Zelf eierkoeken bakken

Van jongs af aan eet ik eigenlijk al eierkoeken. Als kind was ik er al gek op. Iedereen kent ze en ik denk ook dat iedereen ze wel eens heeft gegeten. Ze zijn te koop bij alle bakkers en supermarkten. Ik eet ze op het moment vaak met speculoos pasta. Ik heb dat echt een tijdje iedere dag gegeten maar daar ben ik nu wel mee gestopt. Dan wordt het op gegeven moment niet zo bijzonder meer. Ik hou ervan. Maar eierkoeken zijn eigenlijk het allerlekkerste als je ze zelf maakt!

Toen ik nog jong was, bakte mijn moeder regelmatig zelf eierkoeken. Dit was voor mij en mijn zus echt een feestje. Het huis rook dan zo lekker en we wisten wat ons te wachten stond. We konden hier ontzettend van genieten. Op gegeven moment heeft ze ons geleerd hoe we het zelf konden maken en eigenlijk is het super makkelijk! Daarnaast bestaat het uit ingrediënten die je vaak wel in huis hebt. Grote kans dat je er niet eens voor naar de supermarkt hoeft.

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 9 kleine eierkoeken.

♥ 100 gram bloem
♥ 100 gram (kristal)suiker
♥ 2 eieren
♥ 1 afgestreken tl bakpoeder
♥ Evt. schil van een halve citroen 

Bereiding

♥ 1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

♥ 2. Klop de eieren samen met de suiker tot een romig mengsel.

♥ 3. Meng de bakpoeder met de bloem en zeef dit door het eimengsel heen. Voeg eventueel de citroenrasp toe.

♥ 4. Meng het niet door elkaar met een mixer maar met een spatel of houten lepel. Dan houdt je het luchtig. Doe het ook niet te lang.

♥ 5. Verdeel het beslag in 9 hoopjes over de bakplaat (ongeveer 1 eetlepel). Zorg voor ruimte tussen de eierkoeken want ze gaan nog groeien!

♥ 6. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten. Als ze lichtbruin zijn, zijn ze gaar. Zijn ze nog erg bleek? Laat ze er nog even in zitten maar houd het goed in de gaten, anders worden ze droog.

Super simpel dus. Als variatie kun je er eventueel wat vanille suiker, amandelen of rozijnen aan toevoegen. Ik maak de eierkoeken best vaak, het kost niet veel tijd en ik heb de spullen eigenlijk altijd wel in huis. Heel handig als je plotseling bezoek krijgt en je wilt eigenlijk iets lekkers bij de thee hebben.

Heb jij wel eens zelf eierkoeken gebakken?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

37 reacties op “Zelf eierkoeken bakken”

  1. Ohh dat wil ik een keer proberen!

  2. Dit ga ik vanmiddag maken, super leuk!

  3. Ja, ik heb dat wel eens gedaan! Uit het Dr.Oetker receptenboekje dat vroeger van mijn oma was.

    Bij de Jumbo hadden ze ook lekkere gevulde eierkoeken; twee op elkaar met een laagje crème ertussen. Maar die zijn nu helaas uit het assortiment 🙁

  4. “Het huis ruikte dan zo lekker..” .. Pardon, ruikte?

    Makkelijk recept inderdaad, ik ga het zeker eens proberen!

  5. Super leuke blog! Vaker doen Laura!

  6. Oeh dat ga ik misschien dalijk wel maken!
    Leuk recept niet zo moeilijk een x een ander tussendoortje om 3uur 🙂

  7. Ruikte = rook :p ?

    Verder leuke Blog 😉

  8. Jaaaaaaaaaaaa, i love them! Ik ga ze zeker maken!=)
    Dankjewel!

  9. Zelfgemaakte eierkoeken zijn zeker heel lekker en heel simpel om te maken!

  10. zo maak ik ze altijd met mijn vriendin en dan heel veel van het deeg eten, en daarna met aardbeitjes en slagroom

  11. Klinkt goed! Misschien dat ik deze vanavond ga maken en dan met een vulling 🙂

  12. vroeger was dit echt mijn favoriete tussendoortje!
    de zaterdag morgen met papa naar de markt en daar bij een kraampje een eierkoek halen, echt de beste eierkoeken die er bestaan!

    zal dit receptje zeker eens uittesten!

  13. Klinkt lekker!
    Ga ik zeker een keer proberen.

  14. Zien er goed uit! Heb ze toevallig deze week twee keer gemaakt.. uit het kookboek van Rudolph van Veen. Mag helaas zelf nu alleen voorverpakte tussendoortjes, maar als dat over is… weet ik het wel.. 😉

  15. Die ga ik echt een keer maken.
    En iedereen maakt wel eens een taalfout toch?
    Vind het een leuke blog

  16. Hihi ik heb net een Rozijnentulband en een appelkaneelcake gebakken als traktatie dus voor vandaag ben ik even uitgebakken maar deze eierkoekjes wil ik een dezer dagen ook maken, heerlijk! Dank je wel Laura!

  17. worden het dan brosse of zachte eierkoeken?

  18. Kan zelfrijzend bakmeel ipv bloem en bakpoeder?

  19. Ik heb ze vanmiddag gebakken, ik heb er nog geen een op maar ze zien er goed uit.

  20. Ook ik heb ze vanmiddag gebakken! Zelf durf ik ze niet te eten maar mijn ouders en broertje hebben er wel van gesmuld. Ze vielen duidelijk in de smaak.

  21. als je wat overgewicht hebt en je moet wat afvallen…zijn ze dan zonder suiker een oke tussendoortje?

  22. Suoerleuke blog dit! Helemaal enthousiast en ga ze morgen gelijk proberen te maken 😀 Ik ben dxol op eierkoeken! Thanks for the recipe!

  23. wow! dat ziet er heel lekker uit, ik probeer ze eens uit voor de verjaardag van mijn moeder binnen een weekje 🙂
    Thanks 4 sharing!!!

  24. Ik ga ze ook uitproberen, ik ben benieuwd of mijn homemade eierkoeken lekkerder zijn dan die van de Jumbo. 🙂

    Bedankt Laura voor het recept!

  25. Ze zitten nu in de oven… Ik ben benieuwd!

  26. TIP: gebruik lichtbruine basterdsuiker en voeg een goede theelepel met kaneel toe!

  27. Mmm, ik ga proberen of ik ze met glutenvrij meel kan maken!

  28. ze zijn echt super lekker, ik heb ze net gemaakt 🙂

  29. ik ook, super lekker 🙂

  30. ik kende het recept al, maar maak er altijd 6 met deze hoeveelheid.. & dan vind ik ze alsnog niet zo groot eigenlijk! 😮

  31. Eierkoeken…. met een laagje Lätta en gestampte muisjes

  32. ik heb ze net gemaakt en het ruikt echt super goed!
    nu hopen dat de ook zo lekker smaken!! 🙂

  33. Recept van 24Kitchen, ze zijn erg lekker 🙂
    Ik heb ze al redelijk vaal gemaakt ook doe ik er wel eens rozijnen chocoladestukjes schudde buikjes of appel in, m’n ouders zijn er dol op 😛

  34. de eierkoeken gebakken en koffie gaan halen in de suppermarkt. kom ik thuis heb ik nu wel koffie maar geen eierkoeken meer. de kinderen vonden ze te lekker

  35. Hoe lang moet je kloppen voordat je het meel erbij doet?
    Moet het in een vetvrije kom, of maakt dat niet uit vanwege het eigeel dat erbij zit?

    Groetjes Monique

  36. @ monique, ik klop het altijd zo’n 5-10 minuten. verder is een vetvrije kom vaak wel beter maar het maakt in dit geval niet zo heel veel uit!

    Succes en eetsmakelijk!

  37. Super lekker! vanmiddag gebakken en smaken heerlijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *