Wintersport met een eetstoornis

Een weekje vakantie in de sneeuw: de één moet er niet aan denken, de ander leeft er het hele jaar naar toe. Ik behoor zelf tot die laatste groep mensen die zelfs in de zomer al staat te popelen om te gaan. Als je een eetstoornis hebt dan kan deze wintersport minder vanzelfsprekend voor je zijn. Misschien voel je je te zwak om een hele week te gaan skiën, misschien mag je het niet van je ouders of je arts, of mag je geen hele week missen van je behandeling. Er zijn een aantal dingen waar je tegenaan kan lopen en waar je rekening mee moet houden mocht je besluiten om op wintersport te gaan.

Als je een eetstoornis hebt of herstellende bent van een eetstoornis, dan betekent dat vaak dat je lichaam wat zwakker is dan bij gezonde mensen het geval is. Het is echt belangrijk om hier rekening mee te houden! Zo kan het zijn dat jij last hebt van osteoporose ofwel botontkalking. In dat geval maak jij dus een veel grotere kans om bij een val een bot te breken. Als je meestal gaat snowboarden dan zou je er bijvoorbeeld eens voor kunnen kiezen om dit jaar eens te gaan skiën omdat je daarmee minder kans hebt om harde klappen te maken. Ook zou je, als je gewend bent om lessen te nemen, ervoor kunnen kiezen om eens een klasje lager te gaan. Uiteraard is het daarbij ook belangrijk om altijd goede bescherming te dragen.

bron foto

Daarnaast kan het zijn dat je spieren een flinke opdonder hebben gekregen door een langere periode van ondervoeding of verkeerde voeding. Ook een tekort aan kalium dat ontstaat bij veel braken of misbruik van laxeermiddelen kan resulteren in zwakkere spieren. Houd er in deze gevallen dus rekening mee dat jij met jouw lichaam niet zoveel aankan als een gezond persoon. Vraag tijdens de wintersport dus niet teveel van jezelf, neem op tijd rust en ga vooral niet over je eigen grenzen heen. Las bijvoorbeeld eens een extra pauze in, ga even op het terras zitten terwijl anderen nog een extra afdaling maken, stop op het einde van de dag ietsje eerder voor wat extra rust en laat je niet uitdagen tot die rode of zwarte piste als je merkt dat je lichaam daar te moe voor is. Ook zou je in het midden van de week eens een rustdagje in kunnen plannen, lekker naar de sauna, een massage boeken, de winkeltjes bekijken in het dorp of jezelf lekker tegen de verwarming aanplanten met een goed boek. Luister in ieder geval heel goed naar je lichaam om blessures of ongelukken te voorkomen.

WinterSPORT. De naam zegt het al, het is sporten. Hoewel je het vaak als ontspanning ziet ben je toch de hele dag intensief bezig. Dat betekent dat je ook wat meer moet eten dan je op een normale dag zou doen. Dit geldt overigens voor iedereen, niet alleen voor mensen met een eetstoornis. Gemiddeld sta je tijdens een dagje wintersport wel 7 tot 8 uur op je latten of je board en ben je intensief bezig. Dat vraagt veel van je lichaam. Het is daarom aan te raden om bovenop je gebruikelijke voeding wat extra koolhydraten tot je te nemen, hier is je lichaam blij mee tijdens het sporten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan havermout, brood of pasta. Vergeet daarbij ook zeker niet om genoeg te drinken! Omdat je je in een koude omgeving bevindt transpireer je misschien wat minder, maar alsnog verlies je veel vocht.

Om je een idee te geven zal ik schrijven hoe een gemiddelde wintersportdag er voor mij uitziet. Ik ben gezond, mijn lichaam verkeert in een goede conditie, ik ben al lang niet meer in de groei en ik heb een gezond gewicht. Wat jij op een dag nodig hebt kan dus verschillen van mijn dagen.

Ontbijt: Ik sta elke dag om zeven uur op zodat ik om half negen met de eerste lift mee naar boven kan. Omdat ik nog een lange en intensieve dag voor me heb begin ik mijn dag graag goed met een grote kom muesli, wat yoghurt of kwark en daarin twee stuks fruit. Daarnaast eet ik vaak nog 1-2 boterhammen of een stukje stokbrood met lekker beleg.

Lunch: Sommige mensen eten hun lunch tijdens de wintersport op een terras op de piste. Ik ga zelf altijd terug naar mijn appartement voor de lunch omdat dat een stuk goedkoper is, maar ik vind het ook fijn om tussen de middag even een uurtje uit te rusten. Na zo’n ochtend in de kou ben ik vaak wel toe aan wat warms. Bij mijn lunch eet ik meestal dus ook iets van soep of noedels. Net als bij het ontbijt eet ik daarbij nog 1-2 boterhammen of een stukje stokbrood. Soms heb ik nog een restje pasta over van de vorige avond, dat wil ik ook nog weleens opwarmen.

Diner: Meestal eet ik op mijn wintersport pas tegen acht uur, maar dit kan bij iedereen natuurlijk verschillend zijn. Als ik op het einde van de dag van de piste afkom dan ga ik graag nog even een biertje of een warme chocomelk drinken in een après-ski bar. Je kan je voorstellen dat ik flink wat honger heb als ik weer terugkom in mijn appartement. Het liefste eet ik tijdens mijn wintersport pasta, maar soms eet ik ook gewoon aardappels, vlees en groenten. Natuurlijk hoort daar ook een lekker toetje bij. Eigenlijk varieer ik hier gewoon in, net als ik thuis doe. Het verschil met thuis is echter dat ik nu een hele dag heb gesport en daardoor vaak twee in plaats van één bord neem.

Tussendoortjes: Ook al heb ik een goed ontbijt of een goede lunch op, ik neem altijd nog wat mee voor op de piste. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om een lekkere snickers of mars mee te nemen, maar als je dat nog te eng vindt dan kan je natuurlijk ook gewoon een evergreen of sultana meenemen. Ook neem ik ‘s avonds vaak nog wat lekkers. Dat kan een bakje chips zijn, wat nootjes of een stukje chocolade, net waar ik zin in heb.

Het kan voorkomen dat je ouders, arts of omgeving het geen goed idee vinden dat jij dit jaar op wintersport gaat. Mocht dit echt te gevaarlijk voor je zijn op dit moment dan is het goed om naar dit advies te luisteren. Er komen nog zoveel jaren dat jij op wintersport kan, misschien is het wel goed om je voor nu op jouw herstel te richten. Ook kan het zo zijn dat jij wel mee mag, maar dat hieraan een aantal voorwaarden zijn gesteld. Misschien moet je nog een aantal kilo aankomen, of laten zien dat jij gemotiveerd bent en netjes je lijst kan volgen. Dat lijkt me een hele goede motivatie om extra hard je best te doen!

De temperatuur kan in de bergen wel oplopen tot -30 graden. Brrr… koud! Het is dus belangrijk om je heel warm aan te kleden. Gelukkig is daarvoor genoeg speciale kleding te koop. Op een relatief warme dag op de piste bestaat wintersportkleding vaak uit een pulli, eventueel een fleecejack of softshell, een ski-jas en een skibroek. Op de wat koudere dagen is het verstandig om hier nog een thermoshirt en thermobroek onder te dragen. Bij kou zijn laagjes altijd een goed idee. Het is altijd verstandig om in goede, warme kleding te investeren voordat je op wintersport gaat. Goed betekent trouwens niet automatisch duur. Een set thermo ondergoed koop je al voor vijftien euro bij de zeeman en ook bij de Aldi hebben ze best vaak wintersportkleding te koop voor een heel leuk prijsje.

Eerder in dit blog ging het al even over de bescherming. Er zijn landen waar het al verplicht is om een helm te dragen, maar ook de landen waarin het niet verplicht is zou ik het je aan willen raden. Ook een goede backprotector, polsbeschermers en kniebeschermers zijn ook geen overbodige luxe. Vaak haal je hoge snelheden tijdens het skiën of boarden, of val je een hele piste naar beneden. Daarnaast kan er buiten jouw schuld om iemand anders een hele harde botsing met jou maken. Het maakt dus echt niet uit of je nu een beginner of een expert bent, wees je bewust van jouw kwetsbaarheid op de piste.

