Werkt een online behandeling?

Hoi! Ik ben Pieter, onderzoeker bij GGZ Rivierduinen Ursula Eetstoornissen. Internet gebruiken heeft zo z’n voor- en nadelen. Dat geldt ook wanneer het wordt ingezet om zorg te verbeteren. Er zijn inmiddels talloze apps en programma’s die je willen helpen om gezonder te leven: te stoppen met roken, meer te bewegen, sneller in contact te komen met vrienden of een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Welke programma’s kunnen we vertrouwen en welke zijn rotzooi of zelfs ongezond?

Om dit te bepalen is onderzoek nodig. Internet biedt veel mogelijkheden, omdat het zorg kan aanbieden op een anonieme, gratis en laagdrempelige manier. Met betrekking tot mensen met eetproblemen of een eetstoornis kan dat extra belangrijk zijn, omdat de drempel om hulp of steun in de omgeving te zoeken vaak hoog is. Daarom vind ik onderzoek naar het gebruik van internet om mensen met eetproblemen te helpen erg belangrijk en ik hoop dat het ervoor gaat zorgen dat meer mensen de support ontvangen waar ze recht op hebben.


bron foto

Ik doe momenteel onderzoek naar Featback, een online ondersteuningsprogramma voor mensen met eetproblemen, in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Wat is Featback?

Featback is een programma op het internet waar mensen met eetproblemen zich gratis en anoniem voor kunnen aanmelden. Na aanmelding krijgen deelnemers wekelijks vier vragen via de mail om hun eetgedrag te monitoren. Na het invullen krijgen ze geautomatiseerde terugkoppeling over hun antwoorden en tips over hoe om te gaan met de eetproblemen die ze aangeven te hebben. Ook wordt er onderzocht of ondersteuning van een ervaringsdeskundige effectief is voor mensen met eetproblemen. Kijk voor meer informatie ook eens naar onderstaand filmpje of op de website.

Meedoen aan het onderzoek

Heb je eetproblemen of een eetstoornis? Ben je bijvoorbeeld veel bezig met eten, je gewicht en/of je figuur, heb je last van eetbuien of compenseren, of ben je regelmatig of zelfs voortdurend bezig met lijnen of calorieën tellen? En wil je nu met je eetproblemen en de achterliggende redenen aan de slag?

Benieuwd geworden naar wat Featback en/of ondersteuning van een ervaringsdeskundige voor jou kan betekenen en hoe het eruit ziet? Worstel je met eetproblemen of gedachten over eten, je gewicht en je figuur? En ben je ouder dan 16 jaar? Doe dan mee aan het onderzoek, gratis en anoniem! Wil je meer informatie? Stuur een mail naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl, met als onderwerp: Featback onderzoek. Meedoen aan het onderzoek? Meld je aan via de website van Featback.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

15 reacties op “Werkt een online behandeling?”

  1. Wil wel meedoen, alleen hoelang gaat dit (deze periode) duren. Sta momenteel met urgentie op de wachtlijst voor een opname, dus denk dat ik het dan niet meer kan afmaken….

  2. Heb me aangemeld.

  3. @Flower girl: Fijn dat je mee wil doen! Je kunt altijd mee doen aan het onderzoek.
    Als medicatie inneemt of behandeld wordt voor je eetproblemen of voor een ander probleem, kun je daar gewoon mee doorgaan. Deelname is overigens vrijwillig, dus je kan op elk moment stoppen.

    1. Ik heb heel lang geleden al meegedaan aan het onderzoek. Kunnen jullie er voor zorgen dat er een afmeld link bij de vragenlijst komt?
      Ik heb mij al via verschillende manieren proberen af te melden, maar blijf de vragenlijst ontvangen. Er zit geen opt-out in de automatisch mail van de vragenlijst.

    2. ja! Helemaal herzelfde probleem en erg irriterend om die mails steeds opnieuw binnen te krijgen…

      1. @Lot, Lana en Laura, er is inderdaad nog steeds een oudere versie van Featback actief. Deze gaat wel binnenkort sluiten, omdat het technisch niet altijd meer goed functioneert en omdat er nu dus een nieuwe versie van Featback onderzocht wordt. Het klopt ook dat er geen afmeld-link is, wat irritant en niet echt praktisch is kan ik me voorstellen!

        Om je af te melden voor (de oude versie van) Featback: stuur een mail naar info@featback.nl of zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl, en laat weten dat je geen mail meer wilt ontvangen en dan schrijf ik je uit (je hoeft niets persoonlijks te mailen, alleen het e-mail adres waarop je de wekelijkse mails ontvangt). Hopelijk helpt dit.

        Ik zal deze informatie ook op de nieuwe website zetten. Bedankt dat jullie dit probleem aanstippen!

  4. Ik heb inderdaad hetzelfde probleem @lot
    Ik zou mij graag willen uitschrijven maar staat geen link in de mails….

  5. Ook aangemeld. Heb het erg nodig.

  6. Ik deed/doe ook mee, maar nooit contact gekregen met een psycholoog oid
    kreeg helaas vaak zelfde adviezen terug.. terwijl minder goed ging..
    Wel goed initiatief!!!

  7. Ben toegewezen naar conditie vier. 14 maanden wachtlijst dus. Jeey :(. Beetje teleurgesteld. Had echt een andere gehoopt. Maarja als het het onderzoek helpt. So be it.

  8. Ik snap niet helemaal waarom conditie vier er is.. Persoonlijk zou ik het heel vervelend vinden om in die ‘groep’ te komen, omdat ik het ook wel zou kunnen gebruiken, en 14 maanden op een wachtlijst vind ik erg lang. Maarja..

  9. @Lost girl en evaa_, 14 maanden op de wachtlijst is inderdaad lang en ik gun het iedereen die meedoet ook echt om in één van de andere groepen terecht te komen. Helaas is een wachtlijst (of controlegroep) wel heel belangrijk om Featback en ondersteuning van ervaringsdeskundigen op een eerlijke manier te onderzoeken. De bijdrage van iemand in de wachtlijst is voor het onderzoek daarom net zo belangrijk als de bijdrage van iemand die door het lot aan een andere groep wordt toegekend. Hopelijk maakt dit het een en ander duidelijk :).

  10. Ik doe ook mee maar vind het totààl niet helpend. Ze wensen me vb proficiat omdat het zo goed ging die week omdat ik niet gecompenseerd heb. Maar ik had die week zo weinig gegeten dat er niets te compenseren viel.
    Ik denk echt dat dit op deze manier het omgekeerde effect heeft voor mensen met anorexia. Of ze moeten 2 versies maken, voor mensen met eetbuien en voor mensen met enkel restrictief eten (want die noemen 2 boterhammen al een eetbui) en ook rekening houden met je gewicht. Dat moet volgens mij wel mogelijk zijn, er zijn zoveel bmi programma’s op de pc die raad geven ahv bmi. Bij mensen met ondergewicht zou er standaard bovenaan moeten staan: we zien dat je gewicht nog steeds (veel) te laag is voor je lengte. Dat je daar steeds aan herinnert wordt heeft volgens mij veel meer zin dan telkens te lezen hoe goed je bezig bent terwijl je gewicht blijft zakken.

    1. Ik herken wel wat je schrijft, ik had dat ook in real life therapie… in groepstherapie (DGT) ging het zo constant over ‘controleverlies’ en hoe je dat kon tegengaan. Maar als ik een maaltijd skipte voelde ik dat helemaal niet aan als controleverlies En mijn eetbuien-van-2-boterhammen werden dan ineens iets waar ik wel aan ‘kon werken’…
      ik heb er echt niets aan gehad.

  11. Aanmelden lukt niet. Staat dat het gesloten is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *