Wat is er nou leuker en gezelliger dan op oudjaarsdag samen met anderen oliebollen en appelbeignets te maken?! Nou ja, er zijn natuurlijk zat dingen leuker, maar dit is ook leuk 😛 Dus hebben we voor jullie het recept opgezocht en uitgeschreven. Met dit recept maak je heerlijke appelbeignets. Maak je liever oliebollen? Check dan het recept eronder.
Ik hoop dat jullie van een (paar) oliebol(len) en appelbeignet(s) kunnen genieten op oudjaarsavond. Ik doe dat in ieder geval wel! En vooral van de appelbeignets, want daar ben ik dol op!
Recept appelbeignets (ca 20):
Wat heb je nodig?
- 4 appels (goudreinetten)
- 125 gram bloem
- 1,25 deciliter bier
- 1 eierdooier
- 80 gram basterdsuiker
- snufje zout
- 1 theelepel olie
- 1 eiwit
- frituurpan
- poedersuiker vermengd met kaneel
En dan?
Schil de appels en boor hun klokhuizen eruit. Snijd vervolgens dikke plakken van de appels. Als je er wat citroensap overheen doet, worden ze niet bruin.
Maak het beslag van bloem, bier, eierdooier, suiker, zout en olie. Klop vervolgens het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en spatel het luchtig door het beslag heen.
Verhit de olie tot 175 ºC/ de frituurpan en haal de appelschijven door het beslag. Frituur ze hierna goudbruin in ongeveer een paar minuutjes tijd.
Laat ze een beetje uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met de suiker-kaneel.
Smullen maar!
Recept voor oliebollen
Wat heb je nodig?
- 50 gram suiker
- 80 gram gist
- 20 gram zout
- 1 liter handwarm water
- 1 kilo tarwebloem
- 150 gram krenten of 200 gram rozijnen
- Frituurpan
- IJslepel
En dan?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water.
Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten toe.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld).
Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepen of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ca 5 minuten. Check bij de eerste bol ff of de binnenkant wel gaar wordt en/ of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar.
Laat de bolletjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met lekker veel poedersuiker.
Geniet ervan!
Geef een reactie