Als je bij een diëtiste komt of je bent ergens in behandeling voor eetproblemen wordt er eigenlijk altijd gevraagd om een eetdagboek bij te houden. Waarom is dat eigenlijk? In een eetdagboek wordt geschreven wat je eet op een dag en hoeveel je van iets eet. Soms wordt er ook gevraagd om wat meer te vertellen over hoe je je voelde op deze dag of wat voor soort dag het was. Of als je een eetlijst volgt of het is gelukt is om je eetlijst te volgen die dag.
Een belangrijk doel van een eetdagboek is om inzicht te krijgen in wat je eet op een dag. Als je uit je hoofd zou moeten opnoemen wat je eet en drinkt op je dag kan je makkelijk toch iets vergeten op te noemen. Door het schrijven heb je beter inzicht en belangrijk: je wordt je meer bewust van wat je eet. Stel je wilt afvallen en je schrijft per dag op wat je eet, dan krijg je hierdoor een beter beeld van wat je op een dag eigenlijk echt eet. Soms is het meer dan je denkt maar ook andersom is mogelijk dat je eigenlijk te weinig eet op een dag. Ook wordt op deze manier zichtbaar als je niet regelmatig eet om de 2-3 uur omdat je bijvoorbeeld maaltijden overslaat of dat er teveel tijd tussen de maaltijden in zit.
Door bij te houden wat je eet kan er voor zorgen dat je jezelf leert om regelmatig te eten. Ook kan je hierdoor betere keuzes maken in je producten. Als je ziet dat je vaak dezelfde soort groente kiest of dezelfde soorten beleg kan je nu bewuster kiezen voor andere producten. Zo leer je jezelf variëren. Ook kan je door het opschrijven meer verstandige keuzes maken met producten. Moet je nog aankomen en je ziet dat je eigenlijk altijd kiest voor mager broodbeleg en je gewicht blijft stagneren of je valt zelfs af, dan kan je op die manier makkelijker zien wat je nog kan aanpassen om misschien wel die stijging in je gewicht voor elkaar te krijgen. Andersom: als je wilt afvallen kan dit ook ervoor zorgen dat je juist andere keuzes maakt die je kunnen helpen om wat gewicht kwijt te raken.
Het goed invullen van een eetdagboek houdt in dat alles moet worden ingevuld. Dus niet alleen koffie maar ook: was dit koffie met melk en zo ja wat voor soort melk en hoeveel melk? Hetzelfde geldt voor broodbeleg, niet ‘een boterham met beleg’ maar was het een boterham met boter en zo ja wat voor soort boter en wat voor soort beleg en ook hoeveel beleg. Een klein plakje kaas of een boterham voor de helft beleggen maakt bij 5-6 boterhammen op een dag best veel verschil.
Ook kan er verschil zitten tussen een weekenddag of een doordeweekse dag. In het weekend wordt er vaker uitgeslapen en begin je dus ook later met je ontbijt of wordt ontbijt en lunch samen gegeten. Vandaar dat het belangrijk is om alle dagen van de week bij te houden wat je eet en drinkt.
Door in het eetdagboek erbij te zetten wat voor dag het was, bijvoorbeeld een werkdag of een verjaardag kan je ook zien of bepaalde gebeurtenissen invloed heeft op je eetpatroon. Heb je op verjaardagen meer de neiging om te veel te eten of compenseer je die dag van te voren omdat je juist die dag een verjaardag hebt. Ook kan duidelijk worden als je je gevoel erbij schrijft of je last hebt van emotie-eten. Stel je hebt een minder leuke dag gehad op je werk ga je dan uit je werk jezelf ‘troosten’ met eten of heb je daar helemaal geen last van.
Conclusie: Door het juist invullen van een eetdagboek kan je ook makkelijker ingrijpen op je eetpatroon omdat het letterlijk ‘zichtbaar’ wordt wat je eet op een dag.
Lees hier een blog over het bijhouden van een eetdagboek vanuit de ervaring van iemand met een eetstoornis.
Hoe vind jij het om een eetdagboek bij te houden?
Geef een reactie