What I Eat In A Day: inspirerend of gevaarlijk?

Elke dinsdagmiddag komt er op ons YouTube-kanaal een nieuwe video online. Regelmatig zijn dit ook video’s waarin we laten zien wat we zoal eten op een dag. Wij zijn niet de enige op YouTube die dit soort video’s plaatsen. Veel verschillende YouTubers plaatsen vanuit verschillende beweegredenen ‘What I Eat In A Day’ video’s. Dit kan heel inspirerend zijn. Wij proberen te inspireren op gebied van eetstoornisherstel en je vrij voelen in wat je eet. Bij een ander vind je misschien lekkere recepten of nieuwe producten. Maar ook vind je veel What I Eat In A Day video’s om af te vallen of gemaakt door dunne Instagrammers met een haast te esthetisch mooi leven. Dit kan een negatieve invloed op je hebben, zeker wanneer jij zelf onzeker bent over jouw lichaam en voedingspatroon en wanneer je gevoelig bent voor eetstoornis-problematiek.

Veel ‘What I Eat In A Day’ video’s zijn gemaakt door dunne mensen en gaan bewust of onbewust ook over dun zijn

Er zullen vast ook mensen zijn die dit soort video’s maken die niet per se dun zijn, maar over het algemeen is dit wel het geval. In heel veel video’s wordt ook letterlijk gesproken over calorieën, afvallen of dun blijven. Maar ook als video’s gaan over gezond zijn en fit blijven, krijg je daarbij een dun persoon te zien. De connectie is dan al snel gemaakt: dun zijn is de norm. Dun zijn is goed. Dus niet dun zijn… is afwijkend? Is niet goed?


bron foto

Deze video’s op YouTube kunnen dus best een eenzijdig beeld geven, terwijl alle mensen op de wereld helemaal niet zo eenzijdig zijn! En het één is daarin niet beter – of zelfs gezonder – dan de ander. Ik weet niet of dit mijn eigen bubbel is, maar gelukkig zie ik daarin ook steeds meer nuance. Dit is eigenlijk iets wat op social media in z’n totaliteit wel wat meer een trend is geworden. Body positivity, verschillende lichaamstypes en ook andere boodschappen die verder gaan dan het lichaam of eten, maar meer gaan over geluk, je goed voelen in je lichaam en een gezonde relatie opbouwen met eten.

Als jij WIEIAD-video’s kijkt, waar zoek jij dan op? Waar kijk jij graag naar? Weet dat je daar echt iets over te zeggen mag hebben!

Een eetpatroon is geen copy-paste en ook elk lichaam is anders

‘Dit eet ik als supermodel. Dit is wat ik eet om gelukkiger en gezonder te zijn. Dit is wat ik eet om x kilo af te vallen. Dit is wat ik eet om te herstellen van mijn eetstoornis.’ Het geeft je het idee dat door iets specifieks (wel of juist niet) te eten, je ook een specifiek doel kan bereiken, maar dat is niet hoe het werkt. Al zou jij precies hetzelfde eten als iemand anders, dan nog zullen jullie nooit precies hetzelfde lichaam krijgen. Je zal je niet hetzelfde voelen, je krijgt niet dezelfde vrienden, hetzelfde beroep, hetzelfde huis, hetzelfde leven. Elk leven en elk lichaam is namelijk anders en al onze behoeftes verschillen. Je kan je door een ander laten inspireren, maar staar je er niet blind op. Er is geen one size fits all. Vind iets dat bij jou past en dat goed is voor jouw lichaam.

Je loopt risico om jezelf op een negatieve manier te vergelijken

Zeker wanneer je een eetstoornis hebt, kunnen dit soort video’s je obsessie met voeding, jouw eetpatroon en je lichaam alleen maar versterken. Een eetstoornis maakt hier slinks gebruik van door je vooral te laten focussen op wat je goed vindt aan de ander en slecht aan jezelf. Misschien ben je bewust of onbewust ook wel op zoek naar video’s van mensen die dun zijn, waarin weinig wordt gegeten of waarin vooral veel extreem gezonde keuzes worden gemaakt. Zo gezond, dat het misschien wel voorbijgaat aan echt gezond.

Daarnaast kijk je waarschijnlijk naar een video van iemand naar wie je opkijkt. Vanuit je eetstoornis kan je het gevoel hebben dat iemand een beter of gelukkiger persoon is door de keuzes die iemand in voeding maakt. Maar vergeet niet dat dit een geregisseerde momentopname is. En dat het leven zo veel meer is. 

Ook voor degene die deze video’s maakt, kan het ongezond zijn

Dit is iets wat ik tijdens het maken van ‘een dagje mee-eten met Irene’ ook wel eens merk. Je wordt je toch overbewust van wat je eet en dat er allemaal mensen meekijken. Bewust of onbewust ga je daar toch rekening mee houden. Ik probeer dat wel echt los te laten, want dat is juist de kracht van Proud2Bme. Dat vind ik heel erg belangrijk. Maar ik kan me zo voorstellen dat met een andere doelgroep (of een doelgroep die je denkt te hebben) je heel erg het gevoel kan hebben dat je een perfect plaatje neer moet zetten of dat anderen over jouw eten zullen oordelen. Ik bedoel; toen ik een eetstoornis had, had ik ook de grootste moeite met het eerlijk invullen van mijn eetdagboek, zelfs als het helemaal niet zo gek was.

Het hoeft overigens helemaal niet zo te zijn dat iemand lijdt onder het filmen van dit soort video’s. Het hoeft niet ongezond te zijn, maar het is ook niet gek dat het invloed zou hebben en dat je je er onzeker door kan gaan voelen. We zijn immers allemaal wel bekend met verwachtingen waarvan we denken dat anderen ze van ons hebben, toch?

Dit is ook goed om te beseffen wanneer je vanuit bijvoorbeeld een pro-recovery account zelf dit soort video’s wilt gaan maken. Laat het niet in de weg zitten van je eigen gezondheid en/of herstel. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je echt dicht bij jezelf kan blijven als je dit soort video’s maakt. En dat je lekker in je vel zit. En zo niet, dat je er dan op een waardevolle manier over kan praten; in de video maar zeker ook in je eigen omgeving! Als het vooral veel stress en onzekerheid oplevert, hoef je dit echt niet te doen.

Hoe houd ik het gezond en inspirerend als kijker van What I Eat In A Day-video’s?

What I Eat In A Day video’s kunnen ook heus wel inspirerend of gewoon vermakelijk zijn. Om het ook zo te houden, doe je er goed aan om voor jezelf rekening te houden met wat in deze blog is omschreven. Wees bewust van waar je naar kijkt en wat je opzoekt, wat voor soort mensen je volgt, welke boodschap ze verkondigen en welk gevoel het je geeft. Merk je dat je je na het kijken van zo’n video getriggerd, slecht of onzeker voelt? Kijk er dan (even) niet meer naar en praat er eens met iemand over! 

Hoe is dit voor jou?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

6 reacties op “What I Eat In A Day: inspirerend of gevaarlijk?”

  1. Ik vind het soms inspirerend maar meestal frustrerend. Mijn metabolisme is een stuk lager met mijn activiteitsniveau dan van veel anderen op een rustige dag. Ik heb een actieve baan en sport regelmatig. Heb er inmiddels wel vrede mee, maar toch roept het vaak de gedachte van ‘waarom kunnen zij allemaal zoveel eten zonder aan te komen en ik niet’. En dan bedenk ik mij, ieder lichaam is anders en heeft andere behoeftes.

  2. he hoi,

    daarom vind ik jullie vrolijke video’s en blogs zo fijn, omdat jullie balans brengen en eerlijk zijn. goed ook dat je het wel los kan laten als je een video maakt. Ik loop hier ook tegen aan als ik naar video’s van fitte mensen kijk en wat ze eten en de nadruk op hoe wat en hoeveel. Het maakt me soms dan ook verdrietig, omdat het mij niet lukt en ik ga me dan snel schuldig voelen vanwege vergelijken. Mooie blog dus!

  3. Mooi om hier aandacht aan te geven. Ik ben nu zo’n 90% hersteld van mijn eetstoornis, maar ik merk dat de WIEIAD video’s op social media voor mij soms een trigger zijn, vooral om te gaan vergelijken. Ik scroll dan meestal ook snel verder. Ik vind jullie video’s hierover wel heel leuk, gewoon "normaal" en niet hypergezond of zo.

  4. Het is echt wel verleidelijk om juist net de "verkeerde"filmpjes te volgen en te kijken want in herstel kan t brein van jouzelf je ook zomaar weer brengen op n ongezonder pad. Dus ik pleit voor zuiverheid, vooral ook eigen advies van dietiiste. Niemand is daarin te vergelijken met andere lichamen. (en ook toch weer wel maar wat voor de een werkt hoeft voor de ander juist helemaal niet te werken)
    Ga voor gezonde, verstandige gezondheid!

  5. Ik eet zelf niet 100% vegan, maar ik merk dat ik erg neig naar de vegan videos. Maar nu ik echt voor herstel heb gekozen, merk ik ook dat ik veel minder naar die video’s kijk. Het interesseert me gewoon niet meer zo erg. Eerder kon ik zo een uur wieiad kijken, nu vind ik het vaak na een paar minuten al saai omdat het vaak voor mij toch niet haalbaar is om zo te gaan eten. Het is veel te ‘perfect’, niet realistisch voor mij.

  6. De WIE(iad o.i.d.)-video’s kunnen inspirerend zijn qua recepten en nieuwe ideeën, inzichten, smaken etc. Ter (recept)inspiratie kijk ik uitsluitend de vegan varianten omdat ik ethisch veganistisch leef.

    Het is echt een fabel(tjesfuik) dat alle vegans/vegan kanalen alleen maar gaan voor onbewerkt voedsel.

    In het algemeen, dus met betrekking op alle WIEIAD etc. is het heel afhankelijk van hoe stevig je zelf in jouw schoenen/op de grond staat (ook wat betreft eetstoornisherstel) en hoe je reageert op social media en video’s over wat anderen eten.

    Wat dat betreft denk ik dat een pauze van de socials voor personen met kwetsbaarheid soms heel verstandig en genezend kan zijn…♥

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *