Yoghurt is een zuivelproduct dat we bijna allemaal wel eens eten of hebben gegeten. Er zijn namelijk een heleboel variaties te vinden hierin, dus je kunt alle kanten op. Van romige griekse yoghurt tot plantaardige varianten. In deze blog vertel ik je over een aantal verschillende soorten yoghurt. Misschien vind je het leuk om daar eens mee te variëren en nieuwe dingen te proeven.
Het is niet zo gek dat we graag yoghurt eten. Het is namelijk heel gezond en bevat veel eiwitten die je nodig hebt als bouwstoffen, vitaminen, mineralen en calcium. Yoghurt bevat ook verschillende bacteriën die goed zijn voor de spijsvertering. We eten het bij heel veel gerechten. Als toetje, als ontbijt met granola, met muesli of we maken er dips en sausjes mee.
Yoghurt is een melkproduct dat in de fabriek is verzuurd of gefermenteerd. De zuivel wordt verhit en gefermenteerd met twee bacteriën. Na heel wat uren wachten hebben die van de melk yoghurt gemaakt. Er zijn inmiddels heel wat soorten van dit product op de markt.
Gewone Yoghurt uit pak
In Nederland eten we voornamelijk roeryoghurt. Dit is een zachte, vloeibare yoghurt die een gladde structuur heeft. Deze is er bijvoorbeeld in volle, halfvolle en een magere variant. Deze yoghurt kun je meestal gewoon kopen in een kartonnen pak of glazen flesje.
Griekse en Turkse yoghurt
Dit wordt net als de bekende hangop ‘uitgehangen’, waardoor de yoghurt romiger wordt dan de gewone yoghurt uit een pak. Turkse yoghurt lijkt op de griekse, maar is iets minder romig. Deze yoghurt is vooral erg lekker met fruit, noten en honing.
Bulgaarse yoghurt
Deze is ook wat dikker, net zoals de griekse, maar dit wordt op een andere manier gedaan. De yoghurt wordt eerst ingedikt. Omdat de Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt wat dikker zijn, worden deze ook meestal verkocht in een emmertje, omdat ze te dik zijn om te schenken.
Fruit yoghurt
Je kunt allerlei smaken yoghurt kopen in de winkel. Van volle tot magere, maar ook allerlei lekkere smaken. Zo zijn er natuurlijk ook heel veel verschillende smaken yoghurt met fruit, zoals aardbeien yohurt, bosbessen yoghurt en perzik yoghurt. Die laatste vond ik vroeger altijd erg lekker. Fruit yoghurt is vaak gekleurd door de sap uit het fruit.
Vanille yoghurt
Deze variant is zoeter dan gewone yoghurt en bevat vanille. Ik vind vooral die van AH biologisch erg lekker en eet die geregeld. Je ziet de zwarte vanille er in terug.
Soja Yoghurt
Je kunt ook kiezen voor een ‘yoghurt’ die is gemaakt van plantaardige melk, zoals sojamelk. Officieel is dit geen ‘echte’ yoghurt, maar het wordt regelmatig wel zo genoemd en gebruikt. Er worden meestal melkzuurbacteriën toegevoegd aan de plantaardige melk, waardoor het er erg op lijkt en ook naar smaakt. Je kunt deze onder andere kopen bij de supermarkt, bijvoorbeeld Alpro Mild & Creamy.
Amandel yoghurt
Een zeldzame variant, maar onlangs kwam ik het tegen op Facebook. Het wordt dus gemaakt van amandelmelk en is van het merk Abbot Kinney’s. Je kunt dit kopen bij Marqt of EkoPlaza. Dit smaakt niet naar gewone yoghurt, maar heeft een amandel smaak, zoals je ook bij de amandelmelk vaak proeft.
Kokos yoghurt
Deze kwam ik onlangs tegen in het koelvak van Albert Heijn, maar ook natuurwinkels en de biologische supermarkten die ik hierboven noemde verkopen dit. Dit smaakt niet naar gewone yoghurt, maar erg naar kokosnoot.
Yoghurt producten
Er zijn verschillende producten die yoghurt bevatten of yoghurt smaak hebben. Misschien ken je wel de bekende yoghurt snoepjes yoghurt fruitella. Daarnaast heb je ook verschillende yoghurt sausjes, kun je er taarten mee maken en bestaat er natuurlijk de overheerlijke bevroren variant: Frozen Yoghurt, waar zelfs een speciale ijswinkel van bestaat. Je kunt dit trouwens ook heel gemakkelijk zelf maken. Je kunt yoghurt natuurlijk in nog veel meer dingen verwerken, zoals in een smoothie of een sausje voor bij de wraps of couscous.
Welke soort yoghurt vind jij het lekkerste?
Geef een reactie