We hebben allemaal zo onze eetgewoontes en sommige combinaties die wij graag eten, vinden anderen misschien heel gek. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog van vroeger dat mijn buurmeisjes vaak een eierkoek met pindakaas en hagelslag aten. Dit was voor mij een vreemde combinatie maar toen ik het eenmaal probeerde, vond ik het erg lekker. Een andere combinatie die voor mij heel vreemd is maar die meerdere mensen heel lekker vinden is kaas met appelstroop. Zo zijn er nog veel meer combinaties waar je misschien niet direct aan denkt maar die je heel goed kunt combineren.
In deze blog zet ik een aantal combinaties op een rijtje waar je misschien niet zelf aan zou denken maar die je heel goed kunt combineren. Sommige liggen misschien wat meer voor de hand en misschien heb je dat al eens geproefd en anderen zijn wat meer bijzonder. Ik heb ze zelf niet allemaal uitgeprobeerd maar deze combinaties schijnen de moeite waard te zijn.
♥ Avocado met chocolade
Dit is een combinatie die ik al wel ken en die erg lekker is. Ik maak bijvoorbeeld weleens chocolademousse met avocado en chocolade. Dit kun je bijvoorbeeld maken door 1 banaan, 1 avocado, 4 el cacao poeder, 1 el melk en eventueel wat honing met elkaar te mengen in de blender. Je kunt het garneren met wat vers fruit en kokos rasp. Erg lekker. Avocado heeft een heel lekkere maar ook een zachte en subtiele smaak en het is prima te combineren met de heerlijke smaak van chocolade. Je kunt het ook in pudding, smoothies of chocoladetaart combineren.
♥ Pure chocolade met Parmezaanse kaas
Dit is een combinatie die niet zo voor mij is weggelegd aangezien ik niet zo’n kaasliefhebber ben en ik pure chocolade ook liever laat liggen (tenzij het in een heerlijke taart verwerkt is). Het schijnt echter wel zo te zijn dat de combinatie van pure chocolade en parmezaanse kaas heel goed is. De twee totaal verschillende voedingsproducten lijken ergens ook wel op elkaar. Ze zijn allebei namelijk een beetje scherp, bitter en hebben een lichte nootachtige smaak.
♥ Ananas met rode peper
Pittig fruit is vaak erg lekker en hierdoor kun je bijvoorbeeld een toetje of taartje een wat stoerder karakter geven. Een tijdje geleden heb ik pittige ananas met yoghurt ijs gegeten. Dit was aan de ene kant heel lekker fris maar ook pittig. Dat is een goede combi. Snijd een ananas in stukjes en bak dit met een beetje rode peper of chiliflakes. In combinatie met ijs, bij voorkeur yoghurt ijs, is het heerlijk.
♥ Dadels met spek en/of geitenkaas
Dadels met spek heb ik voor het eerst gegeten bij een tapas restaurant. De combinatie leek mij in eerste instantie een beetje vreemd, maar het was echt super lekker toen ik het proefde. Het zorgt natuurlijk voor een duidelijk contrast van zoet en zout. Leuk om als hapje te maken voor bij de borrel bijvoorbeeld of voor een verjaardag. Wat ook vaak gegeten wordt is dadels in combinatie met geitenkaas. Dit is iets waar ik zelf niet voor zou kiezen omdat ik niet van geitenkaas houd, maar het schijnt heel lekker te zijn.
♥ Tomaatjes met aardbeien
Dit is een van de combinaties die ik zelf niet echt ken en ik kan me moeilijk voorstellen of ik dit echt lekker zou vinden. Ik lust aardbeien en tomaten wel allebei dus misschien is het wel de moeite waard om eens te proberen. Een overeenkomst is natuurlijk dat ze allebei rood zijn maar ook dat ze allebei een zoete of zoet-zure smaak hebben. Of het echt een goede combinatie is hangt denk ik wel af van de manier waarop je het combineert. In een lekkere voorjaarssalade lijkt het mij bijvoorbeeld best een goede combinatie samen met andere groenten en een lekkere dressing.
♥ Eieren met suiker
Al sinds mijn kindertijd eet ik een roereitje met een beetje zout. Ik herinner mij nog goed dat ik op gegeven moment bij een vriendinnetje was en dat haar moeder eitjes ging bakken en vroeg of ik zout of suiker op mijn ei wilde. Ik snapte er niks van omdat ik nog nooit had gehoord dat mensen een ei met suiker aten. Zij at dus een roerei met een beetje suiker. Best lekker hoor! Je kunt natuurlijk ook wentelteefjes maken en dan eet je ook ei met suiker. Ik ben gek op wentelteefjes en die maak je door een ei te klutsen met een klein beetje melk. Hier haal je een boterham aan beide kanten doorheen en die bak je vervolgens. Daarna doe je er wat suiker en kaneel overheen en klaar!
♥ Ei met yoghurt
Dit klinkt misschien nog gekker en ik zou dit ook zeker niet in alle combinaties eten, maar in een aantal gevallen kan je het goed combineren. Als ik eiersalade maak, gebruik ik bijvoorbeeld ook yoghurt en worden deze twee producten dus echt gecombineerd. Ik maak dit door een aantal hardgekookte eieren in kleine stukjes te snijden. Dit te mengen met een paar lepels mayonaise en yoghurt en er wat zout, peper en kerriepoeder aan toe te voegen. Heel erg lekker en zeker het proberen waard. De yoghurt maakt het wat luchtiger dan wanneer je alleen maar mayonaise zou gebruiken.
♥ Kip met cola
Kip eet ik sowieso wel terwijl ik een glas cola drink, maar dat is niet wat met deze combinatie bedoeld wordt. Het wordt ook weleens gebruikt in een marinade van kip. Net als dat bier ook weleens gebruikt wordt in gerechten. Een mengsel van ketchup, mosterd, sambal en cola zou een perfecte marinade zijn voor kip. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar als je eens wat anders wilt… kun je het proberen!
♥ Biefstuk met blauwe bessen en frambozen
Fruit past heel goed bij verschillende hartige gerechten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan meloen met rauwe ham wat al langere tijd als voorgerecht geserveerd wordt en best geliefd is onder veel mensen. De combinatie van biefstuk met blauwe bessen en/of frambozen schijnt ook erg goed te zijn. Ik ben niet zo’n rood vlees eter, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Het ziet er ook nog eens heel leuk uit.
♥ Olijven met sinaasappel
Ik hou niet zo van losse olijven maar olijventapenade of olijven in pasta’s vind ik wel erg lekker. Wil je binnenkort zelf eens tapenade maken? Doe er dan een beetje sinaasappel doorheen. De zoet-zure citrussmaak combineert hier heel goed mee.
Wat zijn ‘gekke’ combinaties die jij lekker vindt?
Geef een reactie