Wie ben ik eigenlijk zonder eetstoornis?

Een eetstoornis kan enorm verweven raken met je identiteit. Je bent zo gewend te denken en doen als de eetstoornis wil, dat het moeilijk is om jezelf nog voor te stellen zonder. En wat blijft er dan over? De eetstoornis belooft je zoveel controle, houvast, een beter leven. Het geeft het je nooit, daar niet van, het geeft het je misschien die ene milliseconde dat je op de weegschaal staat en er gewicht af is (ten koste van je hele leven) en dan slaat de paniek weer toe. Toch is het lastig en ontzettend eng om de belofte van de eetstoornis in de wind te slaan, en je eigen pad te gaan volgen. Maar echt, de eetstoornis maakt je zo gek en zo bang. Terwijl het nergens voor nodig is. Dus mocht jij je afvragen wie je bent zonder eetstoornis? Zonder eetstoornis ben je iemand die:

Vrijer is in gedachten en gevoelens

Niet meer de hele dag door denken aan eten, gewicht en lichaamsbeeld. Maar ruimte om te denken aan andere dingen die belangrijk voor je zijn, zoals hobby’s, relaties, en wat jou ook voldoening en plezier geeft in het leven. Zonder schuldgevoelens!

Meer in contact is met je eigen behoeften

Dat ‘zonder schuldgevoelens’ kun je eigenlijk bij alle punten zetten die ik hier ga noemen. Je leert om je eigen lichaam beter te begrijpen en te respecteren, inclusief het luisteren naar signalen van honger en verzadiging, en om te geven wat je lichaam nodig heeft, zonder schuldgevoelens dus.

Foto: Cottonbro studio CC

Sterker in identiteit en zelfvertrouwen

Je bent niet je uiterlijk of gewicht. En je zult je identiteit meer zien in je normen en waarden, passies en relaties. Niet zelfvertrouwen omdat je dat ergens mee moet verdienen, maar zelfvertrouwen, gewoon om wie je bent. En omdat je jezelf evenveel gunt als ieder ander, ongeacht allerlei factoren die je zou moeten ‘behalen’.

Gezonder en energieker

“Je bent jezelf niet als je honger hebt.” Nee, maar dit is echt zo. Jezelf beter voeden, beter voor jezelf zorgen in het algemeen, meer energie, een betere stemming en een al met al gewoon lekkerder in je vel zitten (ups en downs daarbij inbegrepen, maar dat hebben we allemaal, en valt in het niet bij de ellende die de eetstoornis veroorzaakt).

Meer in verbinding staat met anderen

Je bent misschien meer in staat om oprecht te genieten van sociale situaties, zonder dat de eetstoornis zich daar constant mee bemoeit en angsten aanpraat over dat je niet goed genoeg zou zijn. Ik merk dat ik ook minder geheimen heb en nu veel beter kan praten over hoe ik me werkelijk voel. Hierdoor ontwikkel je ook diepere en betekenisvollere relaties.

Creatiever en productiever

Productief zijn is geen voorwaarde om jezelf de moeite waard te vinden. Ik weet dat ‘productiviteit’ ook een eis is die je aan jezelf kan stellen en die onrealistisch en te belastend kan worden. Maar toch, zonder de belasting van een eetstoornis kan je creativiteit en productiviteit wel toenemen, omdat je meer energie hebt en vrijer bent van alle oordelen over jezelf. Of dat nou gaat over je werk, je hobby’s, leuke dingen doen of voor jezelf zorgen.

En ben ik dan goed genoeg? Vraag je je misschien af? Want een ander is toch wel socialer en creatiever en zelfverzekerder en leuker. Maar daar begint het vergelijken weer, lieve schat, jij bent gewoon jij en dat IS goed genoeg. Daar moet je het mee doen. We hebben allemaal zulke andere levens waar we, maar 1% van elkaar zien. Vergelijk jezelf niet, het is niet eerlijk voor jezelf, het is niet nodig. Maak er wat van, van jouw leven, nu je hier toch bent. En natuurlijk gaat dat met ups en downs, dat is de rollercoaster die het leven is, maar dat hebben we allemaal. Vergeet niet te leven, vergeet niet te genieten. Jij verdient een leven, zonder eetstoornis.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *