World Eating Disorder Action Day 4

Op donderdag 2 juni is het weer zover; World Eating Disorder Action Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor eetstoornissen als ernstige en behandebare ziekte. In Nederland wordt dit jaar wederom een SocialWalk georganiseerd, waar ook wij – van Proud2Bme – aan zullen deelnemen. Het thema van de SocialWalk is dit jaar ‘Verbinding’. Benieuwd wat je te wachten staat? In deze blog vind je een overzicht van de voorgaande jaren van de WEDAD in Nederland. Zodat je – al is het thema en programma net weer anders – je een beetje een beeld kan vormen.

Stap samen vooruit (2019)

In 2019 kwam de Nederlandse WEDAD-commissie bij elkaar en organiseerde voor het eerst de SocialWalk in het zonnige Park Sonsbeek. Onder het motto: ‘Stap samen vooruit’ en met de hashtag #showyourpurple. Door allen paars te dragen (behalve de eigenwijze meiden van Proud die de memo niet helemaal doorhadden) vormen we samen één kleur, tonen we onze solidariteit en stappen we samen vooruit op de weg naar herstel en naar meer bekendheid en begrip voor eetstoornissen. 

Meer kennis van – en begrip voor – eetstoornissen als ernstige en behandelbare ziekte. Meer bewustzijn van het belang van het vroeg starten van een behandeling en van de belangrijke rol van familie en dierbaren in het herstelproces. De oproep tot meer en diverser onderzoek naar eetstoornisen en tot het geven van een realistischer beeld van de diversiteit van eetstoornissen in de media. Aan welke thema’s denk jij nog meer bij de World Eating Disorder Action Day? Waar loop jij voor mee?

WEDAD in coronatijd (2020)

In 2020 was het niet zo vanzelfsprekend om met elkaar af te spreken in het park, vanwege de wereldwijde pandemie. Maar binnen een mum van tijd zijn heel veel mensen handig geworden met Zoom-meetings en livestreams. We vonden nieuwe manieren om verbinding te maken met elkaar – op afstand – en zo werd een 8 uur durende livestream georganiseerd. Vol sprekers, muzikanten en interviews rondom het thema eetstoornissen. Deze livestream kan je nog altijd terugkijken via onderstaande video. 

Ik wil dat je weet dat… (2021)

De coronamaatregelen bleven een stuk langer van toepassing dan we van tevoren hadden gehoopt en ook in 2021 kon er geen fysiek evenement plaatsvinden. Toch wilden we dat jaar iets meegeven wat meer was dan pixels op een scherm, iets tastbaars. Naast weer een livestream werden de ‘aankaarten’ in het leven geroepen. Het thema dit jaar was samen in gesprek gaan over eetstoornissen en aankaarten waar je mee worstelt. Dat is lang niet altijd makkelijk, juist omdat het zo’n gevoelig onderwerp is, maar het is oh zo belangrijk. 

Ik wil dat je weet dat… We hadden nog honderd miljoen tekstjes kunnen bedenken voor op de kaarten. Voor mensen die zelf een eetstoornis hebben, voor naasten en behandelaren. Er blijft soms zo veel onuitgesproken, er wordt soms zo naar woorden verlangd. Ik gun je dat je ze mag delen, mag horen en dat dagen als deze daaraan kunnen bijdragen. 

Weet dat we verbonden zijn (2022)

Deze zomer zijn er geen coronamaatregelen, dus de SocialWalk kan eindelijk weer doorgaan in het prachtig groene Park Sonsbeek in Arnhem. Het thema van dit jaar is ‘Verbinding‘. Een mooi thema, vind ik zelf. Vorige week schreef ik een blog over hoe verbinding een antigif was tegen mijn eetstoornis. Hoe belangrijk het was om om hulp en steun te vragen. Maar ook hoe het thema voor mij hand in hand gaat met ‘bestaansrecht’: gezien worden en mogen zijn zoals ik ben. Iets waar ik erg mee worstelde toen ik een eetstoornis had.

Wederom stappen we samen vooruit, op 2 juni in Arnhem. Weet dat we verbonden zijn. Zien we je daar? 

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor de WEDAD SocialWalk.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

6 reacties op “World Eating Disorder Action Day 4”

  1. lijkt me heel leuk, maar ik vind een uur wandelen ook wel wat triggerend.

  2. misschien kan je een stukje meedoen, of je desnoods laten duwen in een rolstoel, als het te veel en te lang is? Weet dat het ook super moeilijk is om iets te vinden dat niemand kan triggeren, het gaat over eetstoornissen die zich uiten in alle mogelijke vormen en soms zelfs met compleet tegenstrijdige symptomen dus ik denk dat het quasi onmogelijk is om voor iedereen goed te doen

  3. In de tachtiger jaren was er nog niet zo veel en dat was zo ongeveer in 1985 toen zag ik iemand met een eetstoornis opgenomen worden en kreeg ook sonde voeding. Ze lag in het hoekje van de kamer met het uitzicht naar buiten. "s middags tijdens het rust uurtje deed ze de gordijnen dicht om bewegingen te doen, Er was toen ook al Nutridrank. Er waren toen nog geen eetstoornisklinieken. De internist was bij kennismaking wat kort af.en niet zo begripvol Je had toen geen gesprekstherapie of cognitieve therapie of exposure Ik ging ook eens naar een homeopaat en die zei dat mijn huisarts een klootzak was. Soms waren ze wel hard tegen mensen met een eetstoornis.Ik denk dat sommigen wel in staat zijn lichamelijk geweld te gebruiken tegen mensen die in een kwetsbare positie zitten. je kunt er in een machtspositie van alles mee doen en willen zich ook niet verantwoorden want als je hun met hun wangedrag confronteert gaan ze dreigen en intimideren.of valselijke aangifte doen als je er over schrijft en als je hun er mee confronteert. ik dacht dat je recht had op bescherming want je bent maar alleen en in een afhankelijkheidspositie en in een kwetsbare positie. Je weet dan toch wie het gaat winnen. Soms is het ook nog zo dat ze de politie aan hun kant krijgen en mensen bij wie het is aangedaan. Vuil gemeen. Gelukkig gaf het COC mij gelijk van dat men het een exces vond. De politie krijg ik niet aan mijn kant en ook de rechter niet en de officier niet. Je wilt je recht als je iets is aangedaan dat niet eerlijk is maar zij zitten er niet mee en er zijn mensen die ijskoud liegen. Mensen verdienen bescherming en het komt van een kant en daders verdienen geen bescherming. . .

  4. Er zijn mensen met entilement en grandiosity die publiek willen vergaren over het hoofd heen van mensen die in een machteloze positie verkeren. Iemand met trauma nog meer beschadigen door aan slachtofferbeschuldiging te doen omdat men denkt dat het slachtoffer er controle over had en zij zouden er wel controle over hebben gehad dus denkt men dat een ander dit ook wel had en dat is de crux bij trauma men is de controle kwijtgeraakt na zo"n overweldigende gebeurtenis. In een omgeving met victimblaming slachtofferbeschuldiging zal iemand nooit helen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *