Ondanks dat ik Saoto soep als iets typisch Surinaams zie, is het van oorsprong een Javaans gerecht. Het wordt in Suriname veel gegeten en ook in Nederland wordt het steeds populairder. Ik hou van koken en het uitproberen van nieuwe dingen. Zeker als het uit een ander land komt. Dus ik ben zelf saotosoep gaan maken. Natuurlijk wel naar recept van mijn familie uit Suriname. Het wordt op verschillende manieren gemaakt maar in deze blog deel ik met jullie mijn recept.
Saotosoep is een rijk gevulde soep met heerlijke ingrediënten. Je kunt het eten met bijvoorbeeld witte rijst of een Surinaamse loempia. Vaak is het een onderdeel van een aantal Javaanse gerechten maar je kunt het ook goed als lunch eten. Bij dit gerecht werkt het allemaal wat anders dan bij gewone soep. Je maakt eerst een goede bouillon en de ingrediënten van de soep voeg je hier niet aan toe, maar doe je los in de soepkom.
Ingrediënten
Voor ongeveer 4 kommen
♥ Voor de bouillon:
3 liter water
1 groot stuk laos in grove stukken verdeeld
4 gedroogde salam blaadjes
1 stokje citroengras (sereh)
1 biologisch boullionblokje
4 hele scharrelkippenbouten
stokjes van de selderij
zwarte peper
zeezout
♥ Voor in de soepkom:
Fijngehakte selderij
4 hardgekookte eieren
taugé
saotosoepmix met gefrituurde vermicelli en minifrietjes (toko)
gebakken uitjes
♥ Sausje:
Gele madame jeannette sambal
Ketjap manis (zoete ketjap)
Gebakken uitjes
Bereiding
Was de kip goed schoon met azijn. Hak het in grote stukken en doe ze in een pan met water en de rest van de (bouillon)ingrediënten. Kook de bouillon tenminste een uur op zacht vuur en laat zo de bouillon trekken tot een krachtige soep. Haal tussendoor (na ongeveer een kwartier) de kip uit de soep als de bouten gaar zijn en pluis het vlees uit tot fijne stukjes. Doe de botten weer terug in de bouillon om de soep kracht te geven.
Surinamers eten graag pittig. Bij saotosoep hoort dan ook een pittig ketjap sausje. Deze maak je door wat gele madame jeannette sambal te mengen met ketjap manis en wat gebakken uitjes. Dit sausje serveer je in een klein kommetje op tafel zodat mensen dit naar wens kunnen toevoegen. Zelf hou ik niet zo van heel pittig eten, althans, ik vind het wel lekker maar ik kan er niet zo goed tegen. Toch doe ik altijd wel een beetje van dit sausje in mijn soep, omdat het een heel lekkere smaak heeft. Dus het is de moeite waard om dit erbij te maken.
Maak als de soep klaar is de kommen op met de taugé, uitgeplozen kip, saotosoepmix, een ei, gebakken uitjes en de selderij. Giet vlak voor het eten de kokend hete soep erover. Een beetje van de ketjapsaus erover en smullen maar.
Heb jij wel eens saotosoep gegeten?
Geef een reactie