Win: Boek mama is anders

Wanneer je moeder bent en je het een psychische stoornis, kan het heel lastig zijn om hier over in gesprek te gaan met je kinderen. Toch wil je ze misschien wel uitleggen wat er speelt en waarom je je zo voelt zoals je je voelt en waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. Hoe ga je dit vertellen zodat een kind het begrijpt en niet enorm afgeschrikt wordt? Het kinderboek ‘mama is anders’ is een kleurrijk prentenboek die kinderen, ouders en opvoeders kunnen gebruiken om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken.

“De mama van Quinten is vaak heel lief en vrolijk, maar soms ligt ze ook de hele dag in bed. En soms huilt ze zomaar, zonder reden. Quinten begrijpt niet goed waarom. Samen met papa gaat hij op bezoek bij Anton, mama’s dokter. Hij legt uit waarom de mama van Quinton anders is.”

Het boek is een informatief prentenboek voor kinderen met een ouder die een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) heeft. De diagnose wordt er niet expliciet in genoemd maar er wordt wel beschreven dat het gaat over problemen die ontstaan zijn vanuit nare ervaringen van vroeger.

Gebruik van metaforen
In het boek wordt dus niet over een diagnose gepraat, maar worden mooie metaforen gebruikt om het verhaal te vertellen. Quintens vader legt de stoornis bijvoorbeeld uit aan de hand van een ladenkast. Hij zegt dat sommige lades in het hoofd van mama nog vol zitten. De dokter van mama gebruikt het beeld van een kasteel. Mama is de koningin en waakt over de andere stukjes mama die in het kasteel wonen. Maar soms is mama verdwaald. De dokter leert mama hoe ze op haar troon kan blijven zitten. Ik vind het wel erg mooi dat er metaforen gebruikt worden. Ik denk dat kinderen dan wel zullen begrijpen dat hun moeder anders is, maar dat het niet gelijk heel ernstig neergezet wordt.

Duidelijke illustraties en mooie kleuren
Het boek is erg kleurrijk en groot. Het bevat mooie afbeeldingen die duidelijke situaties weergeven. De plaatjes in het boek geven de tekst extra kracht.

Ik vind het erg belangrijk dat dit soort boeken bestaan. Het is belangrijk om op deze manier aandacht aan je kind te besteden als het in een thuissituatie leeft waarin dit soort problemen een rol spelen. Hiermee wordt aangesloten bij de belevingswereld van een kind en wordt er aandacht besteed aan zijn/haar ontwikkeling en begrip voor de situatie.

Win!
Wij mogen 5 exemplaren van dit boek weggeven. Wil je het winnen? Stuur dan een mailtje naar win@proud2bme.nl met je naam en adres. Het boek is geschreven door Heidi Vanrompay en Katherina Ritzoglou. Het is te bestellen via bol.com en het kost €14,95.

“Mama is anders, ze is niet gek. Mama is anders, ze is niet dom. Mama is anders, ze is niet abnormaal. Nee.. anders zijn, is zeker niet gewoon. Het is gewoon… Anders.”

 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “Win: Boek mama is anders”

  1. Wat goed! Ik heb DIS en ik wil later heel graag kinderen, super! 🙂

  2. Mooi boek, ook echt een goed idee om dat zo aan kinderen uit te leggen.
    Wat fijn dat dit bestaat!

  3. echt super dat hier een boek over is geschreven en zou het graag krijgen

  4. Dat ziet eruit als een mooi boek!

  5. Wat een prachtig initiatief!

  6. Wat een mooi boek, ik denk er vaak over na wat mijn zoon van 8 mee krijgt of opmerkt ik doe vooral gewoon “normaal” maar zoals veel kinderen voelt hij soms gewoon dat er iets is met mama. Heel lastig maar nu ik er zo over na denk…… als je er wat openheid en duidelijkheid over geeft is het misschien juist heel mooi om daar als gezinnetje mee om te gaan op een niet te beladen manier. Je wil je kind niet afschrikken en een veilig gevoel geven maar je ziek zijn weg poetsen kan eenmaal niet.
    Dank je wel voor deze blog, ik waag een kansje voor het winboek.

  7. Lieve en vaak ook o-zo dappere lezers,
    Ik zie deze blog nu, voor de eerste maal. Ik moet ervan huilen. Opnieuw en opnieuw. Jullie reacties raken mijn hart. Ik ben dol op Quinten en het gezinnetje. Ik schreef het vanuit mijn eigen leefwereld en durfde in de diepte van mijn buikgevoelens graven. Katerina, de lieve illustrator, durfde alles te voelen om Quinten en de anderen zo duidelijk mogelijk te laten spreken. Dank u Kat! Onze goede uitgever keek er scherp maar tevens zacht en sturend op toe. Goed gedaan! Ik ben dankbaar, zo dankbaar; met ons boekje en met deze prachtige blog… Ik dank ook de mensen die mede dit initiatief mogelijk maakten, zich aan de afspraak hielden en ervoor gingen. Dank u!

    ‘Wat fijn dat dit bestaat’, lees ik van Lotte. Ik vind het ook fijn, Lotte! Daan vindt het goed want hij wil graag kinderen later. Succes beste Daan, eerlijk! Felies vindt het een prachtig initiatief. Dank u, Felies, vind ik ook! Karin vindt het super dat er een boek over verscheen. Het is inderdaad super, beste Karine, dank u! Maanmeisje vindt dat het boek er goed uit ziet. Maanmeisje, ik vind het net zo lichtgevend, rijk aan zilver en rustgevend als het licht van jouw maan. Het maanlicht schijnt voor hen die in het donker leven, om doorheen de nacht te komen, toch de schoonheid ervan te ontdekken en tevens het goud van de zon toe te durven laten.Of ook andere dierbaren om ons heen eens door het raam in de nacht te laten kijken. Dank u, Maanmeisje! En Ingrid zegt zo sterk: ‘Je ziek zijn weg poetsen kan nu eenmaal niet.’ Dat is helemaal waar. Dank u, Ingrid, voor deze fijne en eerlijke uitdrukking. Zo’n bezem bestaat inderdaad niet. En we willen ons trouwens niet laten wegvegen want we bestaan zoals we zijn en we zijn gewoon anders. Kostbaar en uniek als iedereen. Onze lieve Quinten toont ons dat we aan het licht-touwtje kunnen trekken om alles beter te zien, ontdekken en begrijpen. Zo vinden we op tijd en stond de weg terug naar de troon in ons kasteel, om weer samen te werken in ons binnenste en één proberen te zijn. Dat geeft orde en rust. Als we eenmaal weten hoe dat werkt, blijven we oefenen en leren we bij.
    Wat een geschenk op een dag als vandaag. Het doet me heel goed. Dank jullie wel, allemaal!

    Hartelijk warme groet,
    Heidi Vanrompay

  8. Ik heb ook een keer ‘DISje’ gespeeld met mijn dochter. Om uit te leggen hoe het werkt. Zij en ik gingen samen in één grote trui en een wijde rok. We zaten samen in één pak. Op tafel lag een koekje en haar opdracht was om die te pakken.
    Ik zei dan steeds dingen als: “Nee, ik wil eerst nog op de bank zitten.” en “Nee, ik heb geen trek in koek.”
    Uiteindelijk sloten we een compromis en kreeg ze de koek te pakken. Het spelletje op zich was al heel leuk, maar het gaf haar ook een beeld van hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat.
    Ze is er heel makkelijk mee en ze zei ook: “Mama, ik ken je al mijn hele leven en ik vind het heel gewoon dat jij bent zo. Ik hou tóch wel van je.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *