Zelf Pumpkin Spice Latte maken

Overal op Social Media heb ik dit drankje voorbij zien komen: Pumpkin Spice Latte. Een tijdelijke koffievariant die je kunt kopen bij Starbucks. Veel mensen zijn er lyrisch over. De koffie schijnt geweldig lekker te zijn en hét drankje voor de herfst en winter. Na al die positieve berichten ben ik natuurlijk zelf ook even gaan proeven bij Starbuck. Samen met Joyce kocht ik voor ruim 4 euro een beker Pumpkin Spice Latte. We hadden eigenlijk geen idee hoe de koffie zou smaken en vroegen ons af of koffie met pompoensmaak lekker zou zijn. Na de eerste slok wisten we direct dat het niet echt naar pompoen smaakte, maar meer naar speculaas. Heel zoet, maar inderdaad erg lekker. Direct erna vroeg ik me af hoe ik zelf Pumpkin Spice latte zou kunnen maken.

Ik ben online op onderzoek uitgegaan en deel in deze blog met jullie graag het recept. In eerste instantie dacht ik dat het flink ingewikkeld was, maar al snel bleek niets minder waar. Ik had namelijk Pumpkin Spice kruiden nodig, welke ik nergens kon vinden. Toen bleek dit een combi te zijn van de volgende kruiden die je overal kunt krijgen: 1 tl kaneel, 1 tl gember, 1 kruidnagel, 1 tl piment en een snufje nootmuskaat. Prima, op naar de Appie, alwaar ik niet wist wat ‘piment’ eigenlijk was. Na opnieuw wat surfen op het net kwam ik erachter dat de Nederlandse speculaaskruiden nagenoeg dezelfde combi bevat als bovenstaande Pumpkin Spice mix. Was dat even makkelijk! Potje speculaaskruiden zoeken en klaar!

Wat heb je nou dus nodig om zelf Pumpkin Spice Latte te maken:

  • Sterke koffie: Espresso
  • 250 gram Pompoen voor 1 eetlepel puree
  • Vanillesuiker
  • Speculaaskruiden
  • 200 mililiter melk

Je kunt natuurlijk ook van alles het dubbele doen om wat meer grote bekers koffie te maken. Bovenstaande is voldoende voor 1 grote koffie. Wat je nu moet doen is het volgende:

Rooster stukken pompoen gedurende 30 minuten, zodat je ze hierna met een vork kun prakken. Ik dacht dat dit eenvoudig mogelijk was, maar merkte als snel dat het dan veel te grof bleef. Ik heb het hierna dus in een smoothiemaker glad gemaakt. Dat moet je wel echt doen, anders krijg je stukken in je koffie…. en dat wil je niet.

Verwarm nu de 200 ml melk samen met de pompoenpuree, een halve theelepel speculaaskruiden en een theelepel vanillesuiker in een pannetje.

Als het goed met elkaar vermengt is en de melk lekker warm is, kun je de espresso maken. Ik doe dit heel eenvoudig door twee koffiepads te gebruiken voor 1 kopje koffie. Je kunt het natuurlijk beter zelf maken met echte koffie of met koffiebonen.

Nu giet je de melk bij je espresso en voeg je eventueel nog wat slagroom. En klaar is je zelfgemaakte Pumpkin Spice Latte. Tijd om te proeven!

Al direct bij de eerste slok merkte ik dat deze variant een stuk minder zoet was dan de variant van starbucks. Ik denk dat ze daar meer werken met siroop in plaats van met echte kruiden. Ook had er dus nog wel wat extra suiker in gemogen. Ik heb nu bijna een heel zakje vanillesuiker erin gedaan, maar er mag dus wel anderhalf zakje in. Her en der kwam ik nog een stukje pompoen tegen, volgende keer moet ik dus nog beter blenderen. De smaak is niet helemaal identiek, maar het is zeker een geslaagde Pumpkin Spice Latte variant geworden, vind ik zelf! Ook erg leuk om eens te maken, absoluut een aanrader dus ♥

Hoe vind jij de Pumpkin Spice latte?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “Zelf Pumpkin Spice Latte maken”

  1. klinkt lekker, zou dit ook lukken met thee? 🙂

  2. Klinkt goed, in die van Starbucks zit niet eens echte pompoen trouwens hahahaah!

  3. Geen pompoen fan, maar wordt hier wel nieuwsgierig naar=)

    Hebben mensen een goed recept voor ”Latte Macchiato” Starbucks koffie? Die is ook geweldig goed, alleen lukt het me niet om die na te maken.. Of is dit een idee voor een recept op de proud-site?;) ..

  4. @framboosxx: een latte macchiato is niet zo heel moeilijk om te maken, omdat deze slechts opgestoomde melk en espresso bevat. Mocht je de bekende caramel macchiato willen dan heb je naast melk en espresso, ook nog vanille siroop en caramel saus nodig. Wat je doet is het volgende: schenk ongeveer 15ml vanille siroop (te koop bij starbucks of in een andere koffiespeciaalzaak) in een hoog glas of in een hoge beker (glas is wel het mooiste omdat je dan op het einde alle lagen ziet). Schuim ongeveer 200ml melk op met een melkopschuimer of in een pannetje op het vuur (voor tips hoe je melk op kunt schuimen in een pannetje kan je het beste kijken op Youtube). Zodra je melk is opgeschuimd giet je dit in je glas/beker waar de vanille siroop al in zit. Zet nu een kopje espresso. Wacht 10 – 15 seconden en doe daarna pas de espresso bij de melk (rustig erin schenken geeft het mooiste resultaat). Om het geheel mooi af te maken, doe je wat caramelsaus over de bovenkant. Klaar is je caramel macchiato!

  5. Bedankt Barista, ga ik proberen! Moet alleen nog even de vanille siroop kopen =)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *