WIN: beter, slanker, sterker

De mythe van de maakbare mens. Een mooie ondertitel die mijn aandacht van dit boek direct trok. Misschien zal de titel van het boek ‘Beter, Slanker, Sterker’ mensen eerder aantrekken, omdat het lijkt op een boek over diëten, maar ik blijf nadenken over de ondertitel. Pakkend, mysterieus en het maakt me erg nieuwsgierig. In haar boek schrijft auteur en journaliste Marjolijn de Cocq op een herkenbare en humoristische manier over de zoektocht naar de zin en onzin van diëten, sporten en detoxen. Marjolijn heeft zelf gestreden tegen boulimia en schreef zelf een blog voor op onze website en wij komen 4 exemplaren van haar boek weggeven.

“Ik was nog net geen achttien toen ik mijn eerste studentenkamer betrok. Goedkope grijze vloerbedekking, een bed met een krakende plastic zweetmatras. Wat had ik hier naar uitgezien, wonen in hartje Amsterdam. Mijn ouders hadden me weggebracht. Ik woonde nu hier. En ik durfde eigenlijk de gang niet op. Ik hoorde praten in de keuken, maar kende mijn huisgenoten nog niet. Ik had alleen de stapel schimmelvaat gezien en hun troep op de gang. Het zou nog even duren voor ik er thuis was, in dat huis in die buurt in die stad. Met die studiezalen en studenten en docenten. Dus daar zat ik in mijn studentenkamer. Dit is wat ik had gewild. Ik proefde vrijheid. Ik proefde zelfstandigheid. Ik durfde alleen nog even niet.

Wat ik deed, was eten. Troosteten. Vreten. Van de Oudeschans waar mijn studentenflat stond naar de Nieuwmarkt hoefde je alleen de brug over, de Korte Koningsstraat door. Mijn vaste route, in de maanden die volgden. Want op de Nieuwmarkt was een Albert Heijn, een heerlijk anonieme Albert Heijn, waar niemand vreemd opkeek als een boodschappenlijstje er zo uitzag: 500 gram zoete drop huismerk, gezinspak Bounty’s, zak paprikachips en een doos negerzoenen (of twee, of drie). En een paar deuren van de Albert Heijn op de Nieuwmarkt was Jacob Hooij gevestigd, een oude drogisterij. Mijn vinger in mijn keel steken lukte niet. Maar daar verkochten ze laxeerthee en laxeerpillen. Daar keek kennelijk ook niemand vreemd op als een jong meisje een paar keer per week laxeerthee en laxeerpillen kwam inslaan.

Wat ik me herinner van mijn studentenjaren: lange nachten op de wc met krankzinnige buikpijn. Essentiële voedingsstoffen spoelde ik mijn lijf uit, voor het eerst in mijn leven kreeg ik gaatjes. Maar niemand had het in die tijd, midden jaren tachtig, over anorexia of boulimia. Later wel, toen dacht ik: oh, was het dát, dan ben ik toch nog goed weggekomen. Mijn grijszwarte periode uit het verleden, niks vergeleken bij de ellende van sommige andere vrouwen.

En toen ging ik mijn boek *Beter, slanker, sterker* schrijven, gebaseerd op mijn journalistieke omzwervingen door de wereld van de dieetgoeroes en gezondheidshypes. Maar de journalist in me, had mijn uitgever bevolen, moest ik even het zwijgen opleggen. Ik moest schrijven vanuit De Vrouw. En ik moest de voorgeschiedenis vertellen: hoe was ik terechtgekomen in die wereld van de dieetgoeroes en de gezondheidshypes? Dat bleek schrikken, achter mijn laptopje. Want naarmate de hoofdstukken zich aaneen regen, werd een duidelijk patroon zichtbaar.

Die eetstoornis was niet een ‘dingetje’ geweest van dertig jaar geleden.
Die eetstoornis was, in diverse vermommingen, de rode draad in mijn leven. Van leven op gebakken lucht tot eet- en drankgelagen gecombineerd met excessief sporten.

En al was het voor verhalen in de krant, stiekem had ik toch gehoopt in die wereld van de goeroes en hypes mijn eigen redding te vinden, een anker, een houvast. Dat ik dáár niet moest zijn, besefte ik eigenlijk pas toen ik aan de laatste hoofdstukken toe was en dacht: waar ben ik in godsnaam allemaal mee bezig geweest? En waarom?

En zo bleek ik mijn eigen redding, het schrijven mijn eigen therapie. Ik moest kennelijk 47 worden om te beseffen dat alles wat ik zolang en met zulke foute middelen had nagestreefd niet nodig was. Ik hoef niet beter, slanker en sterker te worden. Marjolijn versie 1.0 is goed genoeg.” – Marjolijn de Cocq

Marjolijn wordt op donderdag 17 september om 19:30 uur geïnterviewd in het Dolhuys in Haarlem.

Review & WIN
Haar verhaal, strijd en zoektocht naar gezondheidshypes, sporten, diëten en detoxen staat beschreven in haar boek ‘Beter, slanker, sterker’. Eigenlijk ben ik niet zo’n lezer maar toen ik aan dit boek begon, ben ik door gaan lezen. Het beschrijft een ontdekkingsreis waar enorm veel meiden en vrouwen op dit moment doorheen gaan. We worden constant weer opnieuw geconfronteerd met nieuwe hypes op het gebied van voeding en diëten. Ze schrijft over haar worsteling op een humoristische manier vol zelfspot. Dit is iets wat het boek niet alleen heftig maakt om te lezen, maar ook vooral heel leuk. Het is een boek wat mij aan het lachen heeft gemaakt maar wat mij tegelijkertijd ook aan het denken zet. Het legt bloot waar veel vrouwen dagelijks mee bezig zijn en dat dit echt niet altijd dingen zijn waar je ook echt geluk in en door gaat vinden. Tot slot vind ik het heel bijzonder dat zij ons op deze manier laat meekijken met een stukje van haar leven, haar geschiedenis. Een echte aanrader maar vooral voor degenen die wat verder zijn in hun herstelproces van de eetstoornis. Ik denk dat het dan heel steunend, fijn en inspirerend kan zijn. Wanneer je nog diep in je eetstoornis zit, zou ik het boek nog even bewaren voor op een later moment. Het kan dan wellicht te confronterend en misschien ook triggerend voor je zijn.

WIN!
Wil jij het boek ‘Beter, Slanker, Sterker’ van Marjolijn de Cocq winnen? Dat kan! Laat hieronder weten waarom je het graag wil lezen en stuur een mailtje met je naam en adres naar win@proud2bme.nl. Kun je niet wachten en wil je het boek graag bestellen? Dat kan hier. Voor €17,95 heb je het boek al in huis. 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

34 reacties op “WIN: beter, slanker, sterker”

  1. wow, dit lijkt me een heel interessant en inspirerend boek, en ook letterlijk een boek met een lach en een traan, ik zou het heel graag willen lezen!

  2. Wat een sterke titel! Het boek spreekt me erg aan doordat ik zelf ook al jaren met boulimia worstel en me nu al erg herken in wat er in deze blog beschreven staat. Het had mijn verhaal kunnen zijn en toen ik de foto met het hoofdstuk ”Miss Piggy” zag, voelde ik een scheut van confrontatie doordat ik mezelf ook vaak zo noem… Hoop dat ik het boek win en daarmee meer betrokkenheid kan voelen waardoor ik misschien toch nog enige steun kan vinden. Iets wat ik nu namelijk nog niet kan voelen.

  3. Eerst dacht ik; jeetje. Een boek dat “Beter, SLANKER, sterker” heet op Proud.. Maar toen ik de tekst las, realiseerde ik me dat dit een boek is dat ik écht graag zou lezen. Zo begon mijn eetstoornis immers; met al die dieet goeroes en me daar een weg in banen. Uiteindeijk heeft het mij onwijs geholpen om op heel nuchtere blogs (onder andere Proud) te lezen over eten, zelfbeeld en wat wel en niet goed is.

    Ik weet nog niet of ik mee doe aan de win-actie. Ik zou het boek graag lezen als een extra bevestiging en geheugensteuntje, maar vind mijn voor- en achternaam toch altijd wat eng om zo te geven ;).

  4. Ik zou het boek graag willen lezen omdat mijn ouders altijd bezig zijn met diëten en sporten en ik in het weekend (zit in de kliniek) hier veel moeite mee heb, door alle triggerende gedachten waartegen ik mij dan extra moet verzetten. Misschien zou het boek ook wel verheldering geven waarom ik mij dan wel aan mijn eetlijst moet/wil houden. 🙂 liefs X

  5. super geweldig boek denk ik. Ben ook van anorexia tijdens herstel in orthorexia gevallen en blijf aan alles twijfelen met al die dieeten, superfoods, dit is slecht en dat is goed voor je. Kortom wordt er knetter van. Daarom wil ik dit wel graag lezen denk dat het grote hulp zou zijn. Want na 20 jaar ben ik het ook wel beu.

  6. Ik heb zo’n 12 jaar geworsteld met Boulimia en hierbij veel (professionele) hulp ontvangen. Dit heeft geholpen, al ben ik nooit helemaal van de eetstoornis afgekomen. Momenteel heb ik een erge terugval, ik hoop dat dit boek me kan helpen om weer wat stappen vooruit te maken en alles weer even helder te krijgen!!

  7. Lijkt me een heel fijn boek om te lezen. Even ontspannen, lekker kunnen lezen over onderwerpen die zowel serieus als grappig kunnen zijn. Zit nu momenteel in een opname dus zoiets is best wel welkom als afleiding.

  8. Een rode draad. Ja die ken ik, die rode draad gesorteerd op gewicht. Iedereen is goed zoals die is. Na 20 jaar wil ik die rode draad ook graag losknippen en daar kan het boek met nu al zoveel herkenning in het blog een mooi steuntje bij zijn. Ik wil m’n kaas niet meer van m’n brood lateb afjatten door die K stoornis.

  9. Momenteel wil ik voor het eerst voor mezelf beter worden. Het afgelopen half jaar ben ik al tot een aantal inzichten gekomen door mezelf steeds meer uit te dagen en om mezelf steeds meer een spiegel voor te houden. Hoe moeilijk ook ik blijf stappen zetten. Waarom? Omdat ik mezelf de kans wil geven om mezelf te leren kennen. En dan bedoel ik echt leren kennen dus zonder eetstoornis. Zowel de positieve als negatieve eigenschappen. Ik wil leren om mezelf te gaan accepteren. Ik wil leren dat het oke is wat ik doe, vind of denk. Ik wil leren hoe ik mezelf kan zijn. Omdat ik zelf wel van een portie dosis humor, zelfspot en optimisme hou lijkt het mij een heel inspirerend boek om te lezen. Ik denk dat dit boek wel bij me past en dat het mij gaat helpen om mezelf nog beter te leren kennen.

  10. Wat hier beschreven wordt, zorgt voor kippenvel! Ik herken veel van haar worsteling, moeite met acceptatie van je lichaam en de daardoor gevormde rode draad. In mijn behandeling hebben we het nu over deze thema’s en toevallig had mijn behandelaar haar boek aangeraden. Ik heb ernaar gekeken in de bieb, maar het is nog niet beschikbaar. Ik volg daarom de blogs op haar site. Dat geeft me zoveel herkenning en inspiratie! Ze schrijft het op een luchtige maar serieuze manier. Ik zou het daarom leuk vinden haar boek ook te lezen!

  11. dit boek ga ik zoiso lezen, ik kan helemaal niet tegen die heftige waargebeurd-verhalen, meestal moet er zo depressief gedaan worden over eetstoornissen. Ik herken het zelf ook heel erg van het meegaan in trends rondom voeding en gezondheid, dat is hoe ik een eetstoornis ben gekregen met de gedachte een gezond, dun lichaam te hebben. Ik merk nu ik zelf aan het herstellen ben dat ik juist niet van die zware verhalen wil lezen, maar over mensen die er van af zijn en die er sterker uit gegroeid zijn. Ik ben benieuwd naar het boek.

  12. Ik zou dit boek heel graag willen lezen, omdat het mij een fijn maar ook tegelijkertijd een heel goed boek lijkt om te lezen en het mij misschien een ‘duwtje in de rug kan geven’ en ik weer stappen kan maken vooruit. Ook zou ik het mijn vader/moeder het boek willen laten lezen, zodat ze misschien meer snappen en het hun meer verhelderingen geeft. X

  13. Ik zou dit boek erg graag willen lezen, en ik denk dat ik het ook aan mijn ouders zal laten lezen, zodat ze meer gaan begrijpen hoe ik me voel en wat er in me omgaat. Een serieus boek, met hier en daar wat humor. Daar houd ik van. Ik hoop echt ontzettend dat ik dit boek mag winnen!

  14. Dit boek lijkt mij heel erg inspirerend en helpend om te beseffen dat ik moet stoppen met diëten, dat die mij niet verder zullen brengen. Dat ik tevreden moet zijn met wie ik nu ben en dat ik zo goed ben. Ik zou dit boek graag winnen om over het randje te komen om ook die laatste paar kilo’s tot mijn streefgewicht aan te komen.

  15. Door mijn eetstoornis is het alweer een tijd geleden dat ik een boek heb verslonden. Ik heb niet zo veel aandacht voor zware boeken, langdradige fictie of tranentrekkers. De tijd lijkt me rijp voor een luchtig boek waar ik toch veel uit kan leren. Dan lees ik hem:
    – op de bank
    – in bed
    – in mijn stoel
    – op school
    – tijdens gym
    – in de trein, waardoor ik er pas bij het eindstation weer uit klim
    – op de stoep
    – in de wachtkamer
    – in de weegruimte van de Ursula als het slecht nieuws is
    – stiekem onder het eten
    – in de bibliotheek als mijn broer foute muziek op zet
    – voor de neus van mijn vriendinnen in de therapiegroep om ze jaloers te maken/te inspireren/aan mijn kop te laten zeuren om hem ook te gaan lezen.
    (Wat ze zeker mogen, als het boek zo goed is als Laura zegt.)

    Donderdag zal ik er in ieder geval zeker bij zijn!

  16. het boek lijkt me erg interessant,en na de recensie te hebben gelezen,ben ik nu wel erg benieuwd naar het boek,en wil ik het graag lezen!

  17. Dat affiche met Marjolein in een bad van piepschuim, alsof ze echt maakbaar is en in de winkel te bestellen is… opent echt wel mijn ogen. Eerlijk gezegd heb ik al eerder wat van jullie gewonnen, een prachtig sieraad uit jou collectie Laura van het noorderlicht, waar ik jullie erg dankbaar voor ben. Eigenlijk voelt het nu dus oneerlijk om weer mee te doen met een winactie, maar aangezien ik wél een echte lezer ben en die foto van Marjolijn me echt geintrigeerd heeft (evenals de Babuschka´s op de voorkant, een mooier symbool had ze niet kunnen verzinnen), zou ik toch een poging willen wagen. Ik zit niet meer zo diep in mijn eetstoornis als voorheen, en voel me eigenlijk heel goed, maar ik geloof dat het altijd goed is op jezelf te blijven reflecteren en het verleden dat je met je meedraagt niet te ontkennen, maar stap voor stap te leren accepteren. Net als dat jou sieraad mij hiervoor telkens een geheugensteuntje bied, zou dit boek wellicht een mooi reflectiemiddel vormen…

  18. ik bedoel natuurlijk die muppets op de voorkant;)

  19. Dit boek lijkt me super om te lezen. Zit nu in het laatste stukje van mijn herstel en juist dat laatste stukje is zó moeilijk..
    Misschien kan dit boek me helpen weet een stukje verder te komen en mijn kijk op de toekomst te verbeteren.

  20. Het onderwerp van dit boek zal mij zeker aanspreken, het lijkt mij erg interessant om dit boek te lezen en ik denk dat ik hem ook aan een collega van mij zal laten lezen omdat zij nog midden in het proces staat

  21. Ik zou het boek heel graag willen lezen omdat ik zelf al door zo’n proces en ontdekkingstocht naar mezelf ben gegaan. Ik ben er nog niet, want het blijkt o zo’n lange weg te zijn. Ik herken in het stukje hierboven de angst om er te mogen zijn en die gang van dat studentenhuis op te lopen. Zelf ben ik aan het genezen van anorexia en niet boulimia, maar ik denk dat ik heel veel in het boek kan herkennen door de psychische strijd.

  22. Momenteel ben ik heel eind op weg naar het herstellen van anorexia. De stem in mijn hoofd die me verteld wat ik wel en niet moet eten, wat wel en niet goed is, de stem die mijn leven zolang heeft beheerst… Ik ben er klaar mee. Het lukt me steeds beter om de stem los te laten en weer naar mijn eigen stem te luisteren. Maar dan is daar opeens een vriendin die op sapjesdieet gaat, een artikel in een tijdschrift over dat suiker toch slechter is dan vet (maar het onderzoek daarvoor zei dat vet slechter was dan suiker en daarvoor was suiker ook al slechter, maar heel vroeger was vet toch echt slecht), een reclame voor dat nieuwe gezondere product, een programma op tv over de nieuwe superfoods. Die ene stem in mijn hoofd wordt vervangen door zoveel andere stemmen om me heen. En ik begin weer te twijfelen, wat is nou goed en wat niet? Wat moet ik wel eten? Is dat wel gezond? In een wereld waar zoveel meningen en ideeen bestaan over eten is het zo ontzettend moeilijk om bij je zelf te blijven, naar jezelf te luisteren en gewoon te eten en te doen waar jij je goed bij voelt. Ik zou dit boek graag willen lezen, omdat het gaat over waar ik nu zelf ook heel erg mee worstel. Het boek lijkt me erg inspirerend en motiverend en hopelijk kan het mij weer een stap dichter bij mezelf brengen!

  23. Wat een gaaf boek! Ik zou hem echt zooo graag willen winnen.
    Zelf worstel ik nog met de laatste restjes van mijn eetstoornis en ik vind ik het heel lastig om een goede en gezonde balans te vinden. Inderdaad wat de mensen hier al zeggen.. Het is heel lastig omdat iedereen bezig is met superfoods, sapjes, detoxen. Brood en pasta’s zouden dikmakers zijn, maar ik eet dit gewoon, is dit dan wel gezond? Ook merk ik dat iedereen in mijn omgeving – vrienden, familie, klasgenoten etc aan het diëten zijn, Gezonde repen, quinoa en noem het maar op. Ik raak er een beetje verstrikt in, waar doe ik goed aan? Zelf vind ik het wel interessant, om te weten hoe je een goede balans ontwikkelt tussen gezond en ongezond. Het lijkt me erg inspirerend en ook super omdat het door iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad is geschreven!

  24. Wat een boeiend verhaal!
    Ik zou het boek ontzettend graag willen lezen. Vooral de zin ‘stiekem had ik toch gehoopt in die wereld van de goeroes en hypes mijn eigen redding te vinden, een anker, een houvast. Dat ik dáár niet moest zijn, besefte ik eigenlijk pas toen ik aan de laatste hoofdstukken toe was en dacht: waar ben ik in godsnaam allemaal mee bezig geweest? En waarom?’ grijpt me aan. Prachtig omschreven, maar tegelijkertijd ook heel confronterend. Is eten en dieten en gezond bezig zijn dan niet de echte houvast die ik zoek en nodig heb?
    Ik ben heel benieuwd naar wat ze schrijft, en haar ontdekkingen. Ik denk dat het boek me inzicht gaat geven in mezelf, me sterker gaat maken en me zal leren om ook dit stukje van de eetstoornis los te laten. Op naar vrijheid!

  25. mooi verhaal pakkend geschreven met veel herkenning zeker als het goed om de zoektocht in het wereldje van dieetgoeroe’s om daar jouw oplossing te vinden, waarbij het daarbij toch altijd al in mijn achterhoofd zat dat zij er juist zitten om het in stand te houden. Nu ik Sarah de hand heb mogen schudden besef ik me des te meer hoeveel jaren ik weggegooid heb aan………..tja waaraan eigenlijk, me veel te veel aantrekken van anderen, wie dan ook. Zo ook met mijn eetstoornis die ik juist nu ik dat aan het afleren ben het beter gaat dan ooit. Ik zou dit graag winnen omdat ik in mijn omgeving nog veel jonge meiden zie die precies die kant op gaan en aan hen geef ik het dat op mijn beurt weer door, want nu weet ik dat je veel meer hulp en kracht en inspiratie krijgt uit verhalen van ervaringsdeskundigen dan de hele dieet industrie en hulpverlening je ooit kan geven.

  26. Ook mij spreekt de ondertitel heel erg aan. ‘De mythe van je maakbare mens’… precies: een mythe. Het is iets wat zo veel besproken, bekritiseerd, en – inderdaad – opgehyped wordt. Daarom ben ik ontzettend benieuwd wat Marjolijn hierover te zeggen heeft. Wat ze heeft geleerd in haar 47 jaar, of zij misschien tot beseffen is gekomen die ikzelf nog nooit heb gehad. Ik kan niet zo goed beschrijven waarom, maar iets zegt me dat dit boek anders is dan andere boeken over eetstoornissen; wat luchtiger. Ik ben benieuwd naar hoe humor in dit boek is verwerkt, terwijl het eigenlijk een heel zwaar onderwerp is. Ik ben van mening dat humor geen overlevingsmechanisme is, maar een hulpmiddel, en soms kunnen grappen over een serieus onderwerp jouw situatie juist ontzettend erg in perspectief zetten. Ik wil dit boek graag winnen, omdat ik denk dat het mij gaat helpen, en daarbij lijkt het me ook gewoon een ontzettend leuk boek!

  27. Wauw! Zo’n boek zou me echt helpen te relativeren wAt er tegenwoordig allemaal de wereld wordt ingezonden. Ik voel me een lucky bird als ik een van de winnaressen zou worden 🙂

  28. Ik zou dit boek heel graag willen winnen om te lezen hoe iemand zich uit deze wirwar heeft ontworsteld.Ik denk dat het mij echt zou kunnen helpen.Vooral nu.

  29. Heel boeiend, ik woon ook al een tijdje op mezelf en ben wel zo goed als genezen van mijn eetstoornis maar ik ben wel nieuwsgierig wat er nog zit en welke trekjes ik misschien herken.

  30. Lieve reageerders op mijn blog, ik heb de tranen in mijn ogen nu ik jullie verhalen zo lees. Ik hoop dat jullie van mijn boek genieten, en jullie geven mij zo ook heel veel inspiratie als schrijfster. Veel sterkte allemaal! Liefs van Marjolijn

  31. Ik heb perongeluk alles in decmail gezet waarom ik het graag wil lezen 😊
    Liefs marije

  32. Lijkt me een super leuk boek en ik denk dat het mee heel veel kan helpen!

  33. Het lijkt me een heel erg fijn boek om te lezen, vooral in deze tijd met al die hypes en goeroes. Alle beweringen en halve wetenschappelijke bewijzen.
    Maar het meest fijne lijkt het me, omdat ik een enorme kracht lees in Marjolijn haar woorden.
    De strijd, maar ook hoe ze haar ‘mannetje’ blijft staan tussen alle dieet hypes en verhalen.
    En dat is iets waar ik onwijs veel respect en bewondering voor heb maar vooral misschien wel eens heel veel van zou kunnen gaan leren.
    Of ik hem win of niet, dit boek ga ik zeker lezen!
    Winnen en hem daarom ‘cadeau’ krijgen is natuurlijk wel heel erg tof, hihi!

  34. Het begon allemaal met anorexia en is vervolgens boulima geworden. Een vermoeiend en uitputtende ziekte.Na drie jaar in therapie te zijn ben ik er nog steeds niet van af. Wat eerst te weinig aan kilo’s was zijn er nu te veel geworden. Ik zal nog steeds er voor vechten. Te vechten om te genezen en van mij zelf te kunnen houden. Hoop dat ik het boek nog kan winnen. Zodat ik een mooi en het belangrijkste gezond lichaam kan creëren. En ben zeker nieuwsgierig na alles wat er in het boek beschreven wordt. Het weten dat jij niet het enigste bent met een eetprobleem

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *