Jongeren kijken minder televisie en meer YouTube video’s. YouTube is nog nooit zo populair geweest en het is nog nooit zo populair geweest om een bekende YouTuber te zijn. Enzo Knol, Beautygloss, Monica Geuze, iedereen kent ze. Dagelijks ploppen er nieuwe YouTube talenten je smartphone binnen. Velen zijn op zoek naar bevestiging, dat kleine beetje roem, een leuke bijverdienste en natuurlijk, niet te vergeten, een creatieve hobby of fulltime job. In deze enorme stroom aan video’s zie je hoe zij leven, hun dagelijkse activiteiten en hun mening over verschillende onderwerpen. YouTube is nooit saai. Tegelijkertijd is YouTube niet te controleren. Dat wat door video makers wordt meegegeven aan de nieuwe generatie volwassenen is ongecensureerd en rauw. Is dit ook hetgeen we aan onze nieuwe generatie willen meegeven of moeten we ons zorgen maken?
Al een tijdje keek ik geen YouTube video’s meer. Ik was er even klaar mee, had er geen behoefte meer aan en keek liever een leuke serie of goede film. Tot voorkort. Netflix werkte niet snel genoeg naar mijn zin en ik besloot om weer even een muisklik naar YouTube te maken. Achter elkaar keek ik naar video’s van verschillende grote YouTubers. Zoals altijd verloor ik mijn notie van tijd en was het plotseling al half 1 in de nacht toen ik de laatste video wegklikte. Ik merkte dat ik na het kijken van deze stroom aan video’s een naar gevoel had gekregen. Waar had ik nou eigenlijk naar gekeken en wat werd er eigenlijk direct of indirect meegegeven in deze video’s? Naast de nodige afleiding en lachmomenten, ervoer ik ook een impact op mijn zelfbeeld.
Eén van de YouTubers lanceert haar eigen fake lashes lijn. Een andere YouTuber koopt impulsief een Chanel tas voor meer dan 3000 euro, weer een andere YouTuber laat haar tanden gratis bleken bij een hippe witte studio in Amsterdam en tenslotte klaagt een extreem knappe YouTuber over dat ze er vandaag echt niet uitziet. Ik realiseer me dat ik helemaal nooit na heb gedacht over het dragen van nepwimpers, maar me nu ineens afvraag of ik die niet nodig heb. Ik vraag me af waarom ik niet zo even 3000 euro uit kan geven aan een hippe tas. Verder bedenk ik me dat mijn tanden ook niet echt wit meer zijn en dat ik er met wittere tanden misschien wel mooier uit zou zien. Tenslotte, jeetje, als zij er niet uitziet, hoe zie ik er dan uit?! Mijn god, wat moet ik veel veranderen aan mijzelf om mooi, hip en goed genoeg te zijn.
Ik ben 28 jaar oud, maar realiseer me dat de gemiddelde leeftijd van de YouTube kijker ergens rond de 19 jaar zal liggen. Dit betekent dat er een flink aantal meisjes van rond de 14 jaar zal kijken naar dezelfde video’s als ik vanavond heb gekeken. Ook zij zien dat het blijkbaar mooier is om nepwimpers te dragen en je tanden te bleken. Zij koppelen populair en geliefd zijn hierdoor sneller aan gemaakte schoonheid, luxe en het kopen van een Chanel tas van ruim 3000 euro.
Eens in het half jaar ga ik naar de kapper. Ik vind dit vaak behoorlijk duur en schrik bijna altijd als ik bij de kassa sta om af te rekenen. Ik heb een goede baan, werk hard en heb een universitaire opleiding afgerond. Ik hoop ooit kinderen te krijgen en hen alles te kunnen bieden wat goed voor ze is. Toch lijkt het me onnodig en overbodige luxe om iedere maand naar de kapper te gaan. Dit is wel hetgeen wat mijn toekomstige dochter via YouTube te zien krijgt. Bekende en geliefde YouTubers gaan om de haverklap naar een kapper die zo’n 75 euro voor enkel een knipbeurt vraagt. Ze laten hun haar niet enkel knippen maar iedere keer ook weer opnieuw kleuren. Dit moet minstens 150 tot 200 euro per keer kosten. Het lijkt bijna normaal te worden, terwijl dat het natuurlijk helemaal niet is…
Het lijkt me lastig voor de kinderen én ouders van een gezin dat minder geld te besteden heeft om hiermee telkens geconfronteerd te worden. Je gunt je kinderen immers het beste, maar kan gewoonweg niet op tegen YouTubers die iedere maand naar de kapper gaan, die een designer tas kopen of voor een paar honderd euro hun tanden laten bleken. Eigenlijk ga ik bij het benoemen van deze luxe zaken nog voorbij aan dat wat kinderen hiervan leren. Zij kunnen hierdoor gaan denken dat het normaal, en nog belangrijker, nodig is om dit allemaal te doen en hebben.
Jongeren krijgen door YouTube mee dat het normaal is om nepwimpers te dragen, je tanden te bleken, tassen te kopen van een paar duizend euro, eens per maand naar de kapper te gaan om je haren te verven, veel make-up te dragen en regelmatig uit eten te gaan.
Dit laatste punt, vaak uit eten gaan, is ook iets wat ik bij verschillende YouTubers voorbij zie komen. Er zegt er zelfs eentje dat ze niet kan koken en daarom maar iedere dag uit eten gaat. Toen ik 16 was had ik een bijbaantje in de supermarkt en spaarde ik al het geld dat ik verdiende. Eens in de zoveel maanden ging ik met een vriendinnetje pizza eten voor 12,50 per persoon. Dat was leuk en gezellig. Volgens YouTube is het normaal om meerdere malen per week met vriendinnen uit eten te gaan in hippe tenten en daar Sushi, krab, oesters en ander luxe te bestellen onder het genot van enkele glazen wijn. …En als YouTube of het restaurant niet betaalt, dan betaalt papa.
Ik spaarde vroeger ook om zo nu en dan naar de stad te gaan met de bus. Hier ging ik dan winkelen. Dat was een hele happening. Nieuwe kleding kopen, leuk en spannend! Ik bezocht de H&M en dacht altijd 10 keer na voordat ik besloot iets te kopen. Liefst kocht ik kleding in de uitverkoop, want dat scheelde wat centen. Op YouTube zie ik wekelijks nieuwe kleding voorbij komen. In de meeste gevallen gaat het om kleding die de idolen gewoon hebben gekregen, maar dat wordt veelal niet direct gezegd. Het lijkt hierdoor gewoon of ze bijna wekelijks nieuwe outfits kopen, luxe horloges bestellen en allerlei dure make-up aanschaffen.
Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik me besef dat het leven dat ik zie op YouTube veelal niet het échte leven is. Ja, misschien voor een enkeling, al zie ik dan slechts een deel van die enkeling en nauwelijks de ruzies, pijn en onzekerheid. Ik realiseer me dat het niet eerlijk ten opzichte van mijzelf is om me te meten aan deze YouTubers. Mezelf hiermee vergelijken zal me enkel enkel een negatief gevoel over mijzelf opleveren. Het als eenvoudige afleiding kijken van deze YouTube video’s heeft een negatief effect op mijn zelfbeeld als ik me er niet ieder moment aan herinner dat dat wat ik zie niet de norm is.
De vraag is of meisjes van 15 zich dit wel realiseren en zichzelf hier wel regelmatig bewust van maken. Ik vrees het niet.
Tenslotte moet gezegd worden dat veel van deze YouTubers ook als inspiratie en motivatie kunnen dienen om te vechten voor je leven en iets moois te maken van je toekomst!
Geef een reactie