Als je een eetstoornis of andere psychische problemen hebt, dan kan het best lastig zijn om te werken. Voor sommige mensen is dit überhaupt niet haalbaar en anderen kunnen wel werken, eventueel wat minder dan gebruikelijk of met wat aanpassingen. Misschien nemen je problemen langzaam wat meer de overhand waardoor je minder goed kunt functioneren, of wellicht zoek je een baan terwijl je ondertussen ook nog zelf problemen hebt en/of in therapie bent. Ondanks deze moeilijkheden, is werken voor veel mensen wel belangrijk.
Je moet immers geld verdienen om in je onderhoud te kunnen voorzien en bovendien kan werk een positieve invloed hebben op je problemen: een baan hebben geeft je veelal meer zelfvertrouwen en zorgt voor afleiding. In deze blog vertel ik je meer over hoe je je werk kunt combineren met je persoonlijke problemen en een eventuele behandeling.
Foto: Christina Morillo CC
Wat vertel ik wel en niet
Het is altijd lastig om te bepalen wat je wel of niet vertelt aan je werkgever of aan je collega’s als het gaat om je persoonlijke problemen. In sommige gevallen is het mogelijk om hier niets over te vertellen omdat je collega’s er niet zoveel van merken of omdat je therapie afspraken altijd buiten werk om kunt plannen. Dit is echter niet altijd haalbaar. Sommige zaken beïnvloeden het werk te veel en soms heb je afspraken die niet op een ander moment kunnen dan tijdens werktijd.
Wat je hier wel of niet over vertelt, hangt een beetje af van de situatie. Heb je goed contact met je werkgever en vertrouw je diegene, dan zou je misschien het een en ander kunnen vertellen over wat er speelt. Is het contact wat minder of iets afstandelijker, dan hoef je dit niet per se toen. Je kunt ook altijd aangeven dat er privé-omstandigheden zijn. Vertel vooral waar jij je prettig bij voelt. Dit geldt ook voor collega’s. Met de een heb je een betere band dan met de ander, en afhankelijk van wat je zelf wil kun je iets wel of niet zeggen.
Intensieve behandeling en werk
Als je ergens werkt en tegelijkertijd besluit dat het belangrijk is om een bepaalde behandeling te gaan volgen voor je problemen, dan kan de knoop doorhakken om dit daadwerkelijk te gaan doen, behoorlijk zwaar zijn. Misschien maak je je zorgen over hoe je het moet vertellen aan je werkgever of collega’s en vraag je je af hoe dit precies gaat als je een tijdje wat minder kunt werken. Wie neemt jouw werkzaamheden over en kunnen ze je wel missen? Mogelijk voel je je door dit alles behoorlijk schuldig.
Hoewel ik me dit goed kan voor kan stellen en ook goed herken, is het toch belangrijk om hierbij voor jezelf op te komen en te kiezen voor wat goed voor jou is. Natuurlijk is het voor een werkgever lastig als je er een tijdje niet of veel minder bent, maar tegelijkertijd is dit wel in het belang van je gezondheid. Als je besluit dit niet te doen door praktische redenen, dan kan het zijn dat je na verloop van tijd ziek wordt en simpelweg helemaal niet meer kan werken. Dit is hetzelfde als iemand die eigenlijk geopereerd moet worden maar dit uitstelt omdat het niet gaat vanwege werk. Dat kan misschien even, maar uiteindelijk is die operatie/behandeling noodzakelijk om daarna juist weer goed te kunnen functioneren. Je werkgever heeft daar dus ook profijt van.
Ziek melden en vrij nemen
Als het echt niet goed met je gaat, dan is het misschien spannend om je een keer ziek te melden. Je voelt je immers lichamelijk niet echt ziek, dus heb je dan wel een goede reden? Ja, vaak wel. Natuurlijk moet je ziek melden voor werk geen gewoonte worden en is het belangrijk dat je telkens bij jezelf nagaat of je echt niet kunt werken of dat je misschien wel een deel van de dag zou kunnen werken of een aantal taken wel doet. Ziek melden is voor collega’s vaak lastig omdat er werkzaamheden overgenomen moeten worden en dit vrij onverwacht komt. Soms is het daarom goed om te bekijken of er andere mogelijkheden zijn in een periode dat het niet zo goed met je gaat. Soms kun je, in overleg met je werkgever, een keer extra een dag vrij nemen of tijdelijk iets minder werken. Dit kan ook al veel lucht geven en biedt je de mogelijkheid om wat meer tot rust te komen.
Toch betekent dit niet dat je je nooit ziek mag melden omdat het echt even niet goed met je gaat. Je hoeft bovendien niet te zeggen wat er precies met je mis. Als je je ziek meldt, mag je werkgever officieel niet vragen wat je klachten zijn en hier hoef je dus ook niet op te antwoorden als je dit niet wil.
Communicatie
Hoewel je dus niet alles over je privé-leven en je problemen op tafel hoeft te gooien bij je werkgever en je collega’s, is het wel in moeilijke tijden wel belangrijk om te blijven communiceren. Als je je verschillende keren ziek meldt zonder duidelijke reden of er ineens veel minder bent, dan is de kans groot dat je hier vragen over krijgt en dat onder andere collega’s zelf in gaan vullen wat er speelt. Om dit te voorkomen moet je vooral in gesprek proberen te blijven. Ook als je niet per se wil vertellen wat er is, is het soms voldoende om kort een mail rond te sturen waarin je aangeeft welke afspraken je met je werkgever hebt gemaakt. Zo is het voor iedereen duidelijk en voorkom je dat er een onprettige sfeer ontstaat waarbij mensen over elkaar gaan praten.
Ook praten met je werkgever is belangrijk. Laat hem of haar weten hoe het met je gaat en bespreek zo nu en dan wat de mogelijkheden zijn qua werk. Zijn er taken die je wel kunt uitvoeren of zijn er juist dingen die op dit moment even niet haalbaar zijn? Hoe kan je werkgever je steunen en wat moet hij of zij vooral wel of niet doen? Een werkgever weet dit niet altijd dus geef zelf aan wat voor jou prettig is. Voel je je onbegrepen of min of meer gedwongen om toch te werken, ondanks dat je hebt aangegeven dat dit niet lukt, vraag dan hulp van bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Ook kun je eens contact opnemen met het Juridisch Loket als je meer wil weten over wat precies je rechten en plichten zijn als werknemer.
Hoe combineer jij je werk met je eetstoornis of andere problemen?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2017.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie