Regelmatig heb ik ‘s avonds eten over omdat ik weer eens te veel heb gekookt. Ik neem me voor dit de volgende dag lekker als lunch te eten, maar vergeet het de volgende dag uit de koelkast te halen. Een uurtje na het eten van wat boterhammen herinner ik me dat ik ook nog iets lekkers van de dag ervoor in de koelkast had staan. Een paar uur erna ben ik het bakje eten helemaal vergeten en twee dagen later besluit ik het weg te gooien. Hè, nu is het niet goed meer. Zonde! Jazeker zonde, want ik had het heel eenvoudig ook gewoon kunnen invriezen. Net zoals vele producten waarvan ik niet eens wist dat ik ze kon invriezen, maar die wel regelmatig door mij worden weggegooid omdat ze niet meer goed zijn.
In deze blog deel ik 10 producten waarvan ik niet wist dat je ze eenvoudig kon invriezen. Ik las hierover kort geleden een artikel op Dailymail en het leek me leuk om het met jullie te delen. Wist je bijvoorbeeld dat je eieren kan invriezen? Nope, ik niet! Nou ja, deze en nog 9 andere producten die je blijkbaar wel kunt invriezen vind je hieronder.
1. Eieren
Eieren kan je niet invriezen als ze nog in hun schaal zitten, toch kan je ze wel op een andere manier invriezen. Je kan ze uit de schaal halen en het eigeel en eiwit scheiden en apart invriezen. Ook kan je het ei uit de schaal halen, kloppen en invriezen zodat je het later eenvoudig kan gebruiken voor een lekkere omelet. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht op mijn eitjes in te vriezen, misschien ook omdat ze vaak lang houdbaar zijn. Toch wel handig om te weten voor als ik een keer een paar dagen weg ga of een weekje op vakantie ben en nog eitjes in de koelkast heb liggen.
2. Avocado
Ik heb echt een haat-liefde verhouding met avocado’s. Ik ben er dol op maar kan er niet tegen dat die dingen helft van de tijd niet rijp of te rijp zijn én zo duur zijn. Heel soms zijn ze in de aanbieding, maar om die dingen dan groots in te slaan is ook niet echt een optie. Oh nee? Ja, dat blijkt dus wel een optie, want je kunt avocado invriezen. Grappig hè, dat had ik helemaal niet verwacht. Snijd hem even in stukjes of verwijderd enkel de pit. In een bakje ermee en invriezen maar.
Wil je trouwens je avocado die nog niet rijp is snel laten rijpen, dan schijnt daar ook een trucje voor te zijn. Ik heb het nog niet geprobeerd dus weet niet of het werkt: Doe de avocado in aluminiumfolie en leg ‘m op een bakplaat in de oven. Leg hem tien minuten in de oven op 150 graden. Doordat de avocado is ingepakt, gaat het rijpingsproces supersnel. De avocado is vervolgens goed als hij zacht is.
3. Kaas
Niet alle kaas kan je invriezen, maar de harde varianten wel. De zachte roomkaas varianten worden in de vriezer gauw waterig want niet bepaald lekker is. Het beste kan je de harde kaas raspen voordat je hem invriest zodat je hem later eenvoudig kan gebruiken als topping voor pasta, pizza en andere gerechten.
4. Verse kruiden
Ik neem me regelmatig voor verse kruiden écht te gebruiken. Het staat zo leuk en het idee is zo leuk, maar meestal verleppen ze bij mij. Blijkbaar hoeft dat niet, want ik kan ze ook invriezen! Oké, echt vers zijn ze dan misschien niet meer, maar ik kan ze in ieder geval nog wel gebruiken. Snijd de kruiden in kleine stukjes en doe ze in de vriezer, klaar!
5. Hummus
Sinds een aantal maandjes mag ik graag hummus op brood eten of in een wrap eten. Ik wist echter niet van hummus dat je dit prima in kan vriezen. Een handig idee voor als ik het een keertje in flinke hoeveelheid zelf maak. Om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt kan je een heel klein beetje olijfolie bovenop toevoegen als je de hummus in een bakje doet.
6. Aardappelen
Van familie uit zeeland krijg ik weleens een enorme zak aardappels van het land. Heel lief én lekker, maar het komt lang niet altijd op voordat er zich een soort aardappelbomen in de aardappels vormen. Zonde, want dan moet ik er toch wat weggooien. Ik wist echter helemaal niet dat je aardappels ook prima kan invriezen! Je moet de aardappels alleen ff schillen en koken. Hierna kan je ze prima invriezen.
7. Champignons
Bakjes champignons die je te lang ziet staan zien er niet bepaald lekker meer uit. Er vormt zich dan en soort harige champgnon óp de champignon… Blijkbaar is dat te voorkomen door hem gewoon in te vriezen. Het is wel belangrijk dat je ze vooraf even in plakjes snijdt en dan een uurtje of twee, zonder dat ze op elkaar liggen op een bord voor vriest. Hierna kan je ze bij elkaar in een diepvries bakje verder invriezen.
8. Boter
Niet dat ik met grote overschotten aan boter thuis zit, maar het is toch leuk om te weten dat je boter ook kun invriezen. Snijd het in kleine stukjes, vries het in en haal het eruit wanneer je het bijvoorbeeld wilt gebruiken om in te bakken.
9. Wijn
Ik denk niet dat wijn nog echt lekker is nadat je het hebt ingevroren, maar je kunt restjes prima in kleine porties, bijvoorbeeld in ijsblokjes vormpjes, invriezen om later te gebruiken door een bepaald gerecht.
10. Koffie
Eigenlijk best logisch dat je koffie ook kunt invriezen, er bestaat immers frappuccino! Je kunt resten koffie prima in ijsblokjes vormpjes bewaren en later door bijvoorbeeld een frappuccino doen voor wat extra smaak. Leuk én lekker!
Wist jij dat je al deze producten kan invriezen?
Geef een reactie