Zelfhulpboeken voor depressie en eetstoornis

Het lezen van zelfhulpboeken kan een positief effect hebben op herstel van een depressie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de University of Glasgow. De zelfhulpboeken dragen bij aan het beter om kunnen gaan met de klachten van een depressie.

Aan het onderzoek deden 200 mensen mee, waarvan de helft gebruik maakte van antidepressiva. De mensen werden willekeurig in twee groepen verdeeld. de ene groep kreeg steun van de huisarts, de andere kreeg zelfhulpboeken mee en drie maal een gesprek met een hulpverlener. Na vier maanden had de groep met de zelfhulpboeken minder last van depressieve gevoelens dan de mensen die de gebruikelijke zorg van de huisarts kregen.

Of dit effect ook plaatsvindt bij zelfhulpboeken rondom eetstoornissen weten we natuurlijk niet. Zelf hebben we wel wat positieve ervaringen (gehad en gehoord) met zelfhulpboeken bij het herstel van een eetstoornis en andere problemen. Daarom hebben we voor jullie een lijstje gemaakt met aan te raden zelfhulpboeken. Deze zijn voor diverse problemen, dus niet alleen voor als je met een eetstoornis kampt.

1. Leven in je leven
Het boek leven in je leven vonden wij erg goed. Het boek bouwt voort op de principes van de cognitieve therapie en is geschreven voor een breed publiek. Het boek leert je jouw negatieve gedachtepatronen, door de auteurs ‘valkuilen’ genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend worden elf van de meest voorkomende valkuilen beschreven, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen.

Je kunt het boek HIER kopen.

2. De depressie op zijn kop
Dit boek is een aanrader voor iedereen die zijn eigen stemming eens grondig onder de loep wil nemen; of het nu gaat om een ‘tijdelijk dipje’ of een depressie van meer structurele aard. Door de link met recente neuropsychologische kennis over spiegelneuronen, neuroplasticiteit en het emotionele brein kan het boek ook voor professionals zoals artsen en psychologen een waardevolle aanvulling zijn.

Je kunt het boek HIER kopen. HIER lees je meer over het boek.

3. Negatief zelfbeeld
Dit boek werd ons aangeraden door 1 van onze vrijwilligers. Als het beeld van jezelf negatief is, dan dringt positieve informatie uit de omgeving niet door. De vaste overtuiging niets waard te zijn, er niet bij te horen of niet gezien te worden kan je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. Dit boek biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leer je een stevig en genuanceerd beeld van jezelf op te bouwen.

Het boek is HIER te koop.

4. Je kunt je leven helen
Een boek aangeraden door 1 van onze bezoekers: ‘Het boek heeft mijn leven veranderd. Ik kreeg weer eigenwaarde, stopte de destructieve relatie, ging van mezelf houden en enkel het beste voor mezelf nog toestaan.. nu zo’n 3/4 jaar later heb ik een supervriend en 2 prachtige dochters’
De schrijfster legt ons uit dat onze gedachten en overtuigingen over onszelf en over het leven vaak de oorzaak zijn van onze emotionele en lichamelijke problemen. Ze leert ons dat van jezelf houden mag en zelfs heilzaam is en geeft manieren aan waarop we onze gedachten kunnen veranderen.

Het boek is HIER te koop. (er hoort ook een werkboek bij)

5. Boulimie en eetbuien overwinnen in 10 stappen
Steeds meer vrouwen en mannen kampen met boulimia of eetbuien. In dit boek wordt dieper ingegaan op de uitlokkende factoren van deze ziekte. Het stap-voor-stap zelfhulpprogramma heeft als einddoel het stoppen van de eetbuien en het braken, het verbeteren van de onderliggende psychologische problemen en van de levenskwaliteit. Het boek bevat veel voorbeelden en oefeningen.

Je kunt het boek HIER kopen.

6. De helende kracht van acceptatie
Dit boek werd ons aanraden door 1 van onze bezoekers. Heel veel mensen zitten vast in een relatie, een baan, hun familie, hun lijf of in hun hoofd. Ze zijn voordurend in gevecht met de realiteit. Ze zijn ongelukkig met de omstandigheden waarin ze leven en wachten en hopen tot hun leven ooit weer aangenamer zal worden. Maar waarom wachten op een beter leven, als werkelijk positieve verandering binnen handbereik ligt. De sleutel ligt niet in het leren veranderen van wat is, maar juist in het leren willen wat er is.

Het boek is HIER te koop.

7. Borderline zelfhulpboek
Dit boek kan helpend zijn als je kenmerken hebt van borderline persoonlijkheidsproblematiek. Het kan als zelfhulp maar ook als aanvulling op een professionele behandeling worden gebruikt. Veel mensen hebben last van heftige emoties en terugkerende conflicten. Wanneer dit al te vaak en in extreme mate voorkomt, kan het gaan om een borderlinestoornis.

Het boek is HIER te koop.

8. Mindfulness
Een waardevol boek voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Het boek leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Het boek is HIER te koop.

9. Anorexia overwinnen in 13 stappen
Het meest gebruikte zelfhulpboek voor mensen met anorexia nervosa. Het boek is praktische en concreet en bevat een duidelijk stappenplan. Wijzelf hebben geen ervaring met dit boek. Maar wellicht jij wel? Reageer dan even bij de reacties wat je ervan vond.

Het boek is HIER te koop.

10. Monster & Mo
Dit boek werd ons aanraden door een bezoeker van proud2Bme. Het boek richt zich tot iedereen wiens leven in beslag wordt genomen door eten en diëten. Van ‘die drie kilo’s’ die er ondanks Sonja maar niet van af willen tot de meest extreme vormen: anorexia en boulimia. Monique Rosier beschrijft in haar persoonlijke relaas op een innemende, heldere, maar vooral confronterende en rauwe wijze hoe zij het monster in haarzelf de baas is geworden. Acht jaar lang wisselde ze boulimia af met anorexia, overeten, diëten en uithongeren.

Het boek is HIER te koop.

Weet jij nog een goed zelfhulpboek?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Zelfhulpboeken voor depressie en eetstoornis”

  1. Leuk dat jullie aandacht aan zelfhulp boeken besteden! Ik vind het altijd heel fijn om zulke boeken te lezen, ga er zeker een aantal proberen te lenen in de bieb.

    Welke ik ook nog heel mooi vind is ‘Zelfcompassie’ van Kristin Neff.

  2. The Secret 🙂

  3. Het vervolg op ‘de helende kracht van acceptatie ‘ van Annemarie Postma
    ‘leven in acceptatie’ is ook een aanrader..

    Ook vind ik zelf ‘De kracht van het nu ‘ van Tolle erg goed…

    Maar het boek van Mo , Monster en Mo blijft voor mij het boek wat mij het meest heeft ‘geraakt’ en verder heeft gebracht ( in positieve zin ) en nog steeds doet…

  4. Anita Johnston: Eten in het schijnsel van de maan

    Hoe sprookjes en mythen vrouwen kunnen helpen hun eetstoornissen te overwinnen

    Anita Johnston gebruikt, net als Clarissa Pinkola Estés in ‘De ontembare vrouw’, metaforen en verhalen om vrouwen te laten zien hoe ze in contact kunnen komen met hun innerlijke wijsheid. Door praktische inzichten en oefeningen te verweven met een rijke variatie aan oude verhalen, multiculturele mythe, legenden, sprookjes en folklore, leert ze vrouwen die kampen met eetstoornissen de metaforen te ontdekken die verborgen liggen in hun eigen levensverhalen, in hun dromen, in hun lichaam en in hun omgang met voeding, zodat ze zich kunnen bevrijden van dwangmatig eten en geobserveerdheid door voedsel.

    ETEN IN HET SCHIJNSEL VAN DE MAAN helpt vrouwen onder andere:
    •de oorsprong te begrijpen van verstoorde eetgewoonten, en de vaardig heden te ontwikkelen om deze eetgewoonten te herstellen;
    •het verschil te leren tussen lichamelijke en emotionele honger;
    •te luisteren naar hun lichaam: eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je genoeg hebt;
    •dromen te gebruiken om inzichten en aanwijzingen te krijgen;
    •ontdekken welke rol hun menstruatiecyclus kan spelen bij het weer in het gareel brengen met hun eetgedrag.

  5. Ik volg het behandelplan anorexia nervosa overwinnen in 13 stappen met de psycholoog. Ik vind het totaal niet relevant, omdat ikzelf bij het maken van de opdrachten die in het boek staan niet eerlijk naar mijzelf & de psycholoog kan zijn. Mocht je dit wel kunnen, dan denk ik dat het boek zeer effectief zou zijn. Echter zijn de casussen die gesteld worden, geïnformeerd met gewichten (!). Erg confronterend en is, in mijn geval, een negatieve trigger. Het liet mijn motivatie een heel stuk dalen en zorgde ervoor dat ik mijn eetstoornis niet langer serieus nam. Gelukkig had de psycholoog dit op tijd door en liet me daarom de casussen overslaan.
    Tot slot kreeg ik na stap 5 een andere psycholoog toegewezen die helemaal geen aandacht schonk aan dat boek. Geen aanrader om plots te stoppen. Al had ik het zelf door de leugens wel nodig.

  6. ik heb het boek AN overwinnen in 13 stappen ook gebruikt en ben er wel iet of wat sterker uitgekomen. Er stond niet heel veel nieuwe info in, die informatie vind je nl ook wel op internet, maar de oefeningen waren soms wel goed en de verhalen herkenbaar.

    ik heb het alleen voor mezelf gebruikt, niet met iemand besproken ofzo, en daarom kon ik wel eerlijk zijn. ik denk dus net als Nefertari dat het daarmee staat of valt.
    De gewichten triggerden mij in het begin ook wel een beetje, ik begon automatisch te rekenen. Maar als je hier sterk genoeg voor bent dan kan je jezelf hiermee wel helpen denk ik

  7. Het is niet persé een zelfhulpboek,
    maar goed voor de nodige zelfreflectie, relativering en motivatie.
    ‘Verover Geluk’ van Bertrand Russell.

  8. Ik heb een ander boek over mindfulness wat ik zeeeeeeer geschikt vind: ‘Mindfulness’ van Ger Schurink. Er zitten ook praktische oefeningen (mp3) bij en je kan kiezen of je een mannen- of een vrouwenstem wil.

    Het boek en de oefenen van Edel Maex ben ik zelf niet zo’n fan van. Ik vind het zweverig, er staat weinig in en de oefeningen vind ik sloom en irritant.

    Maar het is denk ik net wat je ligt…

    1) Was verplicht bij mijn therapie. Het lijkt mij wel lastig om echt als zelfhulp te gebruiken dus zonder therapie. Veel dingen gaan ook over relaties met je partner liefdesrelaties, ik miste een beetje dat je ook in valkuilen kan lopen in andere relaties. En het is een beetje oud. De schematherapie is inmiddels veel verder ontwikkeld. Verder wel super!

  9. Ik ben nu bezig met het boek “Patronen doorbreken” van Hannie van Genderen en anderen. Is een erg toegankelijk boek gebaseerd op de schemagerichte therapie. Heeft bij mij al voor veel inzichten gezorgd.

    Liefssss

  10. Denk je sterk! Denk je zeker! is ook een goed zelfhulp boek..

  11. The happiness trap – Russ Harris

  12. Ik heb een boek van mn begeleider op school gekregen om
    Te lezen, dat boek heet mindfulness voor jongeren een leuk boek terwijl ik lezen helemaal niks vind! Maar er staan opdrachtjes in en het helpt ook wel een beetje! Ik ben er tevreden over.
    Liefs, roos

  13. Monster & Mo!!, is een echte aanrader, en heeft mij echt de kracht gegeven! Het is zo herkenbaar, confronterend en toch ook heel fijn!

  14. Hey,

    Is er ook een boek over Orthorexia?

    groetjes cupcakegirl022,

  15. eerste hulp bij eetbuien (Joanna Kortink)

    100 praktische tips om een eetbui te voorkomen!

    Echt superboekje

  16. Tip: Uit Gevaar en Risico, de kern van angst. “Het lichaamsvet is als een onschadelijke splinter. Ik wil het niet, het hoort niet bij mij. Eten is gevaarlijk en roept angst op. Je angst onder controle houden door eten te weigeren.

  17. Het boek van Isabelle Plasmeijer "Wanneer kap jij ermee?" is echt heel goed. Ze heeft ook nog twee andere geschreven, die weet ik even niet meer van naam. Maar ze schrijft heel fijn en eerlijk, ook met vragen en oefeningen. Dat heeft mij geholpen. Zij is ook ervaringsdeskundige en heel inspirerend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *