Het vinden van een baan is helemaal niet makkelijk in deze tijd waarin er meer werkzoekenden zijn dan beschikbare banen en waarin werkgevers hoge eisen kunnen stellen waaraan hun werknemers moeten voldoen. Het kan omdat zij toch een overschot aan keuze hebben. Inmiddels hebben winkeleigenaren de keuze uit mensen met een geschikte opleiding en is er minder kans voor jongeren die dit het liefste als bijbaantje willen doen terwijl zij nog studeren. Ik heb geluk gehad, maar er zijn in mijn omgeving genoeg mensen met een goede opleidingsachtergrond die maar geen geschikt plekje vinden op de arbeidsmarkt. Voor mensen die volledig gezond zijn is dit al moeilijk, maar wanneer je leeft met een beperking, is dit al helemaal een uitdaging..
Ondanks dat het vaak moeilijker is om een baan te vinden wanneer je een beperking hebt, komt hier wel inmiddels wel meer aandacht en ruimte voor. Bij een beperking denken veel mensen in eerste instantie aan een verstandelijke beperking, maar je kunt ook denken aan lichamelijke beperkingen als gevolg van een ongeluk of slechthorendheid. Ook kun je denken aan bijvoorbeeld autisme, een angst- of eetstoornis. Wanneer je kampt met deze problemen kan het voorkomen dat je (voor een deel) arbeidsongeschikt bent en dat het niet lukt om volledig te werken of om geschikt werk te vinden. Een baan vinden is vaak een hele uitdaging, maar het werk zelf kan ook een stuk ingewikkelder en gecompliceerder zijn omdat je met van alles rekening moet houden en het wellicht wat minder makkelijk gaat dan wanneer je hier geen last van zou hebben.
Ik ben blij dat er steeds meer aandacht komt om mensen met een beperking een plekje op de arbeidsmarkt te geven. Soms is daar wat meer organisatie voor nodig en meer begeleiding en dit is niet altijd overal mogelijk. Wel zie ik steeds meer van dit soort initiatieven voorbij komen en zijn er bijvoorbeeld werkplaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking, zorg boerderijen maar ook restaurants en eetgelegenheden waar mensen met een beperking werken onder goede begeleiding. Ik denk dat dit echt het verschil kan maken voor deze mensen omdat ze een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.
Het kan ook heel goed zijn dat je met jouw beperking nog genoeg mogelijkheden hebt om een functie te vervullen die geen extra begeleiding vereist en waar andere mensen zonder beperking ook voor in aanmerking komen. Ondanks dat het steeds meer geaccepteerd wordt en dat steeds meer werknemers hiervoor open staan, is het toch goed om bepaalde stappen te nemen om jezelf een zo goed mogelijke kans te geven. Hieronder een aantal tips.
1. Maak een goed CV en hou alles bij
Als je op sollicitatie gesprek mag komen, zegt dat heel veel. Je brief en CV hebben blijkbaar indruk gemaakt en ze zijn benieuwd naar je verhaal. Je CV is voor veel werknemers heel belangrijk en daarom is het goed om er veel aandacht aan te besteden en goed up to date te houden. Bedenk ook dat je niet alleen werkervaringen en een opleiding er op kan zetten, maar ook cursussen die je hebt gevolgd, je kwaliteiten, de talen die je spreekt, etc. Door dit bij te houden, kun je je ook beter voorbereiden op je sollicitatie gesprek.
2. Zorg goed voor jezelf
Het is misschien een soort dooddoener omdat het veel terug komt in blogs en omdat het vanzelfsprekend lijkt, maar toch is het iets wat veel mensen niet doen. Blijkbaar is de noodzaak hiervan lang niet altijd echt duidelijk. Goed voor jezelf zorgen, heeft tot gevolg dat je je ook mentaal beter en sterker voelt maar ook dat dit zo overkomt. Als je een baan wilt vinden, is het belangrijk om er goed verzorgd uit te zien en dat moet je wel zelf doen. Zo vergroot je je kansen enorm en kun je het werk hoogstwaarschijnlijk ook beter uitvoeren.
3. Onderzoek wat je kunt en nodig hebt
Een beperking heet niet voor niks een beperking. En wat die beperking ook is, het is verstandig om bij jezelf te onderzoeken wat je wel kunt. Denk bijvoorbeeld aan specifieke werkzaamheden die je wel of niet kunt uitvoeren maar ook aan de tijdsinvestering. Hoeveel uur per week is haalbaar voor jou? Wat voor ondersteuning of hulp heb je nodig?
4. Betaalde baan of vrijwilligerswerk
Ondanks dat vrijwilligerswerk ook niet vrijblijvend is, vraagt een betaalde functie vaak wel meer verantwoordelijkheid en dit kan zorgen voor een grotere druk. Zeker wanneer je langere tijd niet gewerkt hebt of naar school bent gegaan, kan het een goede eerste stap zijn om te beginnen met vrijwilligerswerk. Ik heb zelf hele positieve ervaringen hiermee. Ik doe al een aantal jaar vrijwilligerswerk en ik heb het enorm naar mijn zin. Ik merk dat ik enorm gewaardeerd word om wat ik doe en kan en ik word op waarde geschat. Dat is iets wat enorm veel zelfvertrouwen kan geven en ook het gevoel dat jij en het werk dat jij verzet er toe doet. Het zijn vaak ook heel leuke functies en het heeft vaak ook minder verplichtingen en meer begeleiding dan bij een betaalde baan.
5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen
Het is goed om altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je een zwakkere positie hebt en moeilijk aan een baan komt is het goed om bepaalde wetgeving, vernieuwing in subsidies, etc. in de gaten te houden omdat dat mogelijkheden kan bieden. Daarnaast is het ook verstandig om je in te schrijven bij verschillende vacature sites en eventueel een uitzendbureau.
6. Netwerken
Netwerken is verstandig voor iedereen die een baan zoekt. Heel veel mensen komen namelijk aan een nieuwe baan door mensen uit hun netwerk. Dit kan bijvoorbeeld via de website LinkedIn maar ook door in je omgeving kenbaar te maken dat je op zoek bent naar een baan en door mensen te vragen hun ogen open te houden voor je.
7. Opleiding of bijscholing
Voor sommige mensen met een beperking is het niet mogelijk om te studeren, maar wellicht is een cursus of training wel mogelijk. Wanneer je wel een opleiding kunt doen, is dit zeker het overwegen waard. Het is nou eenmaal zo dat je in Nederland eerder werk vindt wanneer je goed opgeleid bent. Bekijk je mogelijkheden eens voor bijscholing en dat begint natuurlijk bij het bedenken wat jou leuk lijkt. Er zijn overigens heel veel mogelijkheden. Ook voor deeltijd opleidingen of thuisstudies waarbij je niet hele dagen achter elkaar naar school hoeft.
8. Ga op zoek naar inspiratie bronnen
In een zoektocht naar een baan, kan de moed je regelmatig in de schoenen zakken. Zelf heb ik veel geluk gehad met mijn banen zoektocht, maar uit mijn ervaringen met een geschikte stageplaats vinden tijdens mijn opleiding en uit wat ik om mij heen zie, weet ik dat het heel anders kan gaan. Na de zoveelste afwijzing voor de baan die je zo graag wilde, kan de moed je op gegeven moment wel in de schoenen zakken. Zoek naar inspiratie bronnen. Misschien ken je mensen uit je omgeving die ook een beperking hebben (op welke manier dan ook), en uiteindelijk wel een leuke baan hebben gevonden of een opleiding zijn gaan doen. Zo’n voorbeeld hebben kan hoop en motivatie geven.
9. Zelfverzekerd overkomen
Wanneer je een beperking hebt, is het misschien wel nog belangrijker om zelfverzekerd over te komen in een sollicitatie gesprek. Voor een werkgever is het ook spannend omdat hij/zij niet altijd weet wat hij/zij kan verwachten wanneer je een werknemer aanneemt met een beperking. Dit kan best een ontdekkingstocht zijn en een uitdaging. Het is dan misschien makkelijker voor hen om iemand aan te nemen zonder beperking omdat dat misschien (onterecht) meer vertrouwen geeft. Laat zien dat jij vertrouwen hebt in jezelf en dat je dit kan. Dit kan een werkgever over de streep trekken. Daarnaast zijn er ook genoeg redenen om vertrouwen te hebben in jezelf, er is zeker genoeg wat jij kan en dit mag je best laten zien. Het is overigens ook niet voor niks dat je bent uitgenodigd voor een gesprek.
Wat is jouw tip om een baan te vinden (met een beperking)?
Geef een reactie