Zelf vlierbloesem plukken en bereiden

Een deel van mijn basisschoolperiode heb ik op de vrije school gezeten. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de vlierbloesem. Dat ik het daar leerde kennen weet ik nog goed, maar op welke manier kan ik mij niet zo goed herinneren. Ik was nog best jong. Ik herkende in ieder geval wel de smaak van vlierbloesemlimonade en ik kende de vlierbloesembeignets. Ik vond het altijd wel heel bijzonder dat je iets lekkers kon maken met iets wat je zelf uit de natuur kunt plukken.

Het is mei en dat betekent dat de vlierbloesemtijd is aangebroken. Misschien zegt het je nu nog niet zoveel, maar je hebt de vlier, de boom waar de vlierbloesem aan groeit, vast weleens gezien. In mei en juni staat de vlier in bloei en verschijnen er mooie kleine witte bloemetjes. Naast dat de vlierbloesem een medicinale werking heeft, het is bijvoorbeeld ontstekingsremmend, is het ook nog eens heel erg lekker. Omdat ik het ken van vroeger, leek het mij leuk om hier weer eens iets mee te doen. Mijn vader kent denk ik alle bomen en planten, dus die kon mij goed uitleggen hoe ik de boom kon herkennen.

Zelf vlierbloesem plukken
Het is mij opgevallen dat de vlier op enorm veel plekken in Nederland groeit. Als ik onderweg ben naar de redactie, kom ik denk ik wel 20 vlieren tegen. Ik ben zelf naar een natuurgebied in Delft geweest en daar groeiden ze langs de weg maar ze waren ook in het park zelf te vinden. Het is natuurlijk niet echt de bedoeling om een hele boom kaal te plukken, dus daarom is het ook handig dat de boom op veel plekken te vinden is. Eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Het is belangrijk dat de bloesem (ook wel schermen genoemd), wit is en lekker fris ruikt. Pluk het alleen wanneer de bloemetjes zijn uitgekomen. Aan de dichte knoppen heb je niks en het is zonde, omdat deze nog moeten uitkomen. Ik ben enorm veel vlieren tegengekomen dus ik ging naar huis met een tas vol schermen en dan had ik natuurlijk lang niet alles geplukt. Ik heb er vlierbloesemlimonade en vlierbloesembeignets van gemaakt. Het leek mij ook heel leuk om vlierbloesemlikeur te maken, dus daar ben ik nog mee bezig. Daar gaat namelijk wat tijd overheen. Ik vind het heel leuk dat je met producten uit de natuur zelf lekkere dingen kunt maken. Het is heel leuk om te doen en je kunt het, wanneer het klaar is, natuurlijk ook heel leuk cadeau geven.

♥ Vlierbloesemlimonade

Ingrediënten
Veel schermen van vlierbloesem
1250 gram suiker per liter
2 citroenen
Optioneel: 20 gram citroenzuur per liter (drogist of toko)
Zeefdoek
Glazen flessen (Xenos)

Als je veel siroop wilt maken, is het handig om zoveel mogelijk schermen te plukken. Ik heb dit zelf wel gedaan waardoor ik een aantal liter heb kunnen maken. Als je het lekker vindt is het zo op, en het is ook leuk om cadeau te geven. Het is lastig om precies aan te geven hoeveel je nodig hebt. Vervolgens is het belangrijk dat je de schermen goed bekijkt. Schud ze uit en doorzoek of er geen gekke dingetjes op zitten. Ruik ook even of ze lekker en fris ruiken. Als je twijfelt, kun je ze beter niet gebruiken. Je kan ze van te voren even wassen, maar dit vermindert wel de smaak. Doe de schermen in een grote pan of emmer. Schenk er daarna water overheen totdat ze onder staan. Let er wel op dat je niet teveel water bij de schermen doet. Ze moeten wel bedekt zijn maar ze hoeven niet te verdrinken. Snijd twee citroenen in schijfjes en voeg dit toe. Zet het vervolgens een dag op een koele plek in huis. Giet het de volgende dag door een vergiet waardoor alleen het vocht overblijft. Er zitten dan nog wel wat onzuiverheden in, maar dat is niet erg. Vervolgens zeef je alles door een zeefdoek. Ik heb hiervoor een heel dunne sjaal gebruikt die ik eerst heb gekookt om het schoon te maken.

Meet de hoeveelheid van het vlierbloesemwater af en doe het in een grote pan. Voeg hier nu per liter 1250 gram suiker aan toe en verhit het totdat het net niet kookt. Roer het mengsel totdat de suiker helemaal is opgelost. Roer hier daarna het citroenzuur doorheen. Dit is optioneel. Het zorgt voor een frisse smaak en dat je het langer kunt bewaren. Maak de flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul ze met de siroop en sluit de flessen gelijk af met een schroefdop of kurk. Wanneer je het gaat drinken, gebruik je het als gewone oploslimonade. Doe een klein laagje siroop in een glas en vul de rest aan met water.

De vlierbloesemlimonade kun je komen proeven op de Proud2MeetXL van aanstaande zaterdag!  
TIP: De vlierbloesemsiroop is heel lekker met spa rood, citroen en verse munt. 


♥ Vlierbloesembeignets

Ingrediënten
8 vlierbloesemschermen
200 gram bloem
2 deciliter melk
1 groot ei
Zonnebloemolie
Poedersuiker of honing

Het lijkt misschien een beetje gek, een bloem eten, maar het is eigenlijk heel lekker. Pluk ongeveer 8 a 10 vlierbloesems. Schud ze goed uit of spoel ze af onder de koude kraan. Laat ongeveer 6-8 cm van het steeltje zitten. Maak vervolgens een dik beslag van het ei, de bloem en de melk. Verwarm een laag olie in een diepe pan. Doop de vlierbloesem in het beslag en leg het in de pan. Blijf er bij staan want het is heel snel klaar. Haal het er weer uit als ze lichtbruin en knapperig zijn. Eet het met poedersuiker of honing. Super lekker!

Je kunt nog een aantal weken vlierbloesems plukken en er iets lekkers van maken.
Is dit ook iets voor jou?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

19 reacties op “Zelf vlierbloesem plukken en bereiden”

  1. Zo lekker is dat!

    En Laura, wauw, die foto’s, je lijkt wel een elfje! Prachtig.

  2. Heb jij ook modellenwerk gedaan/ of doe je dat nog?
    Ik vind je altijd net een model.
    Ik ga eens kijken of hier in de buurt vlieren staan

  3. Grappig! Ik heb ook op de Vrije School gezeten en daar was vlierbloesemlimonade inderdaad heel populair haha

  4. Kennen jullie de Italiaanse cocktail Hugo? Dit wordt gemaakt van vlierbloesemsiroop, prosecco, Spa rood, een schijfje citroen en een paar blaadjes munt. Erg lekker op deze zomerse dagen!

  5. Ooh lekker! Dat maak ik ook altijd elk jaar weer vlierbloesemlimonade, superlekker! En voor die beignet gebruik ik ipv schier de acaciabloem. Ook heel lekker!

  6. Wat een leuk artikel!
    Alleen, ik denk dat 1250 gram suiker een typefoutje is?

  7. O, ik zie nu dat je de limonade nog moet aanlengen. Dan zal 1250 gram wel kloppen. =P

  8. ik ben ook een vrije school leerling!

  9. Super leuk! Lijkt me erg leuk om te doen! Vroeg me laatst al af of jullie niet eens een blogje konden maken over eetbare bloemen; ik heb toevallig van de week een zakje zaadjes voor eetbare bloemen gekregen, maar weet nog niet precies wat ik daarmee moet doen. Maar met vlierbloesem weet ik het nu in ieder geval wel :D.

  10. Aah bah dat is zo vies

  11. Lang leve de Vrije School 🙂 vlierbloesemlimonade is zooo lekker als het buiten warm is :). Je kunt het overigens ook prima bewaren in beugelflessen waar ooit bier oid in heeft gezeten.

  12. Ja heerlijk ik heb het toevallig afgelopen vrijdag ook zelf gemaakt! Zo’n 2,5 liter vlier om de zomer mee door te komen, jammie

  13. In Hongarije deze recepten gekregen van een Duitse kennis welke veel met vlier lavandel e.d doet.
    Leuk dat dit ik dit hier ook kan vinden

    Een scheutje vlierbessensap(hollunder) witte wijn en spa rood.Heerlijk .

  14. hoorde dat je vlierbloesem kunt invriezen echter die van mij zijn nu behoorlijk bruin. is het mogelijk om ze alsnog te gebruiken en daarna alsnog een hoeveelheid wederom in de vriezer te doen tot gebruik en waar moet ik op letten als ik dat doe?

  15. waar in delft was je geweest?

    1. In het bosje achter de Ikea staan er een paar. Ook weet ik dat er een paar aan de Rotterdamseweg groeien ter hoogte van Lijm&Cultuur en de sportvelden. De absolute hoofdprijs is wel de Adriaan Pauwstraat. Was laatst op speurtocht naar vlieren en blijkbaar staat die straat er helemaal vol mee. Veel plezier en succes 🙂

      1. ERRATUM: De absolute hoofdprijs is niét de Adriaan Pauwstraat. Had ze verkeerd herkend bij het langsfietsen. Overigens kan ik na een paar middagen plukken in het bos achter de Ikea bevestigen dat dat wel echt de hoofdprijs is! 🙂

  16. Hi, Ik pluk al jaren lang vlierbessen voor sap, en ik oogst van de zelfde schermen ook de bloemen.
    Ik weet niet wat het met artikelschrijvers is als het gaat over vlierbloemen en vlierbessen. jullie rollen blijkbaar over elkaar om artikels van andere na te schrijven, zonder zelf een stukje innovatie toe te voegen. Ik oogst bijna het
    10-voudige aan vlierbloemen en bessen, gewoon door niet de bloemschermen af te knippen, maar er gewoon een bakje er onder houden en er even op te kloppen, ik oogst 10x bloemen met perfecte geur en smaak kwaliteit en daarna pluk ik van de zelfde schermen, de bessen. Als je dan als schrijver naar huis gaat met een tas vol met bloemschermen en niet het besef blijkt te hebben dat dit twee maanden later allemaal bessen hadden kunnen zijn, maar dit blijkbaar niet in je artikel kan verwerken, vindt ik u een zoveelste vlierschrijven met een groene handicap. Dit wilde ik gewoon even kwijt.

  17. Ik denk dat de omschrijving "veel schermen van vlierbloesem" ietwat vaag is voor mensen die dit nog nooit eerder hebben gedaan. Want is 20 nou veel, of is 100 veel? Ik denk dat ik bij dit recept voor een stuk of 30-40 zou gaan, maar wel een flinke vlierbloesemscherm (dus als je kleine hebt 3 bundelen en dat als 1 tellen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *