Wie ben ik zonder eetstoornis?

Een eetstoornis kost enorm veel energie en tijd. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat een eetstoornis je leven overneemt. Hetzelfde geldt voor de strijd om dat leven weer terug te krijgen. Misschien staat je feed vol met eetstoornis-gerelateerde content, heb je vrienden die ook een eetstoornis hebben en weten de meeste mensen in je omgeving dat je een eetstoornis hebt. Een groot deel van je leven draaide waarschijnlijk de afgelopen jaren om je eetstoornis en daarna om herstel.

Eindfase van herstel

Ik herinner me de eindfase van mijn herstel nog goed. Ik had meer energie, tijd, ruimte en zin. Jarenlang had ik naar een finishlijn toegewerkt, maar toen ik er bijna was, zag ik geen leven na die finishlijn. “En nu? Is dit waarvoor ik gestreden heb? Wat moet ik nu doen? Wat wil ik? Wie ben ik? Waar moet ik beginnen? Durf ik dit? Ga ik nu gewoon verder alsof er niets gebeurd is?” Als je dit herkent, wil ik je feliciteren, want je gaat de goede kant op! Niet iedereen wint de strijd, maar jij bent er bijna en dat is een geweldige prestatie. Al die nieuwe energie en tijd kun je nu gebruiken om een leven op te bouwen naast de eetstoornis.

Leer jezelf kennen

Je mag jezelf opnieuw leren kennen. Je bent niet dezelfde persoon als voor de eetstoornis, en dat is oké. Wees nieuwsgierig, probeer nieuwe dingen uit, voel je ongemakkelijk, val een paar keer en sta weer op. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen? Hier zijn 10 vragen die je (hopelijk) op weg kunnen helpen.

10 vragen om jezelf te leren kennen

  1. Hoe beïnvloedt mijn verleden met een eetstoornis mijn huidige keuzes en gedrag? 
  2. Wat heb ik geleerd over mezelf door mijn herstelproces?
  3. Wat betekent zelfzorg voor mij en hoe kan ik dit dagelijks toepassen?
  4. Wat wil ik dat anderen over mij zeggen als ik er niet bij ben? 
  5. Over welke onderwerpen kan ik praten zonder dat het gaat vervelen?
  6. Wat zijn mijn sterkste vaardigheden en talenten?
  7. Hoe zie ik mezelf over vijf of tien jaar?
  8. Wat zijn mijn kernwaarden en waar sta ik voor?
  9. Wat geeft mij een gevoel van voldoening en betekenis?
  10. Hoe definieer ik een gelukkig leven?

Vergeet ook niet dat je leven nooit stil zal staan en jij beweegt daarin mee. Misschien verandert je mening of dacht je iets te willen, maar valt het tegen. Ook dat is helemaal oké!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Rihan

Geschreven door Rihan

Reacties

4 reacties op “Wie ben ik zonder eetstoornis?”

  1. Toch vind ik dat proud2bme meer in het nieuws mag komen, het is al best bekend maar het word toch nog niet genoeg behandeld in de media vind ik.

    1. Wat lief van je! Dat zegt mij dat je Proud waardevol vindt.

      We doen in ieder geval ons best om zo veel mogelijk mensen te bereiken. 🙂

  2. Ik heb nooit mijn eetstoornis als mijn identiteit gezien. Het is onderdeel van mijn hersens, gedrag en dag invulling. Vooral in die daginvulling en hersenruimte merk ik nu een enorm gat waarin ik maar niet iets lijk te kunnen vinden wat ik leuk vind. Iets wat bij mij als persoon past en niet aan de eetstoornis gelinkt is. Ik heb allerlei soorten handwerk geprobeerd, schrijven en lezen wat niet met werk te maken heeft. Lichamelijke activiteit krijg ik nog niet losgekoppeld van m’n eetstoornis. Wat past bij mij als persoon, vind ik betekenis in en maakt de dagen wat minder lang als ik vrij ben. Het heeft misschien minder met de blog te maken, maar wel met wat vind ik waardevol om met de vrijgekomen tijd en ruimte te doen.

    1. Bedankt voor je reactie en wat lastig dat je hier zo zoekende in bent! Ik kan me voorstellen dat dit ingewikkeld is. Wel ben ik blij voor je dat er ruimte en tijd is vrijgekomen. <3 Nu nog iets vinden wat je leuk vindt om te doen. Ik denk ook wel dat dit tijd gaat kosten. Mensen die geen eetstoornis gehad hebben zijn al zoekende in wat ze leuk vinden, hobby’s, etc. Laat staan als je een eetstoornis hebt gehad. Hier mag je dus echt in blijven uitproberen en zelfs als je iets gevonden hebt, kan het nog 1000 keer veranderen. Ik moet zeggen dat ik hier nog steeds zoekende in ben! Ik vlieg van de ene hobby/idee naar de ander en weer terug. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat dat is wat bij mij past en ook dat is oké. Als de hobby’s en ideeën maar niet destructief zijn. Heb je iets aan de vragen gehad? 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *