Zelf appelbeignets en oliebollen maken

Wat is er nou leuker en gezelliger dan op oudjaarsdag samen met anderen oliebollen en appelbeignets te maken?! Nou ja, er zijn natuurlijk zat dingen leuker, maar dit is ook leuk 😛 Dus hebben we voor jullie het recept opgezocht en uitgeschreven. Met dit recept maak je heerlijke appelbeignets. Maak je liever oliebollen? Check dan het recept eronder.

Ik hoop dat jullie van een (paar) oliebol(len) en appelbeignet(s) kunnen genieten op oudjaarsavond. Ik doe dat in ieder geval wel! En vooral van de appelbeignets, want daar ben ik dol op!

Recept appelbeignets (ca 20):

Wat heb je nodig?

  • 4 appels (goudreinetten)
  • 125 gram bloem
  • 1,25 deciliter bier
  • 1 eierdooier
  • 80 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel olie
  • 1 eiwit
  • frituurpan
  • poedersuiker vermengd met kaneel

En dan?

Schil de appels en boor hun klokhuizen eruit. Snijd vervolgens dikke plakken van de appels. Als je er wat citroensap overheen doet, worden ze niet bruin.

Maak het beslag van bloem, bier, eierdooier, suiker, zout en olie. Klop vervolgens het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en spatel het luchtig door het beslag heen.

Verhit de olie tot 175 ºC/ de frituurpan en haal de appelschijven door het beslag. Frituur ze hierna goudbruin in ongeveer een paar minuutjes tijd.

Laat ze een beetje uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met de suiker-kaneel.

Smullen maar!

Recept voor oliebollen

Wat heb je nodig?

  • 50 gram suiker
  • 80 gram gist
  • 20 gram zout
  • 1 liter handwarm water
  • 1 kilo tarwebloem
  • 150 gram krenten of 200 gram rozijnen
  • Frituurpan
  • IJslepel

En dan?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water.

Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten toe.

Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld).

Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepen of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ca 5 minuten. Check bij de eerste bol ff of de binnenkant wel gaar wordt en/ of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar.

Laat de bolletjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met lekker veel poedersuiker.

 

 Geniet ervan!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

31 reacties op “Zelf appelbeignets en oliebollen maken”

  1. Leukk, wij maken ze ook elk jaar zelf maar dan met een koopmans mix 😛 Gisteren net weer gemaakt maar om er zelf ook van te nemen is echt een te grote stap

  2. oe oliebollen bakken ruikt altijd zo lekker..!!mmmm alleen dat al is genoeg om de smaak in je mond te proeven.. ik ga morgen naar mijn ouders en mijn vader bakt de lekkerste oliebollen die er zijn hihi(A) en ik neem er zeker 1tje.. (al is dat wel moeilijk) maar was is nou een oud en nieuw zonder oliebollen??

    proudteam, ook een goed nieuwjaar toegewenst, dat vanaf morgen maar weer een jaar vol met leuke collums op de proud site mag verschijnen!! Geniet van deze dag en sluit het mooi af..

    weg met 2010!! 2011 kom maar op..!!!

  3. Hmm, lekker 🙂 Wij maken elk jaar zelf appelbeignets 😀 ipv avondeten eten we die dan.

    Ik maak ze wel iets anders dan hierboven, maar leuk idee 🙂

  4. oliebollen vnd ik echt niet bijzonder haha 😛 maar vanavond ga k wel een appelbeignet proberen! wel gewoon gekocht en niet zelf gemaakt, haha

  5. Bij mijn oma was het gister al drukte van jewelste, zij bakken ook ieder jaar.. kratten vol!! Uit beleefdheid een op, ben er niet zo gek op.

    Een goed uiteinde iedereen!

  6. Ik ben net klaar met bakken.. Ik heb oliebollen en allepbeignets gemaakt ^^ Voor allemaal mensen 😀

    Het bakken vind ik ze leuk, maar ik ben er zelf allergisch voor..

    Iedereen een heeeel mooi uiteinde en natuurlijk een n0g mooier 2011!

  7. ik ben ze nu aant vakken :-).

  8. gister zelf oliebollen gebakken,maar dan met de pan,is ook goed gelukt en ze zijn lekker

  9. Haha, is bij ons in Belgie eerder voor op de kermis (:

  10. arrg zo jammer, al 3 jaar lang durf ik er geen te nemen 🙁

  11. niet om gemeen te zijn oid maar jullie kunnen misschien eens overwegen om een spellingscontrole uit te voeren voor jullie artikelen plaatsen, het aantal fouten is voor zo’n grote site echt schokkend. Ook bijvoorbeeld letters door elkaar halen wat iedereen overkomt maar wat niet echt op een site van dit formaat thuis hoort…
    Sorry grammar-nazi hier

  12. Ik durf ze ook niet te nemen. En ik wil ze heel graag, mijn oma heeft ze met veel liefde gemaakt. Ik kan het niet! Iemand tips?

