Trifle is een traditioneel Engels toetje. Er zijn tientallen manieren om en een trifle te maken. Wanneer je de trifle maakt in een glazen schaal zie je goed de verschillende lagen. Je kunt natuurlijk veel variaties maken, omdat er verschillende kleuren fruit zijn en verschillende kleuren jelly. Het is maar net wat jij lekker vindt! Elk seizoen is er ander fruit, dus kun je ook elk seizoen een andere trifle maken. Ik heb voor dit recept een trifle gemaakt met rood fruit. Het recept komt van mijn overgrootmoeder uit Engeland. Het is ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Je moet alleen wat geduld hebben omdat het opstijven van de lagen lang duurt, maar dan heb je ook wat! Vergis je ook niet in de grootte, het is namelijk erg vullend zoals de meeste Engelse toetjes en gebak.
♥ Wat heb je nodig
– Pak lange vingers of roombotercake
– Jelly (gelatine, kan je halen in Engelse winkels)
– Fruit van het seizoen of fruit uit blik
– 35 gram custard poeder
– 15 tot 35 gram suiker
– 570 ml Melk
– Slagroom
– Eventueel taartversiering
– Eventueel een scheutje likeur, sherry of port
– Steelpannetje
– Garde
Doe de lange vingers of cake in een schaal. Doe de jelly’s in een maatbeker. Voeg 100 ml kokend water toe. Als de jelly gesmolten is, voeg je koud water toe tot 570 ml. Voeg de jelly toe aan de lange vinger of cake en roer dit er goed doorheen zodat er geen grote klonten meer in zitten. Als je er voor kiest om likeur, sherry of port toe te voegen kan je dat nu doen. Roer dit dan door het mengsel. Zet het mengsel in de koelkast en laat het ongeveer vier uur opstijven.
Als het mengsel opgestijfd is leg je een laag met fruit eroverheen.
Nu ga je de custard maken. Meng de suiker en de custardpoeder en doe er een klein beetje melk bij. Roer dit tot een glad papje. Zet het restant de melk op in een steelpannetje en laat het bijna aan de kook komen. Giet een klein beetje van de hete melk bij het custardpapje. Zet het pannetje terug op het vuur en gooi nu het papje bij de melk in het pannetje. Blijf met een garde kloppen tot de custard aan de kook komt. Laat het heel zachtjes een minuut of twee doorkoken, terwijl je blijft roeren. Dat is heel belangrijk, anders brandt het namelijk aan. Zorg ervoor dat de custard dik wordt, ongeveer even dik als vanillevla. Giet vervolgens de custard over het fruit, laat het even afkoelen en zet het in de koelkast om ook deze laag op te laten stijven.
Na ongeveer vier uur zijn de eerste drie lagen klaar en doe je de laatste laag met geklopte slagroom.
Hebben jullie wel eens trifle gemaakt?
Geef een reactie