Ik ontdekte laatst een nieuw product in de supermarkt: glutenvrije pitabroodjes. Gewone pitabroodjes kan ik niet eten, want door mijn glutenintolerantie word ik daar erg ziek van. De nieuwe broodjes leken mij een lekkere variatie op mijn maaltijden. Maar wat moet je er eigenlijk mee? Ik zet hieronder de twee meest bekende en de door mij bedachte variaties op een rij.
Variatie op je eetlijst?
Als onderdeel van mijn lunch, vervang ik twee belegde boterhammen door één gevuld pitabroodje. Ik eet ze ook als tussendoortje. Als onderdeel van mijn avondmaaltijd eet ik twee gevulde pitabroodjes, aangevuld met een salade en een toetje. Het hangt natuurlijk van de grootte van je pitabroodje en het soort vulling af hoe voedend het is, maar dit is een aardige richtlijn als je een basislijst volgt.
Bereiding
Op de verpakking kun je zien hoe je een pitabroodje kunt bereiden. Meestal volstaat het om een broodje enkele minuten te grillen in een grilpan, tosti-ijzer, broodrooster of oven. Daarna snijd je hem open, waarbij je een van de lange kanten dicht laat, zodat je een soort envelop krijgt die je kunt vullen.
♥ Shoarma
De bekendste vulling is denk ik wel de combinatie shoarma met knoflooksaus. De shoarma bak je eerst op in een koekenpan en daarna kan het samen met de saus je gegrilde pitabroodje in. Ook lekker met wat (gebakken) uienringen erbij.
♥ Falafel
Een vegetarische variant is het vullen van je pitabroodje met falafel, een blaadje sla en yoghurtsaus. Deze yoghurtsaus kun je zelf maken met (ongezoete soja)yoghurt en lekkere kruiden, zoals basilicum, munt, koriander en dille en eventueel een gesnipperd knoflookteentje. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare tzatziki kopen, want dat smaakt er heerlijk bij.
♥ Mexicaanse kip
Als vulling van wraps, bak ik soms wat kip, paprika, ui en maiskorrels op en voeg daar Mexicaanse kruiden aan toe. Dit is ook heerlijk in een pitabroodje! Ik voeg er dan ook wat tomatenpuree aan toe. Vervang voor een vegetarische vulling de kip door bruine bonen.
♥ Kikkererwten
Bak in een koekenpan wat ui, paprika en zongedroogde tomaat op en voeg hier gare kikkererwten en tomatenpuree aan toe. Kruid het met raz el hanout kruiden (onder andere te koop bij Marokkaanse winkels en online).
♥ Rauwkost
Een heerlijke frisse vulling bestaat uit avocado, tomaat en komkommer. Zelf besmeer ik het pitabroodje aan de binnenkant aan beide zijden met avocadospread uit de supermarkt. Daarna voeg ik er plakjes tomaat en komkommer aan toe.
♥ Banaan en chocoladepasta
Dit vond ik eerlijk gezegd een geniale vondst. Besmeer beide binnenzijden van het pitabroodje met chocoladepasta. Leg er daarna plakken banaan (in de lengte gesneden) in. Eet smakelijk!
Hopelijk vonden jullie het leuk om mijn ontdekkingen op het gebied van pitabroodjes te lezen en gaan jullie er net zo van smullen als ik!
Groetjes Marjolein
♥
Geef een reactie