Werking en effect eetdagboek

Als je bij een diëtiste komt of je bent ergens in behandeling voor eetproblemen wordt er eigenlijk altijd gevraagd om een eetdagboek bij te houden. Waarom is dat eigenlijk? In een eetdagboek wordt geschreven wat je eet op een dag en hoeveel je van iets eet. Soms wordt er ook gevraagd om wat meer te vertellen over hoe je je voelde op deze dag of wat voor soort dag het was. Of als je een eetlijst volgt of het is gelukt is om je eetlijst te volgen die dag.

Een belangrijk doel van een eetdagboek is om inzicht te krijgen in wat je eet op een dag. Als je uit je hoofd zou moeten opnoemen wat je eet en drinkt op je dag kan je makkelijk toch iets vergeten op te noemen. Door het schrijven heb je beter inzicht en belangrijk: je wordt je meer bewust van wat je eet. Stel je wilt afvallen en je schrijft per dag op wat je eet, dan krijg je hierdoor een beter beeld van wat je op een dag eigenlijk echt eet. Soms is het meer dan je denkt maar ook andersom is mogelijk dat je eigenlijk te weinig eet op een dag. Ook wordt op deze manier zichtbaar als je niet regelmatig eet om de 2-3 uur omdat je bijvoorbeeld maaltijden overslaat of dat er teveel tijd tussen de maaltijden in zit.

Door bij te houden wat je eet kan er voor zorgen dat je jezelf leert om regelmatig te eten. Ook kan je hierdoor betere keuzes maken in je producten. Als je ziet dat je vaak dezelfde soort groente kiest of dezelfde soorten beleg kan je nu bewuster kiezen voor andere producten. Zo leer je jezelf variëren. Ook kan je door het opschrijven meer verstandige keuzes maken met producten. Moet je nog aankomen en je ziet dat je eigenlijk altijd kiest voor mager broodbeleg en je gewicht blijft stagneren of je valt zelfs af, dan kan je op die manier makkelijker zien wat je nog kan aanpassen om misschien wel die stijging in je gewicht voor elkaar te krijgen. Andersom: als je wilt afvallen kan dit ook ervoor zorgen dat je juist andere keuzes maakt die je kunnen helpen om wat gewicht kwijt te raken.

Het goed invullen van een eetdagboek houdt in dat alles moet worden ingevuld. Dus niet alleen koffie maar ook: was dit koffie met melk en zo ja wat voor soort melk en hoeveel melk? Hetzelfde geldt voor broodbeleg, niet ‘een boterham met beleg’ maar was het een boterham met boter en zo ja wat voor soort boter en wat voor soort beleg en ook hoeveel beleg. Een klein plakje kaas of een boterham voor de helft beleggen maakt bij 5-6 boterhammen op een dag best veel verschil.

Ook kan er verschil zitten tussen een weekenddag of een doordeweekse dag. In het weekend wordt er vaker uitgeslapen en begin je dus ook later met je ontbijt of wordt ontbijt en lunch samen gegeten. Vandaar dat het belangrijk is om alle dagen van de week bij te houden wat je eet en drinkt.

Door in het eetdagboek erbij te zetten wat voor dag het was, bijvoorbeeld een werkdag of een verjaardag kan je ook zien of bepaalde gebeurtenissen invloed heeft op je eetpatroon. Heb je op verjaardagen meer de neiging om te veel te eten of compenseer je die dag van te voren omdat je juist die dag een verjaardag hebt. Ook kan duidelijk worden als je je gevoel erbij schrijft of je last hebt van emotie-eten. Stel je hebt een minder leuke dag gehad op je werk ga je dan uit je werk jezelf ‘troosten’ met eten of heb je daar helemaal geen last van.

Conclusie: Door het juist invullen van een eetdagboek kan je ook makkelijker ingrijpen op je eetpatroon omdat het letterlijk ‘zichtbaar’ wordt wat je eet op een dag.

Lees hier een blog over het bijhouden van een eetdagboek vanuit de ervaring van iemand met een eetstoornis.

Hoe vind jij het om een eetdagboek bij te houden?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

29 reacties op “Werking en effect eetdagboek”

  1. Helder stukje 🙂
    In het begin vond ik een eetdagboekje bijhouden erg lastig…
    Het werd zo definitief ofzo.. Dat je zag wat je allemaal at..
    En dat triggerde in het begin erg om er een kleinere lijst van te maken…

  2. Heel wisselend; aan de ene kant ga ik slechter eten, want dan realiseer ik me hoeveel ik eet en dat vind ik eng. Aan de andere kant ga ik meer gestructureerd eten en ben ik er minder meebezig want ik heb het al ;vast gesteld’. Dus dan twijfel ik ook niet meer over een tussendoortje. Maar ik mag dan wel van mezelf wisselen; als ik A heb opgeschreven om te eten maar ik heb meer zin in B, dan kan dat ook.
    Ik vind het vooral lastig om mijn eetdagboeken terug te zien van toen het heel slecht met me ging :S Ik kan me niet voorstellen dat ik daar op kon leven

  3. Ik vond een eetdagboek altijd heel triggerend werken, ik kreeg er een extra boost van om anders te gaan eten en raakte eigenlijk meer verstrikt in mijn eetstoornis. Ik had het idee dat ik door het moeten bijhouden, uberhaupt al anders ging eten.

