‘Wie heeft er hier een scheet gelaten?’ is een veel gehoorde vraag wanneer je om je heen ineens een vieze poepgeur ruikt. ‘Ik was het niet!’ roept iedereen. Toch moet iemand het geweest zijn, maar uit schaamte geeft simpelweg niemand toe. We schamen ons immers dood voor de vieze geurtjes die we verspreiden. De ene persoon laat veel meer scheetjes dan de andere persoon. Toch laat iedereen gas los op een dag. Gemiddeld is dit tussen de 200 milliliter en twee liter gas per dag.
Anton Emmanuel van de University College Hospital in Londen schrijft in Dailymail over de 10 oorzaken.
Groenten en fruit
Bepaalde groentes en fruit zijn erg lastig te verteren. Hierdoor gaan de resten die niet goed zijn verteerd gas produceren. Denk hierbij aan bonen, kersen, uien, appels, paddenstoelen en maïs. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom hebben hier extra last van.
Heel veel water drinken
Heel hip hoor om de hele dag met zo’n flesje water rond te lopen, maar als je tegelijkertijd de hele dag scheetjes laat doet dat toch wel af aan je hipheid 😉 Veel water drinken is gezond, maar te veel is niet gezond. Als je heel veel slikt op een dag, slik je ook steeds een beetje lucht mee, wat weer zorgt voor winderigheid.
Veel sporten
Tijdens het sporten haal je vaak extreem veel adem, wat ervoor zorgt dat je een overschot aan lucht inslikt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt ook dat zo’n 71 procent van de ondervraagde hardlopers last had van winderigheid.
Angst en stress
Door stress en angst ga je soms anders ademen (onbewust hyperventileren) of naar lucht happen. Ook dit zorgt ervoor dat je lucht inslikt.
Kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen (sorbitol, xylitol) zijn niet-absorbeerbare suikers en worden moeilijk verteerd door onze darmen. Ze stimuleren de groei van bacterien. Dit kan zorgen voor een laxerend effect en voor winderigheid.
Kaas
Niet iedereen kan de lactose die in kaas zit goed afbreken. Wat niet goed wordt afgebroken komt terecht in de dikke darm en zorgt voor gas.
Sinaasappelsap & appelsap
Fructose komt vrij wanneer er sap wordt gemaakt van sinaasappelen en appels. Fructose wordt moeilijk verteerd en komt terecht in de dikke darm. Gevolg: winderigheid!
Bier
Bier bevat bubbels en gist wat het evenwicht van bacterien verstoort in de darmen. Ook wijn schijnt voor een verhoofd risico te zorgen.
Kauwgom
Kauwgom bevat xylitol wat je slecht kunt verteren. Bovendien slik je door het kauwen veel extra lucht in.
Opnieuw opgewarmd eten
Eten (koolhydraten) dat opnieuw wordt opgewarmd bevat resitent zetmeel wat moeilijk te verteren is. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Laat jij veel scheetjes?
Geef een reactie