Het laatste punt, maar zeker niet de onbelangrijkste: geniet van je vakantie! Het kan zo heerlijk zijn om lekker even je verstand op 0 te kunnen zetten, de hele dag in de bergen te zijn, plezier te hebben, jezelf uit te dagen en angsten te overwinnen. Doe dus rustig aan, ga niet over je eigen grenzen heen en doe gewoon waar jij zin in hebt. Probeer alle zorgen even lekker opzij te zetten en geniet van de sneeuw en het gezelschap.

Hoe ga jij om met je eetstoornis op wintersport?

Franka

Geschreven door Franka

Reacties

20 reacties op “Wintersport met een eetstoornis”

  1. Ik heb geen eetstoornis!

  2. Ik zou dit jaar met mn vriendin en ouders op wintersport gaan maar mn behandelaren zijn het er niet mee eens… Discussie ATM… 🙁
    xx

  3. Ik haat wintersport, maar ik moet elke keer wel op wintersport. Mijn vader gaat dan skiën en mijn moeder en ik gaan dan winkelen. En op vakantie eet ik totaal andere dingen dan thuis. Ik loop de hele dag chocola en chocoladecroissantjes te eten en ’s avonds eten we altijd in een restaurant. Op vakantie is mijn es altijd bijna weg en mag ik eten wat ik wil.

  4. Ik zou zo graag weer op skivakantie willen, maar het geld is er niet. Ik kijk weer uit naar de jaren dat het weer kan!

  5. Wintersport is een van de dingen die mij heel erg motiveren op het moment! Ik wil echt weer lekker de pistes af en nergens aan denken..

  6. Ik ga dit jaar voor het eerst op wintersport. Hoop dat ik m’n es lekker in Nederland kan laten voor die paar dagen en kan genieten van de vakantie. Maar ik besef ook heel goed dat dit lichamelijk heel zwaar gaat worden. Hopelijk durf ik dan mijn grenzen aan te geven en naar mijn lichaam te luisteren.

  7. Ik zou zo graag een keer op wintersport willen, maar mijn ouders hebben een hekel aan kou. We gaan ‘s winters wel eens naar Spanje of Turkije, ook hartstikke leuk natuurlijk : )

  8. sorry maar ik vind dat je bizar weinig eet op de piste als je dat zo beschrijft. Ik eet echt ruim het dubbelen daar en de mensen om mij heen ook altijd.

  9. @anoniem, ik ben het met je eens. Ik denk dat je echt veel meer moet eten om die gem 7 a 8 uur sport te kunnen ‘bij-eten’. Volgens mij eet ik ook ruim het dubbele, grotere porties ‘s morgens en ‘s middags en veel grotere tussendoortjes, vaker warme chocolademelk, etc.

  10. Vorig jaar heb ik véél te weinig gegeten op de piste, en had tijdens het snowboarden flink last van mijn ondergewicht door ontzettend blauwe knieën en een pijnlijk stuitje. Het had zoveel leuker kunnen zijn! Skiën ging daarentegen veel beter.

    En ik moet toegeven dat dit eten mij ook iets te weinig lijkt. Ligt er natuurlijk wel aan hoe groot je bent 🙂 De jaren daarvoor dat ik op wintersport ging at ik bijvoorbeeld ook als gewoon tussendoortje op de piste een bord patat, of apfelstrudel. Dan ‘s avonds een hele pizza met ijs toe. Dus veel eten op skivakantie is heel normaal.

    Dit jaar ga ik niet op wintersport. Niet door mijn eetstoornis maar doordat ik aankomende zomer ver weg ga, en dan al genoeg geld uitgeef.

  11. Ik ben nog nooit op wintersport geweest, wel jammer. Elk jaar hoor ik mijn vriendinnen er weer over praten en ik heb echt geen idee hoe het is. Al lijkt het me wel leuk!

  12. Nooit op wintersport geweest, maar wel in de zomer vaak dat we flink wandelen en dan eet ik echt erg veel. Ontbijt meer, lunch/tussendoor ca. twee keer zo veel als normaal (dus lunch meenemen en vaak een tweede lunch in een restaurantje) en dan ‘s avonds ook een stuk meer dan normaal.

  13. Ik weet nog niet hoe ik het ga aanpakken… Ik ga in de voorjaarsvakantie met school (dus mijn klasgenoten en schoolvrienden) op skireis en ik heb er heel veel zin in, maar ik ben ook heel bang dat het verkeerd gaat..

  14. de wintersport is mijn motivatie het hele jaar door om niet in een eetstoornis patroon te vallen. de problemen blijven en worden ook wel eens te erg, maar de wintersport blijft een motivatie. en een goede ook 😀 hoop alleen dat die problemen wel eens over gaan want word er niet blij van… na de wintersport maar weer eens zien! nog 13 (bijna 12) dagen 😀 😀 😀 can’t wait!!!!!!!!!

  15. Ik mag niet mee van mijn ouders en behandelaren. En daar heb ik het echt heel moeilijk mee. Ik eet normaal, en het zou de eerste keer zijn voor mijn zus en mij. Ik wet echt niet hoe ik me erbij kan neerleggen, dus nu loopt het eigenlijk steeds uit op ruzie over dit onderwerp. Iemand tips?

    Wel een super goed artikel!!

  16. Geweldig Wintersport!
    Hoe vaker hoe beter.
    Ja idd koud. Dus ik heb wanten aan, en daarin doe ik van die zakjes die voor 4 uur warm blijven.
    Ivm lessen van zoon eten we op de piste. Lekker warm soepje met een broodje
    als ontbijt broodje en fruit
    en in het hotel krijgen we een 4 gangen diner voorgeschoteld.
    Voor februari staat er weer 1 gepland en van de zomer gaan we ook weer. Genieten!

  17. ik ga elk jaar op wintersport en ik kan daar gewoon alles eten omdat ik weet dat ik geen grammetje aankom omdat je van 9 tot 4 aan het skieën bent. vind het altijd een week om van te genieten.

  18. uhm, ik vond het juist veel eten lijken (A) maar dat komt misschien omdat ik gewend ben heel weinig te ontbijten en dat ontbijt lijkt voor mij dus echt een diner ;).

    @konijntje: echt balen zeg! ik kan me herinneren dat ik tijdens mijn slechte periode ook veel dingen niet mocht, die in mijn ogen wel gewoon konden. Dat is echt heel naar, vooral omdat je zelf ook niet kiest voor de situatie waar je in zit.
    Misschien kan je eens zelf het onderwerp aankaarten op een rustig moment (dan zit het jouw minder hoog dan als het toevallig “ter sprake komt”). Je kunt vertellen dat je het wel begrijpt maar er heel erg van baalt. Je ouders zullen je vast wel snappen en hierin steunen. Misschien kunnen jullie samen een leuk alternatief bedenken voor jou als zij weg zijn. En wie weet dat als je goed je best doet je volgend jaar wel mee kan, heb je meteen een goede motivatie! 🙂

  19. Dit jaar weer een wintersport waarin ik weer echt van al het lekkere, ongezonde wintersportvoedsel kan genieten!! Apfelstrudel, roereieren/gebakken eieren, mega grote ontbijtjes, warme chocomelk met slagroom, kaiserschmarrn, cordon bleus, schnitzels, here I come

  20. ik ga dit jaar weer op wintersport maar dan nu in een stemming om beter te worden, ipv van vorig jaar toen ik zwaar in mijn anorexia zat en een week lang skiede op sla. ik kijk er nu veel meer naar uit om wel een hele leuke week er van te maken, maar ik moet zeggen ik ben toch wel behoorlijk zenuwachtig voor het eten daar. ik weet dat het maar 1 week is en dat ik er niet over in moet zitten, maar heb het er echt moeilijk mee en merk dat soms dat ED dan weer om de hoek komt kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *