Werd jij als kind bazig genoemd?

In een nieuwe campagne met de naam #banbossy moedigen Beyoncé, Jennifer Garner en Jane Lynch meisjes en jonge vrouwen aan assertief en ambitieus te zijn. Meisjes die iets meer leiderschap tonen worden al snel in de negatieve zin van het woord ‘bazig’ genoemd. Bij jongens wordt dit veel eerder gezien als positieve eigenschap. Ook de Beyonce, Jennifer en Jane werden vroeger bazig genoemd.

Om deze reden hebben meisjes een stuk minder interesse in een leidinggevende positie dan jongens. In de campagnevideo van #banbossy zie je ook Condoleezza Rice, Diane von Furstenberg en Sheryl Sandberg. Zij vinden dat meisjes die wat ‘baziger’ zijn moeten worden aangemoedigd in plaats van dat ze negatief bekritiseerd worden met woorden als eigenwijs, bazig en zeurderig.

Beyoncé sluit de video krachtig af met de woorden ‘I’m not bossy, I’m the boss’.

Werd jij als kind ‘bazig’ genoemd?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “Werd jij als kind bazig genoemd?”

  1. Zit wat in, maar het lijkt de laatste tijd toch een beetje alsof iedereen per sé assertief moet zijn en superveel zelfvertrouwen moet hebben en zo en onzekerheid en je liever op de achtergrond houdt dan komen er allemaal mensen op je af ‘Beetje assertief zijn! Toe dan, neem de leiding, neem initiatief!’ En daar zitten heus wel goeie kanten aan hoor, maar waarom moet het altijd zo nodig?

  2. En bovendien, een goede leider luistert ook naar de mensen die hij/zei leidt.

  3. Ik ben het eens met Lotte. Het lijkt wel altijd alsof het of het ene of het andere uiterste is. Natuurlijk moeten vrouwen gelijk behandeld worden als mannen, maar waarom slaat het dan meteen weer over naar bazig en assertief? Net als dat gedoe over dun/dik zijn, dat je opeens geen ‘echte vrouw’ bent als je geen rondingen hebt. Ben ik straks dan ‘geen echte vrouw’ of ‘zwak’ omdat ik niet assertief ben, maar gewoon ben wie ik ben?

  4. En wie zegt dat deze ‘leiders’ niet luisteren naar andere mensen??? Is dat niet iets wat je er zelf uit op maakt?

  5. Nou ja, als je bazig en eigenwijs genoemd wordt dan houdt dat toch in dat mensen vinden dat je alles bepaalt zonder naar anderen te luisteren? Of begrijp ik het verkeerd?

  6. Nee, dat zie ik als een menselijke denkfout. Waarom zouden die 2 termen gelijk aan elkaar staan?

  7. Ff vanuit m’n eigen naam. Ik zie assertiviteit en agressie als 2 verschillende dingen. Iemand kan heel sterk zijn. Maar de sterkste leiders zijn juist diegene die ook kunnen luisteren. Agressie is een hulpmiddel van de zwakke mens 😉

  8. Ja oké. Dat is wel waar. Ik snap het weer 😉

  9. Ik werd ook van kleins af aan bazig en eigenwijs genoemd. Heel jammer, daardoor heb ik geleerd dat ik maar beter mijn mond kan houden omdat mijn mening niet belangrijk is. En om nooit meer mijn hand op te steken om antwoord te geven op een vraag van docenten. Om geen commentaar te geven, ook al weet ik hoe iets op werk eigenlijk slimmer gedaan kan worden.

    Ik vind het dan ook een geweldige campagne! Hij gaat er niet om dat iedereen maar bazig moet zijn, maar juist dat je zelfstandige meisjes niet de negatieve benaming bazig moet geven 🙂

  10. @ellebelle: Zonde he hoe sterke mensen zo mond dood gemaakt kunnen worden 🙂

  11. @gigi slaat de spijker op zn kop!

  12. @ellebelle
    Helemaal met jou eens. Ik werd ook altijd direct eigenwijs genoemd en mocht nooit een keer een discussie aangaan. Ik vind wel dat er verschil is tussen echt agressief zijn en de baas over anderen spelen of voor jezelf opkomen. Het is niet eerlijk als je direct bestempeld wordt als bazig of eigenwijs als je je eigen mening geeft.

    Het is niet zo dat je assertief moet zijn of zelfvertrouwen moet hebben. Maar het kan je wel heel erg helpen. Ik heb het gevoel dat ik gevangen zit in mijzelf en niet weet wat ik wil. Ik kom niet voor mijzelf op vind mijzelf lelijk en denk dat ik niets kan. Ik ben nu 24 maar heb nog niets bereikt in mijn leven. Ik weet niet eens wie ik zelf ben omdat ik mij nooit heb kunnen uiten. Ik zit nu in deeltijdtherapie en heb voor de 4de keer moeten stoppen met een studie.

    Ik hoop dat ik mag leren wat meer aan mijzelf te denken en niet alleen maar voor anderen te zorgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *