Woorden die het verschil maken

Soms onderschatten we de kracht van onze woorden. Hoe ze overkomen op anderen, maar ook op onszelf. Dat is iets waar we meestal niet bij stil staan. Gedurende je leven ontwikkel je vaak een manier van denken en praten en dit is dan gewoon voor je en gaat ook meestal automatisch. Terwijl het eigenlijk best veel kan doen en betekenen. Sowieso bepaalt dit hoe wij overkomen op anderen, maar ook heeft het indirect invloed op hoe jij je over jezelf voelt en op de vooruitzichten die je hebt. 

Bron

Kleine woordjes of zinnetjes kunnen hier al een enorme verandering in brengen. Het is een simpel manier van iets kleins doen met en voor jezelf. Het begint bij bewustwording en dit kan er al voor zorgen dat het grote gevolgen heeft. Voorbeelden van dit soort woorden en zinnen zijn:

♥ ‘Dankjewel’
Het woord ‘Dankjewel’ kan ontzettend veel betekenen. Wanneer wij een complimentje krijgen trekken we die al snel in twijfel. Dit wordt niet voor niks gezegd en helaas worden complimenten naar mijn idee nog te weinig gegeven en moeten we de complimenten die wel gegeven worden juist extra waarderen. Dit wordt niet voor niks gezegd. Hier mag je best blij om zijn en je mag je waardering ook echt wel laten blijken door gewoon dankbaar te zijn. Dit is natuurlijk ook iets wat je zegt als iemand iets voor je heeft betekend, iets aangeeft, etc. Daarnaast is het ook een fijne manier om een gesprek af te ronden. Je kunt ook je dankbaarheid tonen wanneer je niet direct in een situatie zit waar daar aanleiding voor is. Je kunt een vriendin bijvoorbeeld ook zomaar bedanken, bijvoorbeeld gewoon omdat ze een goede vriendin is.

♥ ‘Sorry’
Erkennen dat je fout zit, iets verkeerd hebt begrepen of wanneer je ruzie hebt met iemand, is het soms moeilijk om toe te geven. Wel is dit woordje heel belangrijk. Erkennen dat je fout zit kan veel goed maken, kan druk en nare gevoelens weghalen en een relatie versterken.

♥ ‘Alstublieft’
Een heel simpel woordje maakt een enorm verschil. Het is iets wat veel kinderen leren tijdens de opvoeding en wat ook extra benadrukt wordt door ouders. Het is iets wat ik eigenlijk standaard wel gebruik maar heel veel mensen gebruiken dit woord dus niet. Wanneer je iets gevraagd wordt, is het heel fijn om dit er achter aan te horen. Het is wat vriendelijker en toont respect. Op die manier kun je veel meer bereiken en maak je ook nog eens een vriendelijke en beleefde indruk. Wanneer mensen dit niet doen ben ik eerst een beetje verbaasd. Ik vind het soms een beetje onbeleefd en soms zelfs ook een beetje respectloos. Ik zeg echt niet overal alsjeblieft achteraan en ook niet bij elke vraag of verzoek, maar ik probeer hier vaak wel op te letten. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om de toon waarop je iets vraagt of zegt.

♥ ‘Omdat’
Door het woordje ‘omdat’ te gebruiken, kun je dingen die je zegt uitleggen en aangeven wat je bedoelt. Het helpt je om een goed gesprek te voeren en je mening te onderbouwen. Ook kun je hierdoor eerder bereiken wat je wilt en zorg je dat mensen je sneller begrijpen.

♥ ‘Kan je mij helpen?’
Veel mensen vinden het lastig om om hulp te vragen. Wanneer we hier wel behoefte aan hebben maar dit niet durven te vragen, proberen we soms via omwegen duidelijk te maken dat we graag hulp willen. Dit wordt lang niet altijd zo opgevangen als jij wilt en dit kan er ook weer voor zorgen dat je of teleurgesteld wordt, of dat de ander zich misschien gaat ergeren. We maken ons eigenlijk te veel onnodig zorgen over deze vraag. Vaak vinden mensen het juist fijn als ze iets voor een ander kunnen betekenen en wordt je ook eerder als moedig dan als zwak gezien wanneer je dit zelf durft te vragen.

♥ ‘Hoe kan ik je helpen?’
In de omgang met mensen is dit een hele simpele en goede vraag om te onthouden. Dit is een vraag die je kan stellen als iemand in je omgeving het moeilijk heeft, maar ook op je werk bijvoorbeeld. Het is een hele open vraag die laat zien dat je graag iets wilt doen.

Bron

♥ ‘Hoe komt dat?’
Toon interesse in anderen. Wanneer iemand iets met je deelt, is het fijn als je daar op reageert. Dit kun je op verschillende manieren doen maar het is vooral goed om te luisteren en interesse te tonen in een ander. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van doorvragen op wat diegene vertelt.

♥ ‘Nee’
Rekening houden met je eigen behoeften en wensen is enorm belangrijk maar vergeten we soms nog wel. We hebben zo veel te maken met andere mensen in deze samenleving en we passen ons constant aan aan de situatie, omstandigheden en de wensen en behoeften van andere mensen. Nee zeggen wanneer je iets niet wilt is helemaal niet verkeerd. Het zal mensen soms misschien teleurstellen, maar het geeft ook het gevoel van vertrouwen. Mensen weten wat ze aan je hebben en ook dat je eerlijk bent. Je grenzen aangeven is jouw verantwoordelijkheid en op die manier blijf je dicht bij jezelf.

♥ ‘Dat heb je goed gedaan!’
Wat ik net al zei, we mogen met z’n allen best wel wat vaker complimentjes geven. Ik merk aan mijzelf dat dit mij ook goed doet. Ik zie dat ik mensen er blij mee maak en dat het echt wat kan betekenen. Dit geeft mij weer positieve energie. Heel vaak denken we vanalles over anderen, ook heel veel positieve dingen. Deel er eens wat meer van.

♥ ‘Laten we dat doen!’
Wanneer iemand iets voorstelt, bijvoorbeeld om iets leuks te gaan doen, kun je het in overweging nemen, andere alternatieven noemen of aangeven dat je er nog even over na wilt denken. Je kunt ook gewoon zeggen: ‘laten we dat doen!’ Gewoon omdat het kan, omdat iets nieuws een avontuur kan worden en omdat het ook leuk is om zelf niet een keer met een initiatief te komen maar om mee te gaan in de ideeën van een ander.

♥ Stilte
Soms en zeker als je iemand nog niet zo lang kent, kunnen stiltes heel ongemakkelijk aanvoelen en er voor zorgen dat een situatie ook ongemakkelijk wordt. Maar juist die stiltes kunnen er voor zorgen dat iemand zich op zijn/haar gemak voelt. Dat dat mogelijk is en dat niet alle tijd gevuld moet worden met woorden. Vroeg of laat wordt het toch een keer even stil. Het geeft rust en ademruimte om dingen te verwerken. Ook voor jezelf.

Wat zijn woorden die volgens jou het verschil kunnen maken?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

11 reacties op “Woorden die het verschil maken”

  1. Ik vind het zeker geen slecht artikel en ben het met de meeste woorden / zinnen eens. Desondanks lijkt het een opvoedkundig artikel haha, alsof geprobeerd wordt je deze zinnen bij te brengen zodat je ze vaker zegt. Geen kritiek hoor, gewoon mijn mening.

  2. “Maaaaaar…niet iedere oester heeft een parel”.

  3. ‘Ik vind het fijn om met jou te werken’.

    Pas nog gehoord.
    Gaf me een heel blij gevoel.

  4. “Kan ik iets voor je doen?”
    “Ik ben er voor je.”
    “Hou vol!”
    “Lief van je!”
    “Als je wilt praten, je kunt me bellen.”
    “Je kunt me vertrouwen.”
    “Ik ben bezorgd om je.”

    Standaard zinnetjes. Een betere is misschien: “Geen woorden maar daden.” 😉

  5. Goed om eens bij stil te staan, leuk!

  6. Ik denk aan je.
    Dankjewel.

  7. Respect!

  8. “Ik vind je lief”
    “Ik vind het leuk om met jou iets te doen”
    “Wat fijn dat je dat hebt gedaan!”
    “Wat fijn dat je er bent”
    “Ik heb je gemist”
    En stevige knuffels die meer gevoelens en emoties kunnen overbrengen dan we dat met woorden kunnen doen

  9. Interessante blog! Ik mis nog: ‘ik hou van je’. Ik denk dat we dit niet vaak genoeg kunnen zeggen en het helaas te weinig gedaan wordt.

  10. ‘Ik geloof in je’ of ‘ik denk aan je’. Zeker wanneer ze onverwacht komen.

  11. Ik heb nog nooit een gesprek met een professional (huisarts, dokter, psychologe, psychiater, woonbegeleiding..) níét afgesloten met een welgemeend dankjewel. Misschien komt het door mijn onveilige hechting, maar ik vind gewoon dat die mensen zoveel geven en goeds doen, dat ze behalve alle negativiteit en ellende die ze moeten aanhoren ook het verdienen om te horen dat ze de mensen die ze zien echt helpen.

    Dat ze in elk geval weten dat ik ze dankbaar ben dat ze er voor mij willen zijn!

    Dus:
    Dankjewel, Proud2Bme!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *