een kwestie van niet durven. En die angst zorgt ervoor dat je het ook niet (meer) wil of kan.

  21. En dat niet-durven ‘staat’ overigens weer voor iets anders. Iets wat eigenlijk niets met eten te maken heeft. Iets fundamentelers, van binnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *