De zogenaamde springrolls zijn inmiddels super populair, kun je met allerlei soorten vullingen eten en ook heel makkelijk zelf maken. Ongeveer twee jaar geleden at ik ze voor het eerst bij een Vietnamees restaurant. Een vriend van mij legde het uit als een soort rauwe loempia. Ik had echt geen idee wat ik er van moest verwachten maar ik was direct verkocht. Het is inderdaad een soort rauwe loempia, een rijstvel met een vulling van groenten, glasvermicelli en eventueel kip of gamba’s. Ik ben vooral fan van deze loempia’s in combinatie met de heerlijke dip sausjes. In deze blog deel ik het recept met jullie voor vegetarische en niet vegetarische springrolls en hoe je een lekker dipsausje hierbij kunt maken.
Het leuke aan dit gerecht vind ik dat je eindeloos kan variëren met de ingrediënten. Je kunt het dan helemaal zo maken zoals je dat zelf lekker vindt. Wat ik wel echt typerend vind aan de smaak van springrolls is koriander. Dit maakt het voor mij helemaal af. Wat ik er ook in doe, ik doe er altijd wat koriander bij. Dit is iets wat ook heel erg past bij de Vietnamese keuken. Als je dit niet lekker vindt, kun je het natuurlijk altijd weglaten.
Springrolls zijn heel gezond en kun je prima als lunch of tussendoortje eten of bij het avondeten als bijgerecht. Ik eet er zelf meestal 3-4 maar het hangt er ook er vanaf hoe vol je ze maakt en op welk moment van de dag je ze eet. Je kan ze ook als hoofdgerecht eten hoor, dan eet je er waarschijnlijk wat meer. Ik maak er bij het avond eten vaak noodles bij. Je kunt het makkelijk een dag in de koelkast bewaren, dus maak gewoon bij totdat je ingrediënten op zijn, dan kun je ze op een later moment ook nog eten! Alle ingrediënten kun je overigens gewoon bij veel supermarkten kopen.
Springrolls met kip of gamba’s
♥ Rijstvellen (aantal naar keuze)
♥ Ijsbergsla
♥ Koriander
♥ Geraspte wortel
♥ Glas vermicelli
♥ Kip (gebakken en gekruid met kipkruiden)
of gamba’s (gebakken met een beetje olijfolie, knoflook en een Spaans pepertje)
♥ Sojasaus
♥ Verse munt
Vegetarische springrolls
♥ Rijstvellen (aantal naar keuze)
♥ Ijsbergsla
♥ Koriander
♥ Geraspte wortel
♥ Glas vermicelli
♥ Sojasaus
♥ Verse munt
♥ Sugersnaps
♥ pinda’s
♥ Ei
Hoe maak je het?
Om te beginnen is het handig om alle ingrediënten alvast klaar te maken om het uiteindelijk in de springrolls te doen. Op het moment dat je bijvoorbeeld kip of gamba’s wil gebruiken, is het handig als je dat eerst gaat maken. Snijd de kip in dunne reepjes, breng het op smaak met kipkruiden of marinade, zout, peper en eventueel knoflook en bak ze goed totdat ze gaar zijn. Wanneer je gamba’s wil gebruiken, kun je ze (mits ze niet enorm groot zijn) gewoon in hun geheel bakken in olijfolie met knoflook en een Spaans pepertje. Laat het vervolgens goed afkoelen. Wanneer je ei wilt gebruiken, kun je dit ook van tevoren maken tot een omelet en dit in kleine stukjes snijden. Snijd ondertussen de andere ingrediënten zo klein mogelijk en kook de glasvermicelli volgens de verpakking. Je kunt het afspoelen met koud water. Leg alle ingrediënten op een bord en doe de geraspte wortel in een klein kommetje. Hier kun je wat sojasaus overheen doen en het goed door elkaar mengen. Gebruik je sugersnaps? Kook die dan ook volgens de verpakking en snijd ze daarna in dunne reepjes.
Vul een bak of kom met lauw – warm water. Pak een grote plank of een ander werkblad waar je de springrolls op kunt maken. Als het erg plakt kun je er eventueel een vochtige schone theedoek op leggen. Om de rijstvellen soepel te maken en uiteindelijk te kunnen rollen, laat je ze ongeveer 20-30 seconden weken in de bak met water. Dit doe je één voor één. Haal het vel er uit en dep het een beetje droog waardoor het niet helemaal doorweekt meer is, dit rolt makkelijker. Leg vervolgens ongeveer in het midden de vulling en zorg ervoor dat je de randen vrij houdt. Ik werk van boven naar onder en leg dus eerst het bovenste gedeelte van het vel over de vulling heen. Dan sla ik de twee zijkanten naar binnen om het vervolgens helemaal op te rollen. Het lijkt misschien heel makkelijk en na een aantal springrolls zal het ook beter gaan, maar het dichtrollen ging bij mij aan het begin niet zo soepel. Leg ze vervolgens op een bord.
Natuurlijk hoort er bij de springrolls ook een lekker sausje. Ik heb twee receptjes voor jullie voor lekkere sausjes maar je kunt natuurlijk ook zelf wat proberen. Het is een pittige soja saus en een chili sausje. Die tweede is echt mijn favoriet maar kost wel iets meer werk.
Soja dip
½ rode peper
1 sjalotje
3 el sojasaus
2 tl azijn
1 tl honing
2 el warm water
Snijd de rode peper open en haal de zaadjes er uit. Snijd hem vervolgens in heel kleine stukjes. Snijd vervolgens 1 sjalotje in kleine stukjes en doe dit samen in een bakje. Voeg hier de andere ingrediënten aan toe en roer goed.
Chili dip
50 gr gehakte pinda’s
1 kleine rode ui
5 gr koriander
100 ml zoete chilisaus
2 el water
1 limoen
Hak 50 gr pinda’s fijn en doe ze in een kom. Snipper de ui zo fijn mogelijk en meng deze met de pinda’s. Snijd ongeveer 5 gr koriander fijn (hoeft niet precies, kan ook naar smaak) en roer dit erdoorheen samen met de chilisaus en het water. Pers de limoen uit, doe het sap bij de dip en roer door. Klaar!
Al met al kan het dus wat tijd en oefening kosten voordat het lukt om goede springrolls te maken die niet uit elkaar vallen. Wel is het leuk om te maken en kun je allerlei verschillende maken. Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jullie ze al eens geproefd hebben, wat jullie ervan vonden en wat jullie favoriete ingrediënten zijn. Deel het met ons in de comments!
Wat voor ingrediënten zouden er in jouw springrolls zitten?
Geef een reactie