Van jongs af aan ben ik al gek op kaneel broodjes. Op de basisschool bakten wij bij de kleuters op woensdagmiddag altijd verse broodjes en thuis deed ik dit ook weleens. Op gegeven moment begonnen mijn zus en ik ze ook te maken met suiker en kaneel en deze waren natuurlijk heel bijzonder en extra lekker. Inmiddels kun je op heel veel plekken zoals bij supermarkten en bakkerijen cinnamon buns / rolls kopen. Maar je kunt ze ook heel goed zelf maken en dit is vaak nog veel lekkerder. In deze blog deel ik een heerlijk recept om het zelf te maken en je huis ook nog eens lekker te laten ruiken.
Ze zijn heerlijk voor bij de lunch maar je kunt het ook prima als tussendoortje eten. Het is eigenlijk een soort kruising tussen een broodje en een gebakje. Het past goed bij een kopje koffie of thee en ze zijn natuurlijk het allerlekkerste als ze net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn. Je kunt ze overigens op allerlei manieren maken. Hieronder een recept met walnoten maar daaronder zal ik ook nog wat variaties delen.
Cinnamon buns met walnoten en karamelsaus
Kaneel staat natuurlijk centraal bij de cinnamon buns en dat is dan ook een van de belangrijkste ingrediënten. Met dit recept kun je ook een heerlijke karamelsaus maken en glazuur. Wat heb je naast de kaneel verder nodig?
♥ Ingrediënten voor het deeg
– 400 gram bloem
– 115 gram boter
– 120 ml melk
– 125 gram suiker
– 60 ml warm water
– 7 gram gist
– snufje zout
– 1 ei
Hoe maak je het?
Laat de gist en een beetje suiker oplossen in het warme water (60 ml) en laat het even staan. Verwarm ondertussen de melk en boter in een pannetje op een laag vuur en roer goed. Wanneer de boter gesmolten is, kun je het van het vuur halen. Doe het dan in een kom samen met het gistmengsel, het zout, de rest van de suiker, het ei en de helft van het bloem. Mix dit tot een egaal mengsel en voeg tot slot de rest van het bloem toe. Je krijgt dan een mooi deeg. Kneed het met je handen door en voeg eventueel nog een beetje bloem toe als het te plakkerig wordt. Vet een schaal in met een beetje olie en laat het ongeveer een uur op kamertemperatuur staan totdat het gerezen is.
♥ Ingrediënten voor de vulling
– 125 gram lichtbruine basterdsuiker
– 115 gram boter
– 1,5 el kaneel
– eventueel een klein beetje nootmuskaat en kardemom
– 100 gram walnoten
Hoe maak je het?
Hak de walnoten fijn en smelt daarna de boter. Als de boter gesmolten is voeg je de suiker, kaneel en eventueel andere kruiden toe en de walnoten. Roer het goed door elkaar.
♥ Ingrediënten voor de karamelsaus:
– 175 gram lichtbruine basterdsuiker
– 120 ml slagroom
– 115 gram boter
– 1 tl vanillesuiker
Hoe maak je het?
Ook de karamelsaus kun je tussendoor maken. Hier heb je genoeg tijd voor als het deeg aan het rijzen is. Smelt de suiker in een steelpannetje en blijf goed roeren. Wanneer de suiker een wat donkerdere kleur heeft gekregen en volledig gesmolten is, voeg je de boter toe. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Daarna voeg je de slagroom en de vanillesuiker toe. Wanneer het goed gemengd is en de karamel gaat koken, haal je het van het vuur af.
♥ Ingrediënten glazuur
– 1 el melk
– 125 gram poedersuiker
Hoe maak je het?
Glazuur maken is eigenlijk heel makkelijk. Je kunt het met water doen of met melk en het belangrijkste is de verhouding. Je kunt de bovenstaande verhouding aanhouden maar je kunt het ook op gevoel doen. Je hebt in principe relatief weinig melk nodig en veel poedersuiker. Doe wat poedersuiker in een bakje en voeg een paar druppels melk toe. Als je dan gaat roeren zie je al snel waar je meer van nodig hebt. Glazuur hoort een beetje dik te zijn.
En dan verder..
Als het deeg klaar is, rol je het helemaal uit totdat je een lange rechthoekige lap hebt van ongeveer een centimeter dik. Verdeel hier de vulling gelijkmatig overheen. Rol dan het deeg op en verdeel het in ongeveer 9-10 gelijkmatige stukken. Pak een bakvorm en giet hier de karamelsaus in. Leg de rolletjes hier vervolgens in en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na ongeveer 25 minuten zijn ze gaar. Controleer het even (ze horen goud-bruin te zijn) en als ze nog wat bleek zijn kun je ze nog een paar minuutjes laten staan. Giet tot slot wat glazuur over de cinnamon buns en ze zijn klaar!
♥ Lekkere variaties en tips!
Je kunt met cinnamon buns ook variëren en ze precies zo maken zoals jij het lekker vindt. Natuurlijk liggen er een aantal dingen vast zoals het beslag en dat er kaneel in zit, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor volkoren bloem of spelt meel. Daarnaast kun je wel wat variatie aanbrengen in het beslag door bijvoorbeeld vanille suiker toe te voegen als je dat lekker vindt. Daarnaast zijn talloze recepten op internet te vinden voor het deeg en de vulling. Je kunt de vulling ook zonder noten maken, je kunt er ook rozijnen in verwerken of vers fruit bij eten. Daarnaast kan je als je dol bent op chocolade in combinatie met kaneel, er chocolade snippers doorheen doen. Je kunt er ook voor kiezen de karamelsaus of het glazuur weg te laten. Het is dan wat makkelijker mee te nemen omdat het niet plakt.
Wat vind jij van cinnamon rolls en hoe zou jij ze maken?
Geef een reactie