  13. ik hou van appelbeignets, maar durf ze niet te nemen..

  14. @Iris ach wat maakt het uit als je maar begrijpt wat er staat toch :p

  15. Haha ik had dit nog niet gezien mar heb vandaag al lekker bollen gemaakt met hel veel rozijnen
    Als je het niet durft te nemen: het valt hardstikke mee. Het is hetzelfde deeg als voor brood alleen frituur je het maar als de olie heet genoeg is schroeit de bol helemaal dicht en zit er nauwelijks vet in. Op je brood smeer je ook boter en je avondmaaltijd bak je ook in de pan. Het zal niet veel vetter zijn tenzij je eoomboterbladerdeeg gebruikt in plaats van dit deeg. En probeer er een te nemen anders hou je je es en angst in stand. Het is lastig. De eerste keer heb ik meteen een appelbeignet van de kraam met bladerdeeg genomen en moest erna huilen maar heb er zeker geen spijt van. Hij was heerlijk! Ik eet liever wat ik lekker vind dan wat ik niet zo lekker cind Succes en genoet ervan

  16. Wat wij altijd doen is de appelbeignets bakken in een grote wok met zonnebloemolie, komt er minder vet smaak aan en geloof dat het nog iets gezonder is ook.

  17. Helaas durf ik dit nog.niet, maar ga ZE WEL BAKKEN voor mijn familie 🙂

  18. Jaa, wij bakken ze morgen, alleen wel met de pakken van koopmans hoor haha, veel makkelijker. En sowieso veel lekkerder om ze pas morgen te bakken, anders zijn ze echt oud. Nu nog de stap zetten om ze ook daadwerkelijk te eten, hihi

  19. @Isabel Kijk, dat vind ik een goed onderbouwd verhaal. Nu ga ik er misschien een nemen, of wel twee .. Dankzij jou 😉

  20. Gister oliebollen gehaald, en morgen lekker zelf bakken!

  21. Heb het jaren geprobeerd, maar nu geef ik het op: ik lust gewoon geen oliebollen. Wel jammer, aangezien mij vader ontzettend veel bakt en het huis er 2 dagen naar ruikt haha.

  22. En hoe warm moeten deze oliebollen? 🙂

  23. M’n vader maakt ze elk jaar zelf! Ook wel van een pak hoor.
    Maar ze zijn echt veel lekker dan van een kraam!
    & volgens iedereen die ze proeft, ook een stuk minder vet dan van de kraam.

  24. Wij bakken altijd kniepertjes hier (Drenthe!) Ook meeega lekker. Ik houd zelf niet echt van oliebollen en frituur is nog een te grote stap, ook voor mij helaas. En ook voor mijn ES was ik niet zo`n liefhebber van oliebollen dus dan ga je ook niet zo gauw proeven of zelf bakken.

  25. Hihii echt raar in Belgie heb ik echt nog nooit gehoord van deze oliebollen traditie tijdens nieuwjaar? ^^

    Klinkt wel leuk en lekkerrrrrr

  26. Wij maken oudjaarsdag altijd voor het goede doel. 5 uur opstaan en dan tot uurtje of 4 bakken en rondbrengen.

    Ben zelf niet zo gek erop, maar zo’n dag is wel gezellig

  27. ik vind het wel moeilijk om te eten, heb er gister wel twee gehad trouwens, appelbeignets lust ik niet zo. wel bakt mijn vader elk jaar kniepertjes dat eet ik liever. sorry maar ben blij als alles van de feestdagen qua eten weer normaal is, mag het misschien niet zeggen maar voel me echt heel opgelaten zo.

    liefs

  28. Op de foto staan volgens mij beignets die van bladerdeeg zijn gemaakt. Aan de zijkant zie je de ribbels van het radeerwieltjes. Of heb ik het mis? Met dit recept krijg je ze niet zo strak.

  29. Ik ga het ook doen dit jaar

  30. Volgens mij is het ook bladerdeeg

  31. Mijn vraag was, hoe krijg ik zelfgebakken appelbeignets minder vet,Ik gebruik zonnebloemolie,en Jonagoldappels, ook doe ik de kaneelsuiker er pas op na het bakken, en ik gebruik een oude pan. Is in een wok bakken misschien beter?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *