Zelf heerlijke Saotosoep maken

Ondanks dat ik Saoto soep als iets typisch Surinaams zie, is het van oorsprong een Javaans gerecht. Het wordt in Suriname veel gegeten en ook in Nederland wordt het steeds populairder. Ik hou van koken en het uitproberen van nieuwe dingen. Zeker als het uit een ander land komt. Dus ik ben zelf saotosoep gaan maken. Natuurlijk wel naar recept van mijn familie uit Suriname. Het wordt op verschillende manieren gemaakt maar in deze blog deel ik met jullie mijn recept.

Saotosoep is een rijk gevulde soep met heerlijke ingrediënten. Je kunt het eten met bijvoorbeeld witte rijst of een Surinaamse loempia. Vaak is het een onderdeel van een aantal Javaanse gerechten maar je kunt het ook goed als lunch eten. Bij dit gerecht werkt het allemaal wat anders dan bij gewone soep. Je maakt eerst een goede bouillon en de ingrediënten van de soep voeg je hier niet aan toe, maar doe je los in de soepkom.

Ingrediënten
Voor ongeveer 4 kommen

♥ Voor de bouillon:
3 liter water
1 groot stuk laos in grove stukken verdeeld
4 gedroogde salam blaadjes
1 stokje citroengras (sereh)
1 biologisch boullionblokje
4 hele scharrelkippenbouten
stokjes van de selderij
zwarte peper
zeezout

♥ Voor in de soepkom:
Fijngehakte selderij
4 hardgekookte eieren
taugé
saotosoepmix met gefrituurde vermicelli en minifrietjes (toko)
gebakken uitjes

♥ Sausje:
Gele madame jeannette sambal
Ketjap manis (zoete ketjap)
Gebakken uitjes

Bereiding
Was de kip goed schoon met azijn. Hak het in grote stukken en doe ze in een pan met water en de rest van de (bouillon)ingrediënten. Kook de bouillon tenminste een uur op zacht vuur en laat zo de bouillon trekken tot een krachtige soep. Haal tussendoor (na ongeveer een kwartier) de kip uit de soep als de bouten gaar zijn en pluis het vlees uit tot fijne stukjes. Doe de botten weer terug in de bouillon om de soep kracht te geven. 

Surinamers eten graag pittig. Bij saotosoep hoort dan ook een pittig ketjap sausje. Deze maak je door wat gele madame jeannette sambal te mengen met ketjap manis en wat gebakken uitjes. Dit sausje serveer je in een klein kommetje op tafel zodat mensen dit naar wens kunnen toevoegen. Zelf hou ik niet zo van heel pittig eten, althans, ik vind het wel lekker maar ik kan er niet zo goed tegen. Toch doe ik altijd wel een beetje van dit sausje in mijn soep, omdat het een heel lekkere smaak heeft. Dus het is de moeite waard om dit erbij te maken.

Maak als de soep klaar is de kommen op met de taugé, uitgeplozen kip, saotosoepmix, een ei, gebakken uitjes en de selderij. Giet vlak voor het eten de kokend hete soep erover. Een beetje van de ketjapsaus erover en smullen maar.

Heb jij wel eens saotosoep gegeten?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “Zelf heerlijke Saotosoep maken”

  1. Ja, ik ken het wel, gezien ik een Surinaamse familie heb (ik ben in Nederland geboren), maar ik kan me niet herinneren wanneer ik dit gerecht voor het laatst heb gegeten, en of ik het überhaupt wel eens heb gegeten. Volgens mij wel, maar ik kan het me niet herinneren als een gerecht dat ik heel lekker vind, al vind ik het er op de foto’s wel heel goed uitzien. Ik eet alleen geen vlees meer en ik eet niet graag pittig, haha. Ik voel me sowieso eerder een Nederlander ;-).

  2. Ik vind saotosoep ook lekker, vooral op verjaardagen hebben we dit (ik ben half Surinaams). Lijkt me wel ingewikkeld om het zelf te maken haha 🙂

  3. Dit is echt een aanrader!! Een paar maanden geleden heb ik dit voor het eerst gegeten. Wij hadden bakjes met de ingredienten op tafel,zodatwe zelf konden kiezen wat en hoeveel we in de bouillon deden. Ik vind ei er bijvoorbeeld niet zo lekker in, maar tauge wel en kip ook. Het lijkt ingewikkeld om te maken, maar dat is.het.niet. Het kost wel wat tijd om de kip klein te maken en om de ingredienten klaar te maken

  4. Dit is zooooo lekker, mijn vriend is half Indonesisch, we maken dus zo nu en dan deze heerlijk saotosoep, genieten! En het lijk ingewikkeld als je hete nooit hebt gemaakt maar echt het is super simpel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *