Of je nou niet van sporten houdt of tijdelijk geblesseerd bent, er kan een reden zijn dat je niet sport. Best lastig misschien als je ook lijdt aan een eetstoornis. Begrijpelijk dat de vraag of ik niet bang ben om aan te komen nu mijn arm in het gips zit onder een blog van mij verscheen. Ik kan me voorstellen dat meerdere mensen met deze vraag worstelen. Dus ik besloot er een blog over te schrijven: Word ik dik als ik niet sport?
Morgen ben ik dik
Één van mijn rare eetstoornis gedachten was dat als ik vandaag iets deed als meer eten of minder bewegen ik de volgende dag direct dik zou zijn. Het is inderdaad zo dat je meer eten de volgende dag op de weegschaal terug zou kunnen zien, simpelweg omdat je misschien meer vocht vasthoudt of vanwege je maag- en/of darminhoud. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je gewicht een natuurlijke schommeling heeft van 1 á 2 kilo.
“Na maandenlang regelmatig hardlopen door mijn eetstoornis durf ik dit nauwelijks niet meer te doen. Ik weet dat het beter is voor mijn herstel, maar ik ben veel te bang dan twee keer zo hard aan te komen. Ook omdat ik nu veel beter eet. Ik wil er niet dik en lubberig uit gaan zien” – Yora
Dat je morgen direct dik bent is niet reëel. Je kan simpelweg niet zo veel aankomen in zo’n korte tijd al eet je bij wijze van spreken 10 x je dagelijkse energiebehoefte. Aankomen in gewicht gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is iets dat tijd kost. Ik zal niet beweren dat je niet aankomt wanneer je meer energie binnen krijgt dat je verbruikt, maar het is wel zo dat wanneer je een eetstoornis hebt de angst van hoe veel je hiervoor moet eten, hoe snel dit gaat en hoe onomkeerbaar dit is (plus welke gevolgen het heeft) een vertekend beeld schetst.
Als je inderdaad steeds een tussendoortje meer eet dan je dagelijkse behoefte zal je aankomen, maar dit gebeurt niet in een x aantal weken, maar in een x aantal maanden of zelfs jaren en het gaat niet om tientallen kilo’s. Als je gezond en gevarieerd eet zal je echter nooit precies hetzelfde aantal calorieën per dag eten, maar zal je merken dat dit wisselt door de keuze van broodbeleg, maaltijden en tussendoortjes. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder.
Daarnaast verbrand je ook niet elke dag hetzelfde aantal calorieën. Dit hangt van zo veel dingen af. Je lichaam is geen machine en je kan het niet berekenen. Het enige wat je kan doen is naar je lichaam luisteren op een eerlijke en milde manier. Als je in de loop van de maanden meer of minder gaat wegen dan gewenst pas je je dieet een heel klein beetje aan en dan trekt het langzaam weer recht. Er gaat niet van de ene op de andere dag een enorme verandering plaatsvinden en er zijn geen drastische maatregelingen nodig. Daar mag je op vertrouwen. Drastische maatregelen zullen veel sneller leiden tot een jojo effect en/of problemen met eten. Niet dat wat je wilt!
Bovendien maakt dat sporten helemaal niet een heel erg groot verschil. We hebben vaak het idee dat we veel meer verbranden dan we daadwerkelijk doen. Een extra tussendoortje is vaak al genoeg om het energieverschil aan te vullen. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je sport, maar ik ga hier uit van een uurtje lekker bewegen. Als je één of andere topsport doet en 7 keer per week traint is het natuurlijk een ander verhaal. Dan moet je ook echt een sportdieet volgen om niet al je spieren te verbranden en optimaal kunnen blijven te presteren. Het doel van topsport is dan ook niet om af te vallen of om op gewicht te blijven. Toch komen eetstoornissen ontzettend veel voor in de topsport… Dus of dat nou zo gezond is? Waarom afvallen en sporten dan toch hand in hand gaat is omdat mensen die gaan sporten om wat gewicht te verliezen automatisch ook op hun voedselinname letten. Bovendien is op een gezonde manier bewegen gewoon goed voor je lijf!
Minder trek
Als ik flink gesport heb eet ik meestal iets extra’s, omdat ik simpelweg meer trek heb. Dit doe ik niet altijd in een extra eetmoment, maar bijvoorbeeld ook door vollere of grotere maaltijden. Als ik heel eerlijk ben denk ik er niet zo veel over na. Ik maak geen berekening en luister naar mijn hongergevoel of waar ik trek in heb. Ik heb geen honger, val niet af en kom niet aan, dus het zal wel goed zitten! Als ik niet sport zal het een logisch gevolg zijn dat mijn energiebehoefte iets minder wordt en dat ik ook minder trek heb. Ik ga niet heel bewust minder eten en zoals ik al aangaf gaat dit niet over veel meer dan, om maar wat te zeggen, een tussendoortje of een extra opscheplepel pasta.
Ik weet dus niet zeker of ik echt minder eet, maar dat zal tijdens die 6 weken gips niet het grote verschil maken op bijvoorbeeld een heel jaar. Wat gewicht betreft is het belangrijk om uit te gaat van een langer gemiddelde en niet overhaast te reageren op gebeurtenissen die op veel kortere termijn plaatsvinden. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt bestaat het risico dat je overcompenseert en dat brengt je alleen maar verder van huis. Voor wat houvast kan je op een dag dat je niet sport uit te gaan van de basislijst.
Dik of dun door sporten?
Ik heb best wel een periode gehad dat ik veel naar de sportschool ging. Misschien wel een beetje te veel en ook om de verkeerde redenen. Wat begon als een beetje aan m’n spierkracht en conditie werken resulteerde in regelmatig korte nachten maken zodat ik nog heel vroeg in de ochtend, nog voordat de dag begon, kon sporten. Als ik een dag niet kon sporten voelde ik me direct heel schuldig.
“Na het herstel van mijn eetstoornis heb ik eigenlijk jarenlang niets aan sport gedaan. Soms voelde dit wel een beetje sloom. Zeker als ik andere mensen hoorde praten over drie keer per week sporten. Tegelijkertijd was ik geen gram zwaarder dan deze mensen en vond ik het vooral belangrijk om te doen waar ik zin in had. Dat was niet sporten, haha” – Simone
Toen ik aan mijn vriend vroeg of hij al resultaat zag van het sporten zei hij: “Ja, je armen zijn wat dikker.” Waaaaat?! Dikker?! “Ja, uh, voller, gespierder.” Hij had gelijk. Mijn armen waren gespierder geworden en dus breder. Dat voelde wel even raar. Terugdenkend aan de tijd dat ik nog geen derby speelde realiseer ik me dat ik ook wat ben aangekomen in paar jaar. Ik heb veel gespierdere benen dan vroeger en toen ik door een blessure een tijdje niet kon lopen waren mijn benen, en dan vooral die geblesseerde, een aanzienlijk stuk dunner geworden en daar was ik echt niet blij mee.
Het hangt natuurlijk helemaal af van je lichaamsbouw. Je kan je lichaam niet zomaar in een totaal andere vorm trainen, maar je kan wel een verschil zien tussen veel of weinig spieren. Mijn armen leken misschien iets steviger, maar ik was niet ineens een bodybuilder. Bovendien ken ik ook ontzettend veel mensen die gewoon slank zijn en helemaal niet sporten. Andersom ken ik ook stevige mensen die heel veel sporten. Stevige mensen die weinig sporten en slanke mensen die veel sporten. Eigenlijk is alles mogelijk. Het gaat vooral om wat je eet. Sporten maakt wel een verschil, maar het is niet zo drastisch.
Waarom je dan wel extra zou eten als je sport? Omdat je lichaam het aangeeft nodig te hebben. Je kan je gewoon slap en hongerig voelen als je te weinig eet. Dat is geen fijn gevoel. Nogmaals gaat het hier meestal niet om een complete extra maaltijd, maar een boterhammetje of banaan extra is absoluut welkom. Zeker wanneer je een eetstoornis heb is het zo belangrijk om dit wel gewoon te kunnen. Alleen al dat deze vraag in je opkomt betekent dat je gedachten niet echt gezond zijn. Misschien is het ogenschijnlijk iets kleins, maar al die kleine gewoontes rondom grote angsten vormen wel die eetstoornis. Daar wil je juist vanaf.
Waarom sport ik?
Je kan je dus afvragen wat sport voor jou betekent. Is het iets dwangmatigs of iets dat je doet voor je plezier? In deze blog schrijf ik meer over waarom ik sport. Lotte daarintegen houdt helemaal niet zo van sport. Zij haalt haar beweging uit andere dingen zoals klussen en werken in de tuin. Het gezondheidsadvies om 30 minuten per dag te sporten geldt voornamelijk voor mensen die alleen maar achter hun bureau zitten op kantoor en bij thuiskomst op de bank achter de buis kruipen. Op je fiets naar school of werk gaan en af en toe een wandeling maken is zat om fit en gezond te blijven.
Ik sport eigenlijk nooit en ben helemaal niet zo sportief. Toch heb ik een gezond gewicht en voel ik me over het algemeen prima. Stoppen met sporten heeft nauwelijks invloed gehad op mijn gewicht, terwijl ik niets heb veranderd aan mijn eetpatroon. Sporten kan in mijn ogen een hele fijne en leuke toevoeging zijn aan het leven, maar het is niet verplicht. Je mag doen wat goed voelt en je moet niks. – Lotte
Overmatig sporten en bewegingsdrang
Als je niet aankomt van niet sporten, waarom mag ik dan niet toegeven aan mijn bewegingsdrang? Bewegingsdrang en op een gezonde manier sporten zijn twee heel verschillende dingen. Een eetstoornis kan fysieke gevolgen hebben, maar het gaat voornamelijk om wat er in je hoofd omgaat. Bewegingsdrang is iets dwangmatigs. Blijven toegeven aan die drang om te bewegen draagt bij aan het in stand houden van de eetstoornis. Het is heus niet zo dat je nooit meer mag sporten, maar doe het niet als het ten kosten gaat van je geestelijke gezondheid. Bovendien is overmatig sporten/bewegen niet ongevaarlijk voor je lichaam. Het brengt risico’s en gevolgen met zich mee. Bovendien is het wel de voorwaarde dat je voldoende eet. Als je al niet genoeg eet en daarnaast ook veel gaat bewegen maakt het natuurlijk wel een verschil.
♥
fotografie: pexels
Geef een reactie