Deze week is het Fashion Revolution Week. Een week waarin er aandacht wordt gevraagd voor de makers van de kleding die we kopen en dragen. Een week om bewustwording te creëren voor waar onze kleding vandaan komt en in welke omstandigheden mensen werken om ons te voorzien van de nieuwste mode trends. In meer dan 86 landen zullen er acties worden gehouden om meer openheid te vragen over wie en hoe kleding gemaakt wordt.
Veel kleding, schoenen en accessoires die we in de winkels zien hangen worden in het buitenland, onder slechte werkomstandigheden tegen een hongerloon gemaakt. De veiligheid in de fabrieken en werkplaatsen is ondermaats en er is nog steeds sprake van kinderarbeid. Misschien denk je nu aan de duizenden doden in de textielfabriek in Bangladesh tijdens het instorten van een gebouw.
Misschien denk je daar wel helemaal niet aan en sta je eigenlijk weinig tot nooit stil bij wie de maker van jouw t-shirt is of hoe jouw schoenen precies zijn gemaakt en hoe lang iemand daarover heeft gedaan. Je vond ze gewoon mooi en ze waren goedkoop. Daarom is er dus de Fashion Revolution Week. Een week om hier wel bij stil te staan en na te denken over wat je hier in de toekomst mee zou willen gaan doen.
Zelf kun je ook meedoen en deze week tot een succes maken. Hoe? Bijvoorbeeld om eens te kijken wat er op het label van jouw kledingstuk staat? Is het een land binnen of buiten europa? Stel jezelf eens vragen over de herkomst van je kleding. Draag je gewoon of biologisch katoen? Vraag in de winkel waar de kleding vandaan komt en of ze weten of dit een veilige, eerlijke fabriek is? Of ga eens op zoek naar eerlijke kledingmerken, zodat je in het vervolg andere keuzes kunt maken, of in ieder geval deels.
In mijn vest hierboven, van Sissy-boy, staat dat het gemaakt is in PRC, People’s Republic of China. China dus, een land waar kinderarbeid en sweatshops te vinden zijn. Maar is dit gemaakt in zo’n sweatshop of juist niet? Dat weet ik niet. Ik weet dat veel modeketens, waaronder Sissy-boy werken aan verbetering van werkomstandigheden in de fabrieken waar zij de kleding laten maken. En dat sweatshops in Europa niet voorkomen. Maar hoe zeker weet ik of de mensen wel eerlijke betaald krijgen en dat dit vest wel of niet gemaakt is in een sweatshop? Op een onveilige plek door een jonge moeder waarvan het kindje onder de tafel haar middagdutje doet? Hoe weet ik dat zeker?
Wat ik in ieder geval zoveel mogelijk probeer te doen, is kleding kopen die binnen Europa is gemaakt, biologisch katoen en ecologische merken. Zo heb ik al eerder geschreven over merken zoals Miss Green, Alchemist, Geiten Wollen Shirts en kocht ik laatst een handgemaakte, eerlijke trui en jurkje op Ibiza (Inspira Ibiza) van gerecyclede kleding. Wel zou ik willen pleiten voor meer eerlijke kledingmerken in de reguliere winkelstraten. Dat maakt eerlijk winkelen en goede keuzes maken hierin een stuk makkelijker.
In onderstaande video maakt een jongen van 12 jaar mensen bewust van kinderarbeid en de werkomstandigheden van mensen in de textielindustrie. Een mooie, indrukwekkende video.
Wil je meer weten over eerlijke kleding, lees dan de blogs hierover op Proud2Bme eens.
Wat vind jij van deze video en de Fashion Revolution Week?
Geef een reactie