Een deel van mijn basisschoolperiode heb ik op de vrije school gezeten. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de vlierbloesem. Dat ik het daar leerde kennen weet ik nog goed, maar op welke manier kan ik mij niet zo goed herinneren. Ik was nog best jong. Ik herkende in ieder geval wel de smaak van vlierbloesemlimonade en ik kende de vlierbloesembeignets. Ik vond het altijd wel heel bijzonder dat je iets lekkers kon maken met iets wat je zelf uit de natuur kunt plukken.
Het is mei en dat betekent dat de vlierbloesemtijd is aangebroken. Misschien zegt het je nu nog niet zoveel, maar je hebt de vlier, de boom waar de vlierbloesem aan groeit, vast weleens gezien. In mei en juni staat de vlier in bloei en verschijnen er mooie kleine witte bloemetjes. Naast dat de vlierbloesem een medicinale werking heeft, het is bijvoorbeeld ontstekingsremmend, is het ook nog eens heel erg lekker. Omdat ik het ken van vroeger, leek het mij leuk om hier weer eens iets mee te doen. Mijn vader kent denk ik alle bomen en planten, dus die kon mij goed uitleggen hoe ik de boom kon herkennen.
Zelf vlierbloesem plukken
Het is mij opgevallen dat de vlier op enorm veel plekken in Nederland groeit. Als ik onderweg ben naar de redactie, kom ik denk ik wel 20 vlieren tegen. Ik ben zelf naar een natuurgebied in Delft geweest en daar groeiden ze langs de weg maar ze waren ook in het park zelf te vinden. Het is natuurlijk niet echt de bedoeling om een hele boom kaal te plukken, dus daarom is het ook handig dat de boom op veel plekken te vinden is. Eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Het is belangrijk dat de bloesem (ook wel schermen genoemd), wit is en lekker fris ruikt. Pluk het alleen wanneer de bloemetjes zijn uitgekomen. Aan de dichte knoppen heb je niks en het is zonde, omdat deze nog moeten uitkomen. Ik ben enorm veel vlieren tegengekomen dus ik ging naar huis met een tas vol schermen en dan had ik natuurlijk lang niet alles geplukt. Ik heb er vlierbloesemlimonade en vlierbloesembeignets van gemaakt. Het leek mij ook heel leuk om vlierbloesemlikeur te maken, dus daar ben ik nog mee bezig. Daar gaat namelijk wat tijd overheen. Ik vind het heel leuk dat je met producten uit de natuur zelf lekkere dingen kunt maken. Het is heel leuk om te doen en je kunt het, wanneer het klaar is, natuurlijk ook heel leuk cadeau geven.
♥ Vlierbloesemlimonade
Ingrediënten
Veel schermen van vlierbloesem
1250 gram suiker per liter
2 citroenen
Optioneel: 20 gram citroenzuur per liter (drogist of toko)
Zeefdoek
Glazen flessen (Xenos)
Als je veel siroop wilt maken, is het handig om zoveel mogelijk schermen te plukken. Ik heb dit zelf wel gedaan waardoor ik een aantal liter heb kunnen maken. Als je het lekker vindt is het zo op, en het is ook leuk om cadeau te geven. Het is lastig om precies aan te geven hoeveel je nodig hebt. Vervolgens is het belangrijk dat je de schermen goed bekijkt. Schud ze uit en doorzoek of er geen gekke dingetjes op zitten. Ruik ook even of ze lekker en fris ruiken. Als je twijfelt, kun je ze beter niet gebruiken. Je kan ze van te voren even wassen, maar dit vermindert wel de smaak. Doe de schermen in een grote pan of emmer. Schenk er daarna water overheen totdat ze onder staan. Let er wel op dat je niet teveel water bij de schermen doet. Ze moeten wel bedekt zijn maar ze hoeven niet te verdrinken. Snijd twee citroenen in schijfjes en voeg dit toe. Zet het vervolgens een dag op een koele plek in huis. Giet het de volgende dag door een vergiet waardoor alleen het vocht overblijft. Er zitten dan nog wel wat onzuiverheden in, maar dat is niet erg. Vervolgens zeef je alles door een zeefdoek. Ik heb hiervoor een heel dunne sjaal gebruikt die ik eerst heb gekookt om het schoon te maken.
Meet de hoeveelheid van het vlierbloesemwater af en doe het in een grote pan. Voeg hier nu per liter 1250 gram suiker aan toe en verhit het totdat het net niet kookt. Roer het mengsel totdat de suiker helemaal is opgelost. Roer hier daarna het citroenzuur doorheen. Dit is optioneel. Het zorgt voor een frisse smaak en dat je het langer kunt bewaren. Maak de flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul ze met de siroop en sluit de flessen gelijk af met een schroefdop of kurk. Wanneer je het gaat drinken, gebruik je het als gewone oploslimonade. Doe een klein laagje siroop in een glas en vul de rest aan met water.
De vlierbloesemlimonade kun je komen proeven op de Proud2MeetXL van aanstaande zaterdag!
TIP: De vlierbloesemsiroop is heel lekker met spa rood, citroen en verse munt.
♥ Vlierbloesembeignets
Ingrediënten
8 vlierbloesemschermen
200 gram bloem
2 deciliter melk
1 groot ei
Zonnebloemolie
Poedersuiker of honing
Het lijkt misschien een beetje gek, een bloem eten, maar het is eigenlijk heel lekker. Pluk ongeveer 8 a 10 vlierbloesems. Schud ze goed uit of spoel ze af onder de koude kraan. Laat ongeveer 6-8 cm van het steeltje zitten. Maak vervolgens een dik beslag van het ei, de bloem en de melk. Verwarm een laag olie in een diepe pan. Doop de vlierbloesem in het beslag en leg het in de pan. Blijf er bij staan want het is heel snel klaar. Haal het er weer uit als ze lichtbruin en knapperig zijn. Eet het met poedersuiker of honing. Super lekker!
Je kunt nog een aantal weken vlierbloesems plukken en er iets lekkers van maken.
Is dit ook iets voor jou?
Geef een reactie