    Wat M zegt herken ik trouwens; als ik nu eetlijstjes van toen terug zie dan denk ik echt; ‘maar hoe dan?’ Bizar weinig. Dan ben ik wel blij dat ik tegenwoordig een wat uitgebreidere eetlijst heb :). Een heel wat uitgebreidener ;).

    Wel denk ik dat je inzicht op kan doen, maar eigenlijk zou een stiekem computertje dat moeten registreren. Want toen ik het moest bijhouden bedacht ik me altijd dat ik alles wat ik wilde eten of drinken opgeschreven moest worden en barstte er een strijd in mijn hoofd los of ik dat wel opgeschreven wilde hebben, dus of ik dat dan wel mocht eten.

  4. Ik vind het echt zó fijn. Het geeft zoveel rust.
    Het staat op papier dus stel dat ik ren kilo aankom of afval dan kan ik dat zo weer corrigeren.
    Wel een raar idee dat ik van drie jaar alles wat ik gegeten heb op papier heb staan, haha.
    Wel schrik ik ook van eetlijstjes uit mijn dieptepunt. Vrijwel niets. How did I do that :-S

  5. bedoel je dit dan ook voor wanneer je gezond bent en niet wil afvallen of aankomen? Ik bedenk me maar dat je er dan mss ook teveel mee bezig kan zijn of niet?

  6. Bij mij heeft een eetdagboek niet echt een positief effect, omdat ik er ook de calorieën bij tel en het dus een obsessie wordt van mij..

  7. Ik vind het verschrikkelijk. Ik kom heel erg vast te zitten aan het volgen van een structuur, waardoor er stress ontstaat bij afwijkende eetmomenten. Ik kies er nu ook bewust voor om het even los te laten i.v.m examens

  8. Wat een fijn artikel om te lezen.

    Voor mij was het nooit echt een feest om de eetdagboeken in te vullen. Ik vond het erg confronterend om te zien hoeveel ik evengoed nog op een dag at. Maar ik besefte dat het ook zo zijn voordelen had, ik kon precies zien in welke producten ik had gevarieerd en welke producten er toch nog achterwege bleven.
    Toch gaf het me veel rust om weer terug te keren naar het niet hoeven invullen van het eetdagboek. Ik was geobsedeerd door het invullen van allerlei lijstjes en deze strategie hield mijn verlangen naar volledige controle en een overweldigende hoeveelheid lijstjes in stand.
    Maar het heeft me zeker op weg geholpen. Ik kreeg een inzicht die ik niet had gehad als ik niet de eetdagboekjes invulde!

  9. Voor mij werkt het ook niet fijn. Ik ga, net als Mona zei, bij alles wat ik eet of drink bedenken dat ik het op moet schrijven, en diëtiste het dus gaat zien. En dat wil ik niet, want ik schaam me voor praktisch alles wat ik eet, dus eet ik het maar niet… Maar kan me wel voorstelleb dat het veel inzicht geeft!

  10. Het bijhouden van een dagboek is aan de ene kant handig omdat je vaak veel minder eet dan je denkt, maar aan de andere kant is het ook tricky, voornamelijk als je in een verder staduim bent van ‘een eetstoornis proberen los te laten’.. Omdat het bijhouden bepaalde nauwkeurigheid en dus dwangmatigheid vereist

  11. Voor mezelf bijhouden vind ik geen probleem en doe ik al jaren. Ik vind het wel prettig om het op een rijtje te hebben om te kunnen zien waar en wat ik nog dingen kan veranderen.

    Maar toen het voor therapie moest, nah. Ik liet van alles weg zodat ik het niet hoefde op te schrijven…

  12. Waarschijnlijk moet ik het ook gaan doen, ook al weet ik precies wat ik eet op een dag.
    Ik denk dat het me helpt goed te realiseren hoe, wat, waarom en hoeveel ik iets eet.

  13. Aan de ene kant is het wel goed om een eetdagboek bij te houden vind ik. het geeft inzicht en dan kan je ook zien waar het ‘misgaat’ en daar dan proberen op te letten.

    maar aan de andere werk het ook triggerent bij mij. vroeger hield ik altijd bij hoeveel kcal ik at en daar was ik weer mee gestopt. en nu moet ik bij therapie weer bijhouden wat ik eet waardoor mijn es meer gaat trekken. waardoor ik minder ga eten en weer ga afvallen..

  14. Ik hoefde bij Rintveld nooit een eetdagboek bij te houden.. en daar ben ik eigenlijk wel blij om. Want daardoor kan ik het toch wel iets losser laten, ondanks dat ik gewoon een strikt voedingsadvies volg.

  15. Ik had eerst een eetboek voor mezelf, maar dat werkte negatief uit dat ik vond dat ik teveel at etc, dus ik ben er maar mee gestopt..

  16. ik vind het best lastig af en toe, vooral als ik in een motivatie dipje zit.

  17. Ik heb ook moeten bijhouden wat ik at bij mijn eerste behandeling..
    Mij hielp het echt niet. Ik vond (vrij subjectief denk ik) dat ik best wel veel at en nam mijn problemen niet echt serieus meer en ben juist gaan minderen met eten en nog meer gaan letten op wat ik at aangezien ik het allemaal moest noteren!
    Best wel confronterend en voor mij alleen maar slecht geweest.

  18. Ik vind het bijhouden van een eetdagboek voor mezelf fijn, maar niemand anders mag het lezen, omdat ik me altijd een soort van schaam dat ik eet. Toen ik het voor therapie moest doen, probeerde ik altijd zo weinig mogelijk te eten, zodat ik het niet op hoefde te schrijven.

  19. Bij mij zorgen eetdagboekjes er over het algemeen juist voor dat ik minder ga eten en meer ga compenseren. :/

  20. Op dit moment moet ik beginnen met het bijhouden van een eetdagboekje. En dit wordt de eerst eerlijke (niet opschrijven wat ze willen lezen, maar wat ik eet). Dus ik ben benieuwd hoe dat voor mij gaat werken

  21. Ik heb niks aan het bijhouden van een eetdagboek. Gezeur vind ik het.

  22. Ik heb altijd ruzie gemaakt over mijn eetdagboek. Bij mij zorgde het voor extra obsessie, de obsessie waar ik juist vanaf wilde. En ik vond het al moeilijk genoeg om die lijst te volgen die ik had liggen. Daarnaast vond ik het dubbel werk. 😉 Ik was al vrij obsessief met mijn eetlijst exact volgen, dat eetdagboek werd echt een beetje te gek. Uiteindelijk hebben me ze toen ook gelijk gegeven en hoefde ik die therapie niet meer te volgen en dus ook geen eetdagboek meer bij te houden.

  23. Het heeft mij veel moeite gekost om te stoppen met het bijhouden van een eetdagboek. Voor mij was het een obsessie geworden. Het is mij gelukt om er mee te stoppen.

  24. mij hielp het echt niet
    ik triggerde mezelf constant en ging in competitie met mezelf om de volgende dag nog minder te eten
    op een bepaald moment vond ik wel een manier die me iets beter lag: ik maakte per dag een kopie van de basislijst en vinkte dan aan wat ik had gehad. Dat, in combinatie met mijn gewoon dagboek, was wel min of meer helpend.

  25. ik merk dat ik er dan juist veel te obsessief mee bezig ben.. dan ga ik alles wegen en elke kcal tellen…. en ik merk dat ik alleen maar ga proberen om nog minder te eten!

  26. Momenteel herkenning in D *bloos*

  27. Doe t en heb allerlei periodes geha beginnend met denken wat schrijf je dan proberen geen kcal toe te voegen want daar betrapte ik me vaak op vervolgens in een sleur komen te zitten van die eetlijst van wat je moet eten .. maar uiteindelijk heb ik geleerd dat je dr wel mee door moet gaan de therapeut kijkt toch nitet sl je dagen na

  28. en het fijne us sat jij mag beslissen wat he opschrijft je mag zelfs de slechte dingen opschrijven wasr je je voor schaamt bllijven hangen en opgekropt blijven zitten … als je echt niet wilt dat die dag door je therapeut word gezien dan praat je dr over heen of zeg je dit was een slechte dag en wil ik niet behandelen hoe vervelend t begin en stress t begin met dat kt dagboek ook is jij beslist erover wat je opschrijft en hie je t gebruikt en hij is er dus waarom niet gebruiken? Op n goede of slechte manier?

  29. ik vond het vreselijk om bij tehoudn ik viel alleen maar meer af en op een begeven moment was het knap als er 1 schep groente op stond ik had het van te voren aangeven maar moest het toch doen ik ben zelf er mee gestopt en dat vonden ze toen beter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *