Overal hoor en zie ik het…en dan vooral nog van Starbucks: Ice Coffee. Van die grote doorschijnende plastic bekers met deksels met daarin een heerlijk uitziende romige substantie. Niet alleen wij in ons koude kikkerlandje, maar overal in de wereld genieten ze ervan. Hollywoodsterren zie je er enthousiast mee over straat lopen…. etc!
Maar hoe maak je nu zelf een goede ijskoffie?
We zijn voor jullie op zoek gegaan, maar duidelijk is dat daar de meningen nogal over verdeeld zijn. Ons leek daarom de beste oplossing om naar HET recept van Starbucks op zoek te gaan. Maar op één of andere vreemd manier 😉 zijn daarvan zelfs tig verschillende recepten. Wie heeft nu het echte recept?
Waar de meningen vooral over verschillen is of er wel of niet vanille -of slagroomijs in de koffie moet. Wij laten de keuze aan jullie over en komen daarom gewoon met 2 starbucks look-a-like recepten! (al kan ik me voorstellen dat de ice coffee met vanille-ijs het lekkerst is ;))
De samenstelling is meestal zo: 1/4 deel koffie, 2/4 deel vanille-ijs, 1/4 deel melk
Recept 1:
Ingrediënten:
– 1/2 kopje Espresso koffie.
– 100 ml Melk.
– 1 a 2 eetlepels vloeibare caramel.
– 2 bolletjes slagroomijs.
– 4 ijsklontjes.
En dan?
- Zet eerst een kop Espresso/ sterke koffie
- Laat de koffie afkoelen en zet hem erna nog even in de koelkast (niet als hij nog warm is, dat is slecht voor de koelkast!)
- Crusch (maak fijn) de ijsklontjes in een blender of met een hakbijl/ pikhauweel in een bakje 😉
- Voeg de melk, de caramel, het slagroomijs aan de koffie toe. Doe het gecrushte ijs erbij.
- Mix alles 20 seconde in de blender.
- Giet alles over in een hoogglas en doe ON TOP wat slagroom.
Recept 2:
Ingrediënten:
– 125 ml koffie afgekoeld
– 125 ml melk
– 4 – 6 ijsblokjes
– 30 ml slagroom
– 10 g suiker (meer of minder naar eigen smaak)
– 1 zakje vanille suiker
En dan?
- Meng alles behalve de ijsblokjes en slagroom in een kan, goed roeren tot suiker is opgelost, dan in koelkast plaatsen.
- Doe de ijsblokjes (eventueel gecrushed) in een groot lang glas.
- Schenk de koude koffie over de ijsblokjes.
- Klop de slagroom half stijf. Geef een flinke schep slagroom op de koffie evt. met wat cacaopoeder bovenop
Heb je toch liever iets kant en klaars, ga dan of naar een goede koffietent of haal het uit de superkmarkt:
Houd jij van IJSKOFFIE?
Geef een